Huawei P40 Pro – Del 2 av 3

Jag har nu hunnit använda och mixtra med min nya Huawei P40 Pro tillräckligt för att säga följande: ”Köp den inte… Du kommer att ångra dig”. Men telefonen är fantastisk och slår i princip alla andra telefoner i kvalité och hårdvara, vilket gör det hela lite svårare…

Mjukvaran som saknas
Precis det många fruktar när man pratar om Huawei P40 Pro så saknas det funktionalitet. Till en början, och för en som inte använder sin telefon till allt, så känns skillnaden nästan inte alls. Det är först efter ett litet tag som man inser att inga-PAY tjänster fungerar, Chromecast går inte att få igång och det finns mängder av appar som faktiskt kräver Google Mobile Services för att fungera korrekt. I det ögonblicket så känns det väldigt tungt att använda en P40 Pro.

Jag har lyckats få igång YouTube, YouTube Music och mycket annat, men samtidigt som det är roligt att hitta lösningar så bör man vara medveten om att det kommer till en kostnad. Du måste installera och mixtra med ”hacks” och lösningar som kommer från okända personer. Du kan aldrig vara säker på att inloggningen till ditt Google konto inte skickas direkt till någon annan. Med dagens möjlighet att göra i princip allt med sitt Google konto, även betala för saker, så är det inte bra att dela ut lösenordet i okända appar från okända tillverkare.

Den där Donald…
Strax efter att jag köpte min P40 Pro så fick jag en Tweet som berättade att Donald Trump hade förlängt svartlistningen av Huawei ännu ett år, vilket effektivt dödade min förhoppning att jag strax skulle få Google tjänsterna på min P40 Pro. Samtidigt som jag hittat lösningar för att klara mig ”till vardags” så råkar jag ständigt ut för problem och buggar som inte borde vara där.

Exempelvis CarPay som fungerar att öppna och logga in på, men kartan fungerar inte. Detta gör att man inte kan tanka via appen eller se närmaste bensinstation. Detta sker trots att jag faktiskt har Google Maps installerat på telefonen. Appar som kräver Bank ID känner inte igen versionen som Huawei har på deras appstore utan kräver ständigt att man laddar ned Bank ID från Google Play store. Detta gör att man hamnar i en loop som inte går att lösa.

Många av strömningstjänsterna som finns fungerar heller inte på P40 Pro och stängs helt enkelt ned efter ett felmeddelande om att GMS saknas, vilket är frustrerande.

Bara mjukvaran – Inte hårdvaran
Men man ska vara väl medveten om att det enbart är mjukvaran som är problemet. Hårdvaran i Huawei P40 Pro är fantastisk. Batteritiden är i stil med iPhone 11 Pro Max, kamerorna är underbara, fingeravtrycksläsaren i skärmen fungerar utsökt och snabbt, telefonen går att ladda full på extremt snabb tid, den har riktigt bra ansiktsupplåsning med IR. Detta är som Apples Face ID, men denna är snabbare. Ljudet är riktigt bra, trots att den bara har en högtalare, mottagning och sändningsförmåga är exemplarisk.

Kort och gott så är det enbart mjukvaran som är problemet.

Lösningen på alla problem
Nu sitter nog alla och funderar över vad lösningen är för dom som köpt en Huawei P40 Pro ”i blindo” och med förhoppningarna att saker skulle lösa sig. Den är väldigt enkel, men inte så lockande för många, nämligen att köpa en annan telefon…

I mitt fall så har jag beställt en Oneplus 8 Pro för att ersätta min Huawei P40 Pro under tiden som Huawei försöker lösa alla problem, för jag är 100% säker att dom inte är redo att kasta in handduken riktigt ännu.

Det man måste vara medveten om när man köper en P40 Pro är att det är en produkt som inte är ”färdig” ännu. Byggnationen av deras egna ecosystem är i full gång och inom en snar framtid så kommer P40 Pro vara en telefon som erbjuder det mesta, men just nu, i dags datum, är det ingenting som man bör investera i. Helst inte om man känner sig obekväm att installera och mixtra i operativsystemet utan hjälp av en appstore. =)

Head-to-head
Min tredje del av P40 Pro kommer att handla om kamerorna, men samtidigt skulle jag vilja passa på att göra en ”head-to-head” mellan Oneplus 8 Pro och Huawei P40 Pro, för att se vilken som vinner den kampen. Vi får helt enkelt se vad som händer och hur mycket tid jag har att fixa detta.

På återseende.