Huawei P10 Plus Review

Då var det dags igen, en ny review på en ny telefon. Denna gång är det Huaweis senaste P-modell som är den 10:de i ordningen. Låt oss börja.

Introduktion och historia
När man säger ”Huawei” så är det många som börjar klia sig i huvudet. Men det kan löna sig att känna till vad världens 3:dje största mobiltillverkare håller på med ”over there”. Låt oss börja med en liten introduktion till märket.

Huawei är ett kinesiskt ICT-företag som tillverkar och säljer kommunikations-utrustning till operatörer, konsumenter och företag. Dom är största tillverkaren av telekommunikationsutrustning i världen.

Personligen så anser jag att Huawei genomgående har bästa mottagning och samtalskvalité av alla mobiltillverkare. Men om man tänker på att Huawei faktiskt tillverkar alla delar av telekommunikationsutrustningen i många fall så är det kanske inte så konstigt.

Huawei grundades 1987 av Ren Zhengfei och är faktiskt ett privat företag som ägs av sina anställda. Företagets huvudkontor ligger i Shenzhen i Guangdongprovinsen i Kina. Huawei har ca 150 000 anställda och företagets lösningar och produkter används i över 140 länder.

2011 hade företaget en omsättning på 203,9 miljarder kinesiska yuan (motsvarande cirka 215 miljarder kronor). 2015 var den siffran 395 miljarder yuan och 2016 beräknades den vara 470 miljarder yuan (inga officiella siffror).

Huawei har över 500 anställda i Sverige inom forskning, utveckling och försäljning med kontor i Kista, Lund och Göteborg. I Sverige är Huawei fortfarande mest kända för att tillverka USB-modem för mobilt bredband samt utbyggnad av 4G-nätet till Tele2 och Telenor. 

Huawei uttalade i maj 2012 att de planerat att inom tre år bli en av de tre största mobiltelefontillverkarna i världen, vilket stämde. Huawei har även påbörjat sin satsning inom den Nordiska enterprisemarknaden i form av Networks, Applications och Services.

Som ni förstår är det inte frågan om en liten Kinesisk tillverkare som försvinner lika fort som dom poppade upp. Trots detta så är det inte alla som hört talas om Huawei ännu. Märken som Samsung och Apple dominerar etern fortfarande, men inom kort kommer Huawei att visa klorna och ta över ännu mer av marknaden. Jag är helt övertygad om detta.

Huawei P10 Plus – Nästa generation
Man kan utan att överdriva säga att Huawei tar sitt designspråk från tillverkare som Apple och Samsung, men samtidigt är dom försiktiga med att välja ett specifikt designspråk. När det gäller P10 Plus så är den väldigt lik en iPhone 6, men är tunnare, har större batteri och även deras dubbla Leica-märkta kameror på baksidan. Kvalitén är det inte något problem med och känslan att hålla telefonen i handen kan i det närmaste jämföras med just Apples skapelser.

Prestanda och lagring
P10 Plus har 128 GB intern lagring, 6 GB RAM och har även Huaweis egentillverkade Kirin 960 processor. Detta bådar för både blixtsnabb reaktion och laggfri grafisk miljö för användaren. Att hårdvara och mjukvara är harmoniskt anpassade i telefonen märks mycket väl.

Till skillnad från Huawei Mate 9 Pro så stödjer P10 minnesexpansion via minneskort, utöver möjligheten till två SIM kortsplatser som man tar för givet med Huaweis både billiga och dyra telefoner. Med andra ord kan du få en telefon med 128+256 GB lagring (1 SIM, 1 Micro SD), om du så skulle önskar, eller varför inte både ditt privata och arbetsnummer i samma telefon (2 SIM). Oerhört smidigt, kan jag tillägga efter att ha använt detta ganska lång tid.

Jag hoppas att Huawei tar efter några andra Kinesiska tillverkare och ger möjlighet till alla tre korten samtidigt. Alltså 2 SIM och 1 Micro SD. Men detta är heller ingen deal breaker på något sätt.

Mottagning och sändning
När vi pratar Huawei, specifikt men inte exklusivt i dom högre prisklasserna, så är mottagning och sändning fantastiskt bra. Att tappa ett samtal på grund av dåliga mottagningsförhållanden är nästan gårdagens problem. Men inte bara dom mobila näten är imponerande på Huawei P10 Plus, utan även Bluetooth fungerar väldigt bra.

När jag säger att Bluetooth fungerar väldigt bra så menar jag att du inte kommer att höra hack eller ”lagg” i dina trådlösa hörlurar. Du kommer inte att missa vad folk säger i ditt Bluetooth headset och du kan föra över filer mellan olika enheter utan problem. Du kommer heller inte att få problem med att din bils ljudsystem gör att mikrofonen slutar fungera på telefonen.

