Huawei fick mig att tänka om…

Då och då dyker det upp en telefon som är så bra att jag fastnar för den. Detