Huawei Mate 9 Pro – Första intrycket

Då var min Huawei Mate 9 Pro äntligen här och efter 24 timmar är jag troligen redo att ge ett första intryck, tänk bara på att detta inte är en review och att allt kan ändras.

Innan jag börjar vill jag bara berätta att jag varit rätt så restriktiv när det gäller mina känslor gentemot denna telefon. I vanliga fall är jag väldigt positiv när jag börjar ”arbeta” med en telefon, men denna har gett mig blandade känslor. Det är en Huawei, vilket är bra. Men prislappen på 8000 kr gör att kraven ökar avsevärt mot för vad en billig men bra modell erbjuder. Jag förväntar mig nästan en religiös upplevelse för dom pengarna.

Värt att nämna är att telefonen levereras med skärmskydd monterat och ett skal medföljer i paketet, så utöver dom 8000 kr som telefonen kostar behöver man inte göra något övrigt (initialt) inköp. Detta är en trend som jag hoppas att fler tillverkare (förutom Sony, som haft det länge) tar efter.

Låt oss börja.

Design
Designmässigt är Huawei Mate 9 Pro en väldigt väldesignad telefon. När man först tittar på bilder så ser den nästan identisk ut med Samsungs Galaxy S7 Edge, men i handen är det en annan historia. Den känns tunn, men samtidigt solid och välbyggd som få. Dessutom har telefonen kapacitiva knappar som är på varsin sida av fingeravtrycksläsaren, vilket var en detalj som jag missade. Dock är dom inte illustrerade med bilder, utan är bara två lysande prickar som man kan programmera till lite av varje.

Vikten på Mate 9 Pro gör att telefonen känns rejäl och beror troligen på det rätt så stora batteriet på 4000 mAh. Dock känns den inte för tung, utan ger bara ytterligare ett intryck av att Huawei lagt ned mycket R&D på att få till den perfekt.

Ljud
När det gäller ljudet i dom inbyggda högtalarna så är det väldigt bra, om än lite obalanserat mellan dom båda högtalarna. Principen är detsamma som på iPhone 7 och HTC 10, vilket medför att det finns en nedåtriktad högtalare och sedan används själva hörlurshögtalaren för att skapa en stereoskopisk ljudbild. Från 60% upp till 100% så är ljudnivån ungefär lika hög, men ljudbilden ändras på ett konstigt sätt. Ljudet blir inte direkt sämre, men diskant och bas ändras på ett konstigt sätt. Jag misstänker dock att det är mjukvaru-relaterat och kommer att fixas inom kort.

Skärm
Bildkvalitén är lite mjukare och naturligare än på Galaxy S7, men bägge har AMOLED skärmar som erbjuder riktigt bra svärta. 1440p upplösning är något av en avart när det gäller Huawei, men dom har lyckats riktigt bra. Touch känsligheten är perfekt avvägd, precis som vanligt. I övrigt är det inte mycket att tillägga. Om du gillar Samsung för deras AMOLED skärmar så blir du inte besviken på Huaweis variant.

Mottagning
När det gäller mottagningsförhållanden på 3G/4G, Bluetooth och WIFI så är Mate 9 Pro i överkant, precis som brukligt när man pratar Huaweis telefoner. Detta är ett område där dom faktiskt aldrig har tullat på kvalitén, till skillnad från Samsung. Det finns inte mycket mer att säga här heller. Överföringshastigheter via WIFI gentemot min lokala server är utsökt snabb, faktiskt betydligt snabbare än min Honor 8.

Kameror
Att Huawei valt att samarbeta med Leica gör sig ständigt påmint när man går över till det professionella läget, vilket producerar riktigt bra bilder. Ibland kan det automatiska läget kännas rätt så ”standard” och ger resultat som påminner om övriga flaggskepp på marknaden. Dock har Mate 9 Pro, i rätta händerna, möjlighet att producera dom bästa bilderna jag sett på en mobiltelefon hittills. Jag störs inte längre av dom artificiella färgerna och överskärpan som finns på Samsungs telefoner.

Prestanda
Som många känner till så är Kirin 960 det snabbare SoC (System on Chip) som finns i dagsläget. Grafiskt är Snapdragon 821 snabbare, men i verkligheten så märker man inte så stor skillnad. Känslan är att det finns hästar under huven när dom behövs, samtidigt som den är otroligt strömsnål, vilket i sin tur bärgar för utsökt batteritid. 6GB RAM ser till att appar fungerar perfekt, medan 128 GB lagring ser till att det går att ha hundratals appar installerade utan problem.

Slutord
Det finns mycket att gilla och få saker att hänga upp sig på när det gäller Huawei Mate 9 Pro. Den är ett, i princip, fulländat flaggskepp. Troligtvis finns det något jag kommer att haka upp mig på, men än så länge är det ”smekmånad” och allt känns rätt så perfekt. Ljudet är riktigt bra, skärmen är utsökt, batteritiden är enastående (även laddning är blixtrande snabb) och kameran producerar en av mobilvärldens bästa bilder. Den har mycket RAM, stor lagring och mobilvärldens snabbaste SoC.