IPad Pro – Djupare i träsket

I mitt allt tydligare mål att gräva mig djupare ner i Apple-träsket så har jag nu investerat i en iPad Pro, dock blev det inte den nya 2020 versionen utan en 2018 version. Anledningen till detta beror på två saker. Dels går det inte att få tag på en 2020 version i Sverige på ett bra tag, verkar det som. Dels fick jag ett så pass bra pris att jag inte kunde undvika att investera i en äldre modell. Av erfarenhet så är ju Apples ”gamla modeller” inte något att fnysa åt.

Men att köpa en iPad Pro var inte vad jag hade tänkt mig. Min egentliga målsättning var att investera i en MacBook Pro då jag har alltid velat ha en Apple dator. Jag har aldrig haft en sån och jag har länge varit nyfiken på hur bra dom fungerar. Ödet ville annorlunda och det fanns flera faktorer som gjorde att investeringen mot Apples MacBook Pro inte var logisk ur någon vinkel.

Mitt initiala köp var en iPad Pro 12,9 tum, eftersom jag ansåg att större var bättre och bättre skulle efterlikna en ”dator upplevelse”. Emellertid så visade det sig att så inte var fallet. Den stora versionen av iPad Pro var klumpig och svår att placera på knäet när man ville vara spontant kreativ. Den extra tyngden gjorde också att själva smidigheten, som iPads är berömda för, försvann totalt. Den blev helt enkelt en liten TV som man helst skulle använda på ett skrivbord, vilket inte riktigt var tanken.

Jag köpte allt via MediaMarkt och dessa har väldigt bra returrätt på sina produkter så det var inga problem att byta till en 11 tums version i efterhand, denna passade mig perfekt. Den är precis så smidig som jag ville, samtidigt som skärmen är lämpligt stor för allt jag gör. Man kan tycka att skillnaden mellan 12,9 och 11 tum inte ska vara så stor, men skillnaden är väldigt stor i verkligheten. Om du är i ”köpartagen” så rekommenderar jag att du provar bägge modellerna innan du bestämmer dig. Större är inte alltid bättre.

Då jag främst håller på med musik, skriva och rita så erbjuder iPad Pro den bästa lösningen jag kunde investera i. Min iPad passar perfekt i notstället på min Yamaha synth, vilket gör att den inte är i vägen alls. Den är dessutom lättillgänglig när man behöver justera något. Det är även problemfritt att skriva längre texter via Apple tangentbordet som jag köpte till min iPad och ergonomiskt så tycker jag att det fungerar perfekt. Genom att ansluta en trådlös mus så blir det i princip som en smidig och mångsidig dator istället för bara en ”surfplatta”.

När kvällen kommer och man tänkt mysa ned sig i sängen, kanske för att kolla hemsidor, youtube och annat, så är det bara att använda plattan utan några tillbehör. Detta gör att den blir mycket smidigare och mer mångsidig än en MacBook Pro. Valet var som sagt lika enkelt som logiskt.

Knappast något Pro
Det finns väldigt mycket som jag inte känner till rörande min nya iPad Pro och allt är just nu i ett stadium där jag ständigt lär mig mer. Till exempel så upptäckte jag att mina stora hårddiskar inte går att använda direkt, troligen då strömmen inte räcker för att driva dom direkt från USB-C porten. Det kan lika gärna bero på andra begränsningar, men det kommer att visa sig. USB minnen, möss och tangentbord fungerar dock perfekt. Jag har inga som helst tvivel att även USB klaviatur och övriga saker som fungerade fint med vanliga iPad och Lightning även fungerar fint med iPad Pro och USB-C.

Under utveckling
Innan jag bestämde mig för att investera i denna iPad Pro så lyssnade jag på många experter som använt Apple produkter sedan starten för att kunna bilda mig en uppfattning. Samtliga var överens om att MacBook har fått ge vika gentemot iPad när det gäller utvecklare. Många har valt att gå över till att utveckla enbart åt iPadOS, då det finns fler kunder där. Dessutom har utvecklingen från världens mest populära surfplatta till en mobil arbetsstation gått med raketfart. Det finns egentligen ingenting du inte kan göra med en iPad, så länge du ger dig själv tid att lära dig hur du ska göra.

Ett verktyg och inte en leksak
Den egentliga orsaken att jag letade efter en ny dator berodde på att jag behövde ett kompetent verktyg när jag skriver och hanterar bilder, musik, filmer och annat. Min ASUS ROG är kompetent nog för alla moment, men för tung att ha i knäet. Den är dessutom väldigt stor och klumpig att bära med sig om man är på språng. Faktum är att min iPad Pro är bättre på i princip allt än min ROG notebook, dessutom var det betydligt billigare i inköp.

Jag håller er uppdaterade
Då jag fortfarande är ”under utveckling” när det gäller iPadOS 13.4 så finns det jättemycket som jag inte förstår mig på ännu. Kapaciteten hos iPad har som sagt gått från surfplatta till mobil arbetsplattform med raketfart. Stöd för mus och annat gör att den knappt skiljer sig från en dator längre, men samtidigt erbjuder den fördelarna från den gamla klassiska surfplattan som världen älskar.

Allt eftersom jag lär mig mer så kommer jag även att uppdatera er, mina läsare. Jag vet inte om någon tycker att det är intressant, men det har ju aldrig hindrat mig förr. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi strax igen.