Detta kan kännas som grundläggande krav, men efter att ha haft en Samsung Galaxy S8+ så känner jag att jag måste specificera vad ”väldigt bra” betyder, eftersom dom flesta verkar ha förlorat vad begreppet är.

Skärm och GUI
Dom som känner till Huawei vet också att dom, likt Apple, försöker hålla sig på vettiga nivåer i hårdvaran. Detta gör att telefonerna oftast har skärmar med FHD upplösning (1080p) och oftast är av IPS typ av mycket hög kvalité. Huawei P10 Plus har även den en 5.5 tums IPS-NEO LCD skärm, men här i lite högre upplösning på 1440×2560. Likt Samsung (härmat från Huawei) så levereras telefonen i lägre upplösning (1080p) för att spara ström.

Skillnaden är dock att du kan välja högsta upplösning och sedan specificera var du vill gå ned i upplösning, för att spara ström och öka prestanda i exempelvis spel.

En sak som jag gillar är att Huawei valt att leverera P10 Plus (och många andra av deras telefoner) med förinstallerat skärmskydd, så att du inte behöver gorma med det det första du gör. Fantastiskt initiativ som jag hoppas andra än Huawei och Sony erbjuder i framtiden.

Huaweis GUI (Graphical User Interface) heter EMUI (Emotion User Interface) och är här i version 5.1. Denna gång är den smartare, snyggare, snabbare och även mer automatiserad. Detta gör att användare inte behöver ”micro-styra” alla funktioner längre, utan helt enkelt kan svara på ja och nej frågor då EMUI är osäker på vad du vill.

Det är svårt att beskriva EMUI utan att det låter komplicerat och gormigt, så jag ska inte ens försöka. I grund och botten kan man säga att den sköter sig själv och den gör det väldigt bra.

Utseendemässigt så landar Huaweis EMUI någonstans mellan vad Google ville att Android skulle se ut som och prestandamässigt vad Samsung hoppades att dom skulle lyckas med. Skämt åsido så går det att använda EMUIs inbyggda tema-motor för att ändra utseendet precis hur du vill att din telefon ska se ut som. Gratis dessutom, vilket man inte kan säga om Samsungs tema-motor.

Vattentålig eller ”Splash Proof”
Idag är det inte någon som undgår att läsa om hur vattentåliga olika telefoner är. Trots detta så bör man vara medveten om att tillverkarna aldrig erbjuder dig någon slags garanti mot att telefonen inte slutar fungera det ögonblick den rör en fuktig yta. Huawei är inget undantag utan erbjuder i och med P10 och P10 Plus ett ”Splash Proof” skydd. Detta medför att du ska kunna skvätta ned telefonen med vatten, vara ute i regnet och även ha den i fickan en svettig sommardag utan att det ska påverka funktionaliteten.

Jag är väldigt positiv att Huawei valt att nämna skydd mot vätska, men är samtidigt medveten om att detta inte gör att du kan simma och dyka med telefonen i fickan.

Kanske, men bara kanske, så är det precis vad du behöver nästa gång du trillar ur båten eller tappar telefonen i en vattenpöl, vilket räcker för mig.

Fingeravtrycksläsaren
En aspekt som många glömmer är fingeravtrycksläsaren, som på Galaxy S8+ var en mardröm. Den var inte bara felplacerad, utan var väldigt opålitlig och långsam i jämförelse med även den billigaste Huawei telefonen för under tusenlappen.

På P10 plus är den blixtrande snabb. Faktiskt så snabb att jag var tvungen att utföra ett gediget test för att fastställa att den verkligen läste fingret och inte bara låtsades.

Hur Huawei ständigt lyckas göra läsarna snabbare vet jag inte. Men nu är dom uppe i en sån nivå att jag tvivlar att någon kommer att märka förbättringar längre. Du behöver i princip bara snudda läsaren i en tiondels sekund för att låsa upp telefonen. Vilket också fungerar med 99.9% säkerhet, något som är precis lika viktigt som snabbheten.

Mitt enda klagomål är att läsaren är placerad på fel ställe. Jag skulle så gärna vilja ha läsaren placerad på baksidan, precis som på Honor 8. Men, jag gissar att man inte kan få allt i världen. =)

Batteritid
Som jag alltid säger, en modern telefon är aldrig bättre än batteritiden den har. Jag blev faktiskt imponerad över vad Samsung lyckats klämma ur sitt lilla batteri på Galaxy S8+, men minnet av vad Huawei kan göra med samma storlek var dock försvunnet. Nu när jag haft min P10 Plus i drygt en vecka så kan jag säga att Huawei faktiskt överträffar mina förväntningar, ännu en gång.

Trots att Huawei Mate 9 Pro faktiskt hade större batteri (4000 mAh) jämfört med P10 Plus (3750 mAh) så har dom jämförliga siffror i batteritid. Det som imponerar är att P10 Plus är extremt tunn i jämförelse med Mate 9 Pro. Hur dom lyckades vet jag inte, men Huawei är i det närmaste magiker när det gäller att rymma saker i en liten telefon. Något dom mer etablerade tillverkarna kanske skulle ta efter?

Kameror(na) och bildkvalité
Att Huaweis flaggskepp har en fantastisk kamera är något många känner till och något jag inte behöver gå närmare in på, men denna gång har dom faktiskt överträffat sig själva. På övriga modeller så är kameran justerad för att ge ett sånt realistiskt och naturligt resultat som möjligt. Leica justerar även bilderna för att innefatta ”kornighet” och på så sätt simulera analoga bilder. En touch som

I och med uppgraderingen till Leica Dual Camera 2.0 så har Huawei/Leica böjt sig till vad ”massorna vill ha”. Denna gång kan du faktiskt överdriva färger och kontrast, som på Samsungs mobilkameror, för att få en mer ”poppande” effekt. Detta är något som många eftersträvar på sociala medier som Instagram, exempelvis.

Detta missuppfattas oftast av dom flesta som ”en bättre bild”, trots att den är konstlad direkt av kameran. Men om det är något som ”alla vill ha”, så måste man se till deras behov också. =)

Huawei/Leica har även förbättrat övriga filter och plugins för att man ska kunna vara mer konstnärlig och skapande med sina fotografier. Då jag är precis en sån person som Huawei/Leica riktat in sig på denna gång så är jag mer än nöjd. Korrekt eller inte så går det inte att förklara hur mycket bättre dessa ”poppande” bilder är. Detta kanske inte syns på mitt Instagram ännu, men jag kan garantera att det kommer bilder inom kort.

Om du vill läsa mer om Huawei/Leica och tekniken bakom så finns det lite mer info här.

Slutord och betyg
Huawei är på många sätt en fascinerande tillverkare, som expanderar som en explosion över den mobila marknaden. Med telefoner i alla prisklasser så har dom potential att bli ”folkets telefon”, precis som Nokia en gång var.

Något som kännetecknar en kandidat för denna titel är att dom har ett väldigt bra kvalité mot pengar värde. Du får med andra ord mer telefon än du betalar för, oavsett vad du betalar för telefonen.

Dessvärre är det fortfarande många som inte vill prova på ”nya saker” och hellre köper telefoner som Samsung, HTC och Sony. Men dom personer jag lyckats övertala att prova en Huawei telefon har alla sagt att dom aldrig kommer att gå tillbaka till det dom hade innan. Detta känns som ett väldigt bra betyg och jag förstår precis vad dom tänker.

Slutbetyget för Huaweis senaste flaggskepp landar på en stark 9 av 10, precis som det brukar vara med Huaweis flaggskepp rent generellt. Det som skulle kunna förbättras är oftast designmässiga saker som att fingeravtrycksläsaren skulle kunna ha varit på baksidan (a la Honor 8), men det är aldrig saker som kan benämnas som ”deal-breakers” på något sätt.

För er som är i startskottet att köpa en ny telefon, tveka inte att fråga mig om du vill veta något specifikt som du anser är avgörande. Skicka dina frågor till urban@itpiraten.se så ska jag försöka svara så fort som möjligt.

Ha en trevlig dag.


Kommentarer

2 svar till ”Huawei P10 Plus Review”

  1. Profilbild för Mikael

    Hej!
    I andra telefoner, även från Huawei har man kunnat ha antingen 2 SIM kort i telefonen eller 1 SIM kort och ett minneskort i den andra platsen. Du skriver följande om denna funktion:

    ”Till skillnad från Huawei Mate 9 Pro så stödjer P10 minnesexpansion via minneskort, utöver dom bägge SIM kortsplatserna som man tar för givet med Huaweis både billiga och dyra telefoner.”

    Innebär detta att man kan ha 2 SIM kort i telefonen monterade samtidigt och utöver det även kan ha ett minneskort anslutet? Om så är fallet är det definitivt en förbättring som fler borde ta efter. Det kanske var det du menade, men vill ändå fråga för tydlighetens skull.

    1. Profilbild för Urban

      Antingen kan man har två SIM eller ett SIM och ett Micro SD kort. Varför jag skrev så berodde på att Mate 9 Pro bara hade stöd för SIM kort, ingen minnesexpansion. En sak som jag faktiskt förvånades över, då Mate 9 Pro skulle vara Huaweis lyxigaste telefon.