wood industry technology lens

”Victorinox är skräp!”

Än en gång har det ramlat in kritik mot Victorinox på min hemsida. Varför förstår jag egentligen inte. Jag kommer nog knappast bli övertygad om att ett av mina främsta och mest älskade märken inom industrin inte längre duger för mig. Men jag kommer givetvis att besvara denna kritik, som egentligen inte har något med mig att göra, personligen. Så här lyder meddelandet:

Jag kan inte förstå varför du envisas med att skriva om Victorinox som att det vore det bästa märket på jorden. Om du tittar tester från seriösa YouTubers så märker du snart att Venture serien både är klen och dyr i förhållande till vad du får. Det blir otroligt intressant att höra dina egna upplevelser med denna kniv”.

Jag förstår att du har starka åsikter om Victorinox och deras Venture-serie, och jag är öppen för att diskutera olika perspektiv, även om jag personligen försöker vara balanserad i min bedömning av produkter. Jag gissar också att du utgår från vad du sett på nätet och inte har någon egen erfarenhet av produkten, vilket är precis samma läge som mig just nu.

Det är viktigt att komma ihåg att våra åsikter om produkter kan variera beroende på individuella preferenser och behov. Vad som kan vara en besvikelse för en person kan vara helt acceptabelt eller helt perfekt för någon annan. Det är alltid en bra idé att göra noggrann forskning och överväga dina egna krav och budget innan du gör en investering i någon produkt, inklusive Victorinox Venture-serien.

Där bushcraft knivar faller platt
Jag har många år av erfarenhet när det kommer till olika knivar, stål och designer. Dagens bushcraft-knivar har utvecklats från att vara ett smidigt redskap i skogen, till något man kan hugga ned träd med och bända upp bildörrar med. Lite mer som överlevnadsknivar med lite finare slida och handtag.

Det kanske inte går att se, men väldigt många knivar som benämns som ”bushcraft” är riktigt dåliga på att skära och hantera material, helst dom material som inte är trä. Att skära är dock ett grundläggande moment som kniven faktiskt tagits fram till att göra från början.

Bushcraft knivar har gått från smidiga och extremt skärande, till tjocka och extremt hållbara istället. Ingen direkt kritik från min sida som brukar anpassa hur jag använder mina knivar efter hur dom är byggda, men samtidigt något man måste tänka på som bushcraft-utövare.

Vad Victorinox gjort med Venture serien är att ta fram en kniv som är otroligt bra på att skära och tälja, men även att hantera finare uppgifter, som matpreparering och att kunna göra upp en fisk ordentligt. Något jag inte skulle försöka mig på med en grov bushcraft kniv.

Många som jag pratat med som använt Venture själva säger att det är som en hållbar kökskniv, mer än en bushcraft kniv. Även denna aspekt kan låta negativ, men är faktiskt något som lockar mig otroligt mycket. Jag har verkligen sett fram emot en kniv som kan användas för dom där finare sakerna ute i skogen, utan att jag ska behöva arbeta hårt för att lyckas.

Nu tänker säkert många att Morakniv Kansbol, som är en bushcraft kniv, skulle prestera lika bra som Venture. Detta är på många sätt helt riktigt. Men Venture är tillverkad av bättre stål, är faktiskt grövre vid ryggen och har dessutom ett väldigt ergonomiskt format handtag, för finare arbeten. Tro det eller ej, men Kansbol har faktiskt inte en chans när det kommer till att skära fina snitt och hantera mat, trots att den är otroligt bra på detta. Om du skulle försöka klyva lika tjocka saker med bägge knivarna så skulle du dessutom upptäcka rätt så snart att Kansbol tål betydligt mindre påfrestning än Venture.

Trots detta så verkar mina Kansbol hålla utsökt för allt jag utsätter dom för. Jag har dessutom delat många klabbar och grenar i mindre bitar, utan att dom någonsin gått sönder. Jag har även hackat av mindre grenar på fallna träd utan att skada eggen, vilket gör att Venture troligen kommer att klara detta också, utan problem.

Vad man måste tänka på, som användare, är att den inte är en överbyggd kniv. Den är inte anpassad för att klyva ved med. Den är heller inte anpassad att hacka och bända i saker med, eftersom den är så tunn. Men den skär och snittar bättre än väldigt många andra knivar. Om man dessutom tänker på att den är anpassad för alla övriga moment i bushcrafting, samtidigt som den skär bra, så är den föredömlig inom sin genre.

Det sjuka med det hela är, och jag talar från ingenting nu, att Venture-serien potentiellt kan vara kandidat till bästa bushcraft kniven 2023, vilket skulle knuffa bort Kansbol från prispallen, efter så många år. Orsaken att jag tror detta beror på att den är väldigt mångsidig och användbar. Den är inte tuff och tjock, men det är inte Kansbol heller. På något sätt har den billiga Morakniven dock lyckats nästla sig in på topplistan och stannat där. Vi får väl se om Victorinox har tänkt igenom allt lika bra som Morakniv. Året är ju inte slut ännu och mycket kan ske.

Jag vill påpeka att jag inte har min kniv ännu, utan går på vad många andra som testat kniven säger om den. Baserat på slipvinkel på eggen och stålet i kniven så gissar jag att den kommer att kännas som min Manix 2 XL att hantera ute i skogen. Som du kanske känner till så är detta min absoluta ”graal-kniv”, eftersom den inte bara ligger perfekt i handen, utan även skär otroligt bra. Om Venture stämmer överens med mina antaganden (vilket kommer att visa sig senare) så kommer den att vara som en Manix 2 XL med fast blad. Vilket för övrigt är en kniv som jag använt som ”enda kniv” vid flera tillfällen ute i skogen och aldrig skadat eller känt att den inte räckt till, trots att vi pratar om en fällkniv.

I grund och botten så tror jag det har med hur man hanterar sina verktyg att göra. Om du använder en Victorinox Venture som det var tänkt så kommer du aldrig att ha några problem. Men om du försöker slå av tjocka grenar tvärs över fibrerna, tillsammans med en 2 kilos slägga, då finns det förstås risk att kniven går sönder.

Ha en riktigt bra dag och jag hoppas att svaret dög. Annars är det bara att kommentera eller höra av dig igen. Jag är öppen för all konstruktiv kritik och är förstås villig att diskutera allt som har med knivar att göra. 😊