iOS 14 & iPadOS 14

Jag hann knappt få till min nya iPhone 11 Pro Max innan jag installerade den senaste versionen av iOS 14 på den. Mest för att den nu är så pass stabil att jag kan använda den utan att behöva vara orolig att jobb/fritid blir lidande, men även för att jag inte kunde vänta att prova dom nya funktionerna i operativsystemet.

Det jag främst syftar på är möjligheten att använda Widgets, precis som på Android. Dock har Apple valt en annan väg än Android och dom widgets som finns påminner mest om Live Tiles från Windows Phone, vilket är mitt absolut mest älskade grafiska interface någonsin. Apple har också valt att göra dom interaktiva widgets som finns stack-bara.

Detta medför att du kan lägga flera widgets på varann och på detta sätt spara plats på hemskärmen. Du kan enkelt flippa mellan olika stackade widgets och även få operativsystemet att själv ”fronta” den widget som är mest relevant för situationen du befinner sig i. Väldigt intressant och nytänkande.

I övrigt så är det mycket saker som sker i ”bakgrunden”, som vanligt. Exempelvis kommer telefonen nu att påminna om att ladda Apple Watch, Airpods eller annan kringutrustning så länge dom stöds i Apples ecosystem. Detta sköts även intelligent, så man får en påminnelse innan man går och lägger sig istället för när man redan somnat, vilket alltid är bra.

I princip alla nyheter som presenteras i iOS 14 rör intelligenta och automatiska saker som användaren knappt behöver fundera över alls. Detta är också en sak som jag många gånger saknar på Android sidan. Möjligheten att intelligent automatisera saker är ett måste för att underlätta för användaren, så är det bara. Det räcker inte längre med genvägar som utför vissa saker när man aktiverar dom. Att få genvägen relevant placerad när den är aktuell är framtidens melodi.

I och med att iOS 14 fortfarande är i beta-stadium så kommer mycket att ändras och förbättras dom närmaste månaderna, innan den slutgiltiga produkten når konsumenter runt om planeten. Jag tror att när Apple släppt deras API för att göra widgets till iOS 14 så kommer iPhones aldrig att bli desamma någonsin.

Jag tror att all automation och det dynamiska elementen som introduceras i operativsystemet kommer att göra vissa användare oroliga och osäkra, men för majoriteten användare så är det något som kommer att effektivisera och underlätta vardagen.

Just nu är jag osäker på vad jag får dela med mig rörande detta operativsystem, så jag sätter en punkt här. När jag hittar något nytt och intressant så kommer jag att dela med mig av detta, så länge det faller inom ramarna för vad jag får dela med mig av.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.