Inga luftmadrasser, tack!

Jag och min äldsta son har kommit hem från vad som skulle vara vår sommar-tältning i skogen. Det har blivit mer eller mindre tradition att vi åker ut, tar med oss snacks och lite mat och spenderar några dagar i skogen. I och med att det varit brist på ytor att sätta upp ett tält, som dessutom har plan och fin botten, så valde vi förra året att investera i luftmadrasser.

Just där och då fungerade det bra och vi kunde plötsligt sova bekvämt och obekymrat även om underlaget var väldigt kuperat och fullt med rötter eller bara ojämt. En väl värd investering med andra ord… Tills i år. Utan att kontrollera i förhand så packade vi ihop allt i vår lilla äventyrsbil och begav oss ut i dom lappländska skogarna.

Till en början så fungerade det bra. Vi reste tältet, blåste upp luftmadrasser och stökade på med att fixa bränsle (ved/kvistar) inför matlagning och värme. Några timmar senare så tänkte vi ta en liten paus från vårt arbete och begav oss till tältet, där vi möttes av tomma luftmadrasser. Första tanken var att vi glömt att stänga ventiler eller liknande, men det blev snabbt uppenbart att dom inte höll luft längre. Jag har inte kollat vad som egentligen hände, men dom fungerar inte längre, helt enkelt.

Utan någon form av markisolering så hade vi råkat ut för ett rätt så stort bekymmer. Vi kunde alltid börja hugga ned grenar och kvistar och bygga en bushcraft-säng, men då området vi befann oss på var en del av en nyplanterad skog så ville jag inte riktigt förstöra något för framtidens träd. Vi fiskade, åt, täljde lite, tog in naturen och den friska luften hela dagen. Men när det blev sent så packade vi ihop och begav vi oss hem igen. Inte som slagna hjältar, utan som två campare som lärt sig en läxa. ?

Kontentan av denna historia borde vara att man ska kontrollera utrustningen innan man ger sig iväg ut i skogen, helst om man planerat att spendera några dagar där. Jag styr dock lite mer mot att man inte ska ha luftmadrasser överhuvudtaget. Det är en sak till som kan krångla, helt enkelt. Om dom hållit dag 1, så kanske dom skulle svikit oss dag 2 eller 3, man vet aldrig. Det finns inget så demoraliserande som att somna bekvämt på en luftmadrass, bara för att vakna mitt i natten liggandes på en kall backe med en rot som petar i ryggen. Ni som varit med om samma vet vad jag menar. ?

Vi har bestämt oss för att åka ut igen lite senare, men först ska vi investera i ordentliga madrasser och markisolering så att detta inte händer igen. Luftmadrasser fyller en funktion för dom som vill resa lätt och minimalt, men det har ju aldrig varit ett problem för mig. Jag är ingen fjällvandrare och jag behöver inte resa lätt. Storleken på det jag släpar med mig spelar heller inte så stor roll. Orsaken till att det blev just luftmadrasser var att säljaren på stället vi köpte dom ifrån svor vid dess funktionalitet och överlägsenhet. Nu vet jag bättre. ?

För första gången någonsin så provade vi på att äta Blå Bands färdiga ”äventyrsmat”, som bara kräver varmt vatten för att bli till en middag. En sak som min son ville att vi skulle ha med oss som ”nödmat” och faktiskt inte en dum idé alls. Dom väger lite, det är mycket mat och jag kan utan att överdriva säga att just denna rätt, pasta med kyckling, var fantastiskt god också. Vi fick dock betala 170 kr för två måltider, så det blir nog inte att äta så många av dessa rätter ute i skogen. Men som just extra mat om det behövs så är det riktigt bra att ha.

Widforss har som vanligt extremt låga priser på allt, så är det även med Blå Bands Outdoor Meal. Vi köpte våra på ICA, vilket gjorde att priserna var höga. Jag rekommenderar dock alla läsare att ta en titt på Widforss sortiment, så att ni får mest mat för minst pengar.

Jag fick för övrigt också chansen att damma av min Biolite Campstove 2, som gjorde att vi kunde koka vatten på bara några minuter. Det är också en rätt så fantastisk uppfinning. Jag har skrivit om den tidigare, om du är intresserad.

Ha en bra dag och en trevlig sommar, så hörs vi snart igen.