Huawei P10 Plus istället för Galaxy S8+

Så, ni som följer mig och mina mobila äventyr vet redan att min Samsung Galaxy S8+ har fått gå ett annat öde till mötes och jag håller just nu en Huawei P10 Plus istället. Orsaken är lika enkel som den kan bli, att Samsung är så fruktansvärt värdelösa på support och omtanke av sina kunder. Det finns helt enkelt ingen som helst anledning att äga deras telefoner när dom i grund och botten är samma skräp som funnits i flera år. Låt mig förklara närmare.

  • När du köper en S8+ så får du en hög med bloatware/skräpappar förinstallerat. Dessa kan du inte avinstallera, utan får helt enkelt nöja dig med en telefon som innehåller massor av saker du ändå inte är intresserad av. Du kan ”avaktivera” apparna, men dom finns ändå i bakgrunden.
  • Fingertrycksläsaren fungerar väldigt mycket sämre än på exempelvis Huaweis billigaste alternativ. Retina-scannern är en ploj som inte fungerar under riktiga förhållanden. Face-unlock är lika osäkert som att lämna telefonen olåst. Kortfattat kan man säga att trots många alternativ så finns det inget som slår en bra fingeravtrycksläsare.
  • Om du får problem så är du lämnad åt ditt öde. Återförsäljarna hänvisar till Samsung Support, som inte ens kommer att besvara dina mail eller samtal. Samsung tror att om dom ignorerar alla problem så försvinner dom, men i och med att problemen slutar rapporteras så betyder det nog att många lämnat skeppet och gått över till någon annan tillverkare, som kan bygga telefoner.
  • Du inser efter ungefär en vecka att din nya fina telefon börjar sakta in och sega ned sig, för att den har för lite minne för alla skräpappar som ligger aktiva i minnet. RAM har ingen plats för dina egna appar, vilket är lite trist. Men du kan ju alltid göra en fabriksåterställning. =/
  •  Om du använder vissa Micro SD kort i din Samsung Galaxy S8/S8+ och flyttar över appar till denna så kommer telefonen att boota om med jämna mellanrum. Varför vet ingen. Samsung erbjuder ingen lösning än att undvika att flytta appar till minneskortet.
  • Efter ungefär en till två veckors användning så kommer du troligen att få problem med långsam WIFI och Bluetooth som inte fungerar som den ska. Det finns över 10 sidor med personer som har rapporterat problem med detta på Samsungs Support hemsida, utan att någon fått ett enda svar. Oftast rör det sig om media anslutningar till bilar, men även headsets, högtalare och rena WIFI anslutningar hemma buggar ur.
  • Kameran på S8+ är snabb och fokuserar kanske snabbast av alla telefonkameror, men du kanske får ”kan inte starta” meddelande istället när du försöker ta en snabb bild. Lösningen är att försöka 5-6 gånger innan kameran går igång. Denna bugg är intermittent och varför det sker vet ingen. Kanske är det en app som bråkar? Kanske är det Samsung som släppt sin telefon innan den var färdig?
  • Om du har ett Bluetooth headset eller mediacenter i bilen anslutet och startar kameran så finns det en bugg som gör att alla bilder blir vertikala, trots att du håller telefonen horisontalt. Detta går att fixa genom att vända bilderna i en editor i efterhand, så det är inte så allvarligt. Bara irriterande. Väldigt irriterande.
  • Samsung Galaxy S8+ har en väldigt ljusstark skärm, som gör att synbarheten utomhus är riktigt bra. Dock buggar ljussensorn ur hela tiden, vilket gör att skärmen fastnar på väldigt låg ljusstyrka, även om du är ute i solljus. Detta kan åtgärdas genom att man drar ljusstyrkan manuellt till ljusare, men det kan vara frustrerande att försöka hitta reglaget när skärmen är helt svart. Man ”vänjer sig” dock efter ett tag, trots att det inte borde behövas på telefon för 9000 kr.
  • Ett problem som jag inte fick var det extrema eko som många andra har pratat om. Efter cirka 30 sekunder in i ett samtal så börjar du höra din egen röst i hörluren. Om du väljer högtalartelefon så försvinner ekot, bara för att komma tillbaka igen efter 30 sekunder om du slår av högtalartelefonen. Det finns ingen fix för detta problem heller, så om du har det problemet så är det kört.

Listan kan göras i princip hur lång som helst. Samsung Galaxy S8+ är kortfattat en produkt som är lika mycket i alpha stadium som många pre-release spel till PC. Skillnaden är att du får betala 9000 kr för att vara alpha-testare. Ett dyrt pris att betala om du frågar mig.

Nä, nu får det vara nog med Samsung telefoner. Dom senaste 4 telefonerna från tillverkaren har visat sig orsaka mig enorma ekonomiska skador och framförallt frustration och irritation utöver vad som ska behövas. Galaxy S8+ var inget undantag, utan var på många sätt en mycket sämre produkt än vad Samsung brukar släppa. Grundläggande funktioner som samtal och data fungerar tveksamt, deras ”revolutionerande Bluetooth 5.0” är ett skämt som inte alls fungerar som det var tänkt, i alla fall inte på Samsungs telefon.

När jag åkte till Media Markt och förklarade läget med hur jag upplever min Samsung Galaxy S8+ så tvekade dom inte ens på att göra ett återköp, efter nästan 2 veckors användning. Ingen felundersökning, inga frågor eller orsaker. Det verkade nästan som att Samsung gett direktiv om att göra återköp omedelbart, för att undvika dålig press. Men det är bara en gissning. Det kan givetvis vara så att dom ville vara schyssta och lösa mitt problem, istället för att bråka om något dom vet jag har rätt om.

Samsung Galaxy S8+ är ett utsökt koncept, men precis som Xiaomi Mixx så kanske Samsung skulle ha tillverkat ett begränsat antal och försökt få ut en förbättring av fjolårets telefon på marknaden istället. Vissa experiment kanske ska stanna som experiment, dom skulle ha satsat på säkra kort istället.

Det är här som Huawei P10 Plus tågar in. Som ni kanske redan vet så är Huawei en av mina absoluta favorit-tillverkare av mobiltelefoner. Dom är inte bara stabila som en bergskedja, utan även snabba och väl designade ur alla aspekter. När du köper en Huawei telefon så kan du vara säker på att du får en färdig produkt i handen. Oavsett prisklass (dom finns i alla prisklasser) så får du betydligt mycket mer telefon än du betalade för, men om du tar steget längre och köper en P-modell av Huawei så kan du vara säker på att du får det bästa av det bästa.

Tanken med hela detta inlägg var att jag skulle prata mycket om P10 Plus och lite om Galaxy S8+, men det blev tvärt om. Dock kan ni förvänta er en fullständig review inom snar framtid. Dessutom kommer jag att bomba Instagram med bilder från min nya slit-varg. =)

Ha en trevlig kväll.