a reflection of the trees on the lake

Hösten är officiellt här… Pinewood Lappland!

Nu har det varit kallt, varmt och blött från dag till dag dom senaste veckorna. Men kylan har ändå gjort sig allt mer påmind och nu känns det i luften att hösten äntligen är här. Höst är en av mina favorit-årstider. Dofterna, mörkret som kommer rullande, samtidigt som det nu är mer befogat att göra upp en eld i skogen. Den är inte längre bara för att laga mat och för ambiens, utan även för att värma och torka saker.

Det är också nu som ens kläder och utrustning kommer till sin rätt. Är verkligen den där vindjackan som man köpte i sommar tillräckligt vattentät eller tålig för att klara även hösten? Klarar byxorna av att man står på knä i blött gräs för att man behöver göra upp eld? Kommer den att brinna upp om man kommer för nära elden?

Jag har faktiskt inte köpt några nya kläder inför hösten, jag gör sällan det. Istället kommer jag använda mina Pinewood Lappland Extreme som jag köpte för ungefär 4 år sedan. Det är helt fantastiska plagg, helst nu när jag tvättat och impregnerat dom med NicVax, så att dom verkligen blivit vattentåliga, även på ytan.

Jag använde tidigare mina Lappland Extreme kläder vid ett överlevnads-scenario ute i skogen, vilket resulterade i att jag snabbt blev blöt i dom yttre lagren och kläderna extremt tunga. Jag blev aldrig blöt igenom, men plaggen blev som sagt otroligt tunga med vad som kändes som flera liter vatten i yttre lagret. Orsaken var lite oklar, men troligen så fungerade inte impregneringen som var på plaggen när jag köpte dom. Det yttre lagret är förstås anpassat för att andas, men samtidigt så vill jag inte ha in vatten till mellanlagret, eftersom plaggen då blir otroligt tunga att bära.

Normalt sett så ska Lappland Extreme vara 100% vatten och vindtäta, vilket dom i och för sig var, rent tekniskt. Men konstruktionen gjorde ändå att vatten tog sig igenom det yttre lagren, vilket jag inte uppskattade. Därför har jag nu impregnerat dom för att förhindra att vatten tar sig in i yttre lagret, överhuvudtaget.

Det är dock väldigt bekväma kläder som sitter riktigt bra. Byxorna är kanske inte dom mest imponerande jag har ägt, rent funktionellt. Jackan är dock otroligt bra, även om man jämför med betydligt dyrare plagg från Fjällräven, eller andra tillverkare av jakt och utomhusplagg. Den har många stora fickor som är logiskt placerade och inte orsakar irritation när man bär saker i dom. På många jackor så är fickorna inte så genomtänkta och direkt man stoppar in något i dessa så blir jackan obekväm att bära. Så är inte fallet med Pinewood Lappland Extreme.

Eftersom både byxor och jacka använder Pinewoods TC-1200 material så tål dom att få glöd på utan att det går hål i materialet, på en gång i alla fall. Anledningen att jag nämner detta beror på att min Haglöfs vindjacka inte gjorde det. Den jackan ser ut som att jag blivit anfallen av någon med ett hagelgevär, eftersom varje liten glöd från elden orsakade ett litet hål i materialet, något jag upptäckte först i efterhand. Inte idealiskt om man tänkt använda kläderna i skogen med andra ord. 😋

Det som lockar mest med Pinewood är dock kvalité och pris, som faktiskt är omatchat av någon märkesvara jag känner till. Visst finns det billiga Kinesiska kopior, men då får man ofta vad man betalar för, och får betala priset i slutänden eftersom plaggen inte fungerar som dom ska. Pinewood har riktigt fina plagg för rätt pris.

Jag köpte mina Lappland Extreme för cirka 2000 kr, både jacka och byxor, samt hängslen, bälte och lite mer saker som jag fick på köpet. Helt klart värt pengarna med andra ord. Jag vet inte vad dom kostar i dagsläget, men kan tänka mig att dom gått upp lite i pris, eftersom allt annat också har gjort det.

Jag har dock sett att Pinewood har uppdaterat Lappland och nu säljer en version som heter Lappland 2.0. Vilka förbättringar som finns vet jag inte, men när jag nött upp dessa plagg så kanske det är dags att uppdatera till nästa version. I och för sig så kanske Lappland version 7.0 är ute då. 😄

Hur som helst ville jag egentligen bara poängtera att det är viktigt att ha bra kläder när man ger sig ut på äventyr i höstmörkret. Om du saknar detta så kanske Lappland Extreme är något för dig?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.