iPad mini 2021

Om jag ska vara helt och fullt ärlig så känner jag lite dragning mot den nya iPad mini från Apple. Denna gång är det inte någon liten plutt-iPad med bantat innandöme. Det är lite mer som en iPad Pro i mindre skala. Den har stöd för Apple Pen (2:nd gen) och har samma design som iPad Pro i övrigt haft sedan 2018, bara mindre.

Men varför skulle man vilja ha en liten iPad?
För min egen del så hade den varit väldigt bekväm att använda på jobbet, för att göra anteckningar och skisser. Rent arbetsmässigt så tror jag att den skulle vara bättre än en stor iPad. Den blir ”ultra-mobil” på något sätt. Dessutom har den ju 5G modem, så den skulle samtidigt kunna agera helt fristående, vilket är riktigt bra.

Om jag ska vara helt ärlig så blev jag faktiskt mer intresserad av iPad mini än iPhone 13, men det kanske bara är jag. Mina tankar på att gå ned i storlek, eventuellt skippa Pro-serien helt och hållet, gör att en iPad mini skulle passa riktigt bra att fylla tomrummet som min stora iPhone skulle lämna.

En sak jag skulle vilja ha!
Den sak jag egentligen saknar mest är möjligheten att använda penna på min iPhone. Om det funnits stöd för detta så skulle iPad mini inte vara så intressant som den är. Att kunna rita upp en snabb anteckning på en karta, klottra ned tankar och beskrivningar till mina arbetskollegor. Det hade varit en riktig ”Pro” sak att kunna göra på telefonen.

Batteritiden, USB-C och framgång
En sak som iPad alltid haft är otrolig batteritid. Jag föreställer mig att iPad mini 2021 inte är annorlunda på något sätt, utan erbjuder tillräckligt med batteri för att man ska klara sig minst en hel dag. Att den nu har USB-C istället för Lightning gör att man kan koppla in hårddiskar och annat som tidigare krävt en adapter av något slag. Just på grund av detta så förutspår jag att iPad mini kommer att bli en väldigt populär produkt hos Apple i år och nästa år.

Priset man får betala
En iPad mini 2021 är inte gratis. Men samtidigt så tycker jag att priset är helt ok för vad man får, denna gång. I vanliga fall så tycker jag att dom ”fjuttiga-paddorna” som Apple släpper för att locka dom som vill komma billigt undan inte riktigt känns bra att köpa. Denna gång så känns iPad mini faktiskt som en iPad mini Pro, vilket gör att priset på 5995 kr (64 GB) blir lite mer motiverat.

I år släpper Apple även en av dom ”fjuttiga” modellerna av iPad för 3995 kr (64 GB), men då får man ingen Pro upplevelse längre. Apple Pen (gen 1), stora kanter, Lightning och den gamla A13 under huven. Inget jag rekommenderar till den som vill göra något vettigt med sin iPad med andra ord.

Slutligen
Det som gör iPad mini mest intressant är faktiskt att den har en A15 SoC. Detta är för övrigt samma processor som finns i nya iPhone 13 serien och utlovar fantastisk prestanda. Det ska bli intressant att se vilken skillnad det blir mellan M1 och A15, rent prestandamässigt. Jag tror faktiskt att A15 kommer att slå M1 på några punkter.

Vi får se hur det blir. Om jag får ett bra inbytespris på min iPhone 12 Pro Max så kanske jag köper en iPad mini och en iPhone 13 på en gång. Men vi får som sagt se hur det blir.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.