iPhone 11 Pro Max – Igen…

Precis när jag bestämt mig för att min Note 10+ var den perfekta telefonen så bestämde sig min hjärna för att göra en helomvändning och övertyga mig att en iPhone 11 Pro Max hade varit ett bättre alternativ… Innan jag visste ordet av så satt jag med en ny telefon i handen. Att jag aldrig lär mig…

Dom som följer mig på bloggen vet att jag har haft ett stormigt förhållande till Apples produkter, som för övrigt kostar för mycket, vansinnigt för mycket… Låt mig förklara närmare vad jag menar med det.

iPhone 11 Pro Max 512 GB – 18.895 kr
Apple Care+ – ca 2795 kr
Apple skal – 699 kr
Skärmskydd – 499 kr
Airpods – 2150 kr

Summa = 25.038 kr, för en telefon… Jag vet bilar som är billigare…

Innan ni svimmar så ska jag nämna att jag inte har betalat denna summa för min telefon, jag fick allt 60% billigare, men originalsumman är sjukt mycket pengar och trots allt vad i princip alla andra skulle ha betalat.

Är det värt pengarna, kan man fråga sig. Jag känner att en iPhone inte erbjuder några fördelar gentemot en Android telefon. Tvärt om är det lite som att köpa en lyxbil som saknar elhissar till fönsterrutorna och elmanövrerade sidospeglar, eftersom den är ”lyxigare” än en gammal Toyota från 1986. En logik som helt passerar mig.

Men det finns ändå en röd tråd…

Apple har alltid lagt stor vikt på att vara ”lyxiga” och i många fall en telefon som bara dom framgångsrika har råd att ha. Men då många andra tillverkare har siktat på att vara billigare, ha mer funktioner och erbjuda det absolut senaste och i senare skede börjat ”lyxa till sig”, så har Apple fått klar konkurrens. Det enda som kan särskilja en iPhone från en Android telefon är tjänsterna som erbjuds, vilket även där oftast är gratis på Android och kostar pengar hos Apple.

Att köpa en iPhone är ungefär som att resa tillbaka i tiden 5 år. Här finns inga snabba genvägar på tangentborden, ingen ”quick dialer” eller möjlighet att ens flytta ikonerna dit man vill ha dom. Du blir helt enkelt behandlad som en teknisk idiot, som en pensionär som inte vill, orkar eller ens bryr sig om hur telefonen ser ut, så länge ”det fungerar”. Men det är också här som Apple dominerar, hur konstigt det än kan låta.

Du förstår, en iPhone har i princip alltid fungerat och sett ut på samma sätt. Många som lämnar Apple och går över till Android har blivit less på att det inte går att göra något vettigt åt telefonens grundläggande funktioner. Samtidigt sitter flera som hoppar från Android till iPhone med den raka motsatsen till det argumentet. Dom är helt enkelt less på att behöva pilla och gorma i allt och vill bara ha en ”telefon som fungerar”, ett verktyg för kommunikation och underhållning, ingenting mer.

Jag föll i den senare kategorin. Jag blev helt enkelt less på att ha 1 miljon olika alternativ och möjligheter. Det blir för mycket krångel att använda telefonen. Just nu behöver jag bara en ”kommunikator” som fungerar i jobbet och på fritiden. Den behöver inte ens var bäst på det den gör. Kanske är det åldern som talar, men just nu så verkar Android ha tappat bort sig själv i en sjö av gimmickar och funktioner som ena stunden finns där, för att sedan försvinna på ”nyare och bättre” modeller.

Om vi tar Note 9 och Note 10 som exempel så ser vi att Note 10 tappade 3.5mm hörlursutgången, den hade inte längre sensorerna för att kolla stress, blodtryck och annat. Man fick inte ens med en USB-C till 3.5mm adapter i lådan. Dessutom gick priset upp med rätt så mycket, eftersom nu var Note 10 lyxigare, då den saknar en massa funktioner från föregångaren. Samsung valde att ta bort stödet för Gear VR, vilket effektivt gjorde inköpt utrustning till skräp.

I det fallet så är Apple faktiskt bättre. Dom är fruktansvärt dyra, men samtidigt så kostar ”nästa bästa” precis lika mycket, det är den gamla modellen som blir billigare. Faktum är att Apple inte har för vana att höja priset alls mellan modellerna, snarare blir dom billigare och därför mer eftertraktade för yngre konsumenter.

Dessutom så har man möjlighet att få tillbaka mycket av pengarna när man säljer eller byter mot en ny iPhone. I Android världen så är telefonerna ”slit och släng”, med snabb frekvens. En Android telefon som köps för 10000 kr har tappat i princip hälften av värdet inom dom närmaste månaderna. Efter 1 år så är den inte värd materialet den är tillverkad av, 2 år senare så är det bara skräp. iPhones håller värdet betydligt längre och Apple erbjuder uppdateringar till senaste versionen av mjukvaran 4 år efter telefonen tillverkats.

Så. Vad kan vi fastställa med detta inlägg, förutom att jag blivit fattigare, äldre och mer bekväm. Inte mycket mer än så. Jag kommer dock att ”suga på karamellen” och försöka undvika att bli irriterad och vilja byta bort denna telefon på ett långt tag. Kanske pratar vi om rekord för mig, då jag aldrig haft en telefon längre än 8 månader i modern tid så är det inte så länge ändå.

På återseende inom kort. Ha en bra dag.