Huc Of Sweden – Fyndet!

För några dagar sedan så var jag på en second hand affär och tittade runt lite. Jag brukar främst vara ute efter kniv-fynd eller andra roliga saker, men denna gång hittade jag något oväntat. På en galge mitt bland andra klädet så hängde det en Huc Of Sweden rock.

Nu är det säkert mer än en som kliar sig i huvudet och funderar ”vad tusan är Huc?” Så låt mig förklara lite snabbt.

HUC of Sweden är ett svenskt skinnbeklädnadsföretag som grundades 1937 i Öje, Dalarna. Företaget har haft upp till 50 anställda på fabriken i Öje och omkring 20 hemsömmare. HUC of Sweden har också haft en filial i Rättvik. Företaget har specialiserat sig på att producera skinnkläder och har varit verksamt i över 80 år. Framförallt är det deras premium linje med rockar och jackor i hög-kvalitets skinn och päls som överlevt genom tiderna.

Rocken som jag hittade av en slump är tillverkad på 70-talet och heter ”Suede Leather Coat Lammy”. Vad jag kan förstå så är den tillverkad av lamm-mocka. För er som inte vet så är mocka en typ av läder som är känd för sin mjukhet och släta yta. Mocka tillverkas vanligtvis av det inre skiktet av djurhud, oftast från får eller getter.

Rocken är i absolut nyskick, trots att den troligen är runt 50 år gammal nu. Antagligen är den bara buren några gånger under hela sin tid, eftersom den fortfarande inte fått någon helst patina eller liknande. Det enda problemet är att jag är rätt så bred över axlarna, så jag hade gärna haft denna rock i storlek 54 istället för 52, men vad kan man göra, det känns som att den inte längre går att lämna tillbaka på garanti. 😅

Skinn har ju en tendens att anpassa sig rätt så bra, vilket jag hoppas att även denna gör.

Till skillnad från dagens ”skinn rockar” så är Huc modellen tillverkad av 100% skinn och päls. Det är ingen plast eller liknande lösning i den, vilket gör att den känns lite mer naturlig än polyester-versionerna. Huruvida man tycker att skinn och päls är mord, det låter jag vara upp till var och en. Personligen tycker jag att det speciella med dessa kläder från förr var att man tog vara på råvaror och såg till att dom höll flera livstider. Inget slit och släng här. Idag kanske man fokuserar lite mer på att massproducera och se till att marknaden mättas, istället för att se till att man gör ett bra jobb och att plagget håller tidens tand.

Så. Vad ska jag göra med denna rock då? Min första tanke var att jag skulle ha den ute i skogen, hör och häpna. Stilen påminner lite om bushcraft från förr, men efter att ha fått reda på historien bakom rocken så tror jag att den kanske får användas lite mer till vardags istället. Jag vill inte förstöra detta plagg, med tanke på dess historik.

Om det är någon som har mer information om Huc Of Sweden och kanske har ägt plagg från dessa själva, så får ni gärna höra av er till mig. Jag är väldigt intresserad av att veta mer om Huc, eftersom det inte verkar finnas så mycket information att tillgå ”online”.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.