Hur många läser bloggen?

Det är inte allt för sällan jag får funderingar om hur många som läser bloggen. Mest är det personer som håller på med marknadsföring och på något sätt vill erbjuda mig något för att jag ska göra reklam, men ibland är det även läsare som funderar.

Till att börja med så måste jag förklara vilka mina läsare är. Ni förstår, det är inte varje dag som mina trognaste läsare dyker upp. Dom har ett liv utöver att sitta och plöja igenom text på en hemsida, vilket jag förstår och respekterar. Många har satt upp mig på en så kallad inläggslista, vilket gör att dom blir presenterade titlarna på inläggen via mail och avgör därifrån om det är intressant eller inte att läsa. Smidigt och trevligt. Jag har lagt in funktionen lite enklare nu, så du också kan börja följa urbanfjellstrom.se direkt via kommentarsfältet här nedan. Bocka bara i att du vill bli notifierad om nya inlägg. Busenkelt.

Jag för, givetvis, statistik på allt från webbläsare till hur snabbt mina besökare läser inlägg. Detta gör jag mest för att ständigt försöka hålla koll på om det är värt att fortsätta och dessutom få rätt på vad mina läsare helst tittar närmare på. Smidigt och helt genomskinligt för mina läsare. Inget behöver klickas på och inget behöver väljas eller svaras på för att detta system ska fungera. Själva analysen av besökare sker externt av ett fristående företag som har basen i Danmark. Jag presenteras fullständiga rapporter dagligen och kan faktiskt hålla rätt på trafiken i real-tid.

En del av finessen med detta system är att jag kan spåra individuella besökare och se om dom är återkommande eller om det är en helt ny läsare som är och botaniserar bland mina inlägg. På detta sätt kan jag snabbt och enkelt få rätt på hur många ”trogna läsare” jag har, vilket är den absolut viktigaste statistiken för mig. Men nog om detta, låt oss titta lite närmare på siffrorna.

Låt mig först förklara vad en ”unik besökare” är i min statistik. När du besöker min hemsida så placeras en ”cookie” i din webbläsare. Detta gör att du blir ”öronmärkt” och att hemsidan känner igen vem du är. Detta är det vanligaste sättet att hålla koll på att just du är du, vilket i sin tur gör att min statistik inte räknar dig flera gånger. Om du går in och läser ett inlägg på morgonen och ett på kvällen så är den totala siffran besök fortfarande ett, eftersom du räknas som en unik läsare. Detta är den enda och, enligt min mening, korrekta siffran att hålla rätt på.

I snitt har jag haft 419 unika läsare varje dag, 2933 per vecka, baserat på siffror sedan första januari 2021. Vissa dagar är det många fler, vissa dagar mycket färre, därav ”snittet”. Dessa läsare går igenom mellan 1-4 inlägg, vilket blir upp till 1676 lästa inlägg per dag och 11732 per vecka. 28% av alla läsare använder sig av mobiltelefoner eller surfplattor för att läsa min blogg, 72% använder dator. 37% av alla som använder mobiltelefoner och plattor har en Apple iPad eller iPhone, bara 16% har en telefon från Samsung, Huawei ligger på drygt 1%. Om vi kollar på PC fronten så är Chrome klart dominerande, drygt 40% av alla besökare använder den webbläsaren, bara 13% använder Safari.

Totalt är det strax över 156000 personer med unika IP som besökt min hemsida det senaste året (12 månaders period) och dessa har i snitt läst mellan 10-30 minuter innan dom hittat på annat. Majoriteten av besökarna är från Sverige, givetvis, men även övriga nordiska länder är in och läser ibland. Jag har även flera besökare från USA och Australien som är inne och läser, vilket jag misstänker är Svenskar som flyttat till dessa länder. Jag har vänner bland annat i Australien och USA, så det kan förklara dom få besök jag får därifrån. Det är mest imponerad över, rent geografiskt, är dock att jag har tre trogna läsare ifrån Grönland som alltid är in och kollar dom senaste inläggen. Dessa är garanterat också Svenskar som åkt vilse. ?

Där har ni lite statistik från urbanfjellstrom.se, så jag hoppas att detta lugnar sinnet på dom som funderat. Även annons-säljare och andra som vill kapitalisera på mina besökare vet nu siffrorna. Jag är dock inte intresserad av att presentera reklam för mina läsare, så det är ingen idé att höra av er hur som helst.

Om det är någon som sitter och funderar om jag vill expandera och få flera tusen läsare om dagen så är svaret något kontroversiellt ett nej. Jag är nöjd med mina läsare, som både är intresserade och hjälper till att göra min blogg intressant. Risken att bli för stor är att jag tappar orken och lusten att skriva, hur konstigt det än kan låta. För några år sedan drev jag ITPiraten.se (såld och nedlagd sedan dess) som hade över 1.500.000 läsare år-år. Det var ett heltidsarbete att svara på frågor och lösa problem, vilket i slutänden gjorde att jag nästan brände ut mig.

Jag är nöjd med mina få och trogna läsare, inte för att jag tycker att 419 läsare om dagen är lite. Det är ju helt enormt. Men, den dagen mina läsare lämnar mig och börjar intressera sig för annat så lägger jag ned hemsidan och fortsätter med mitt. Jag har ingen ekonomisk fördel att driva hemsidan, tvärt om kostar den pengar att hålla igång. Den enda orsaken att jag skriver något är för att mina läsare gillar att läsa om det. Så enkelt är det.

Ha en underbar dag så hörs vi strax igen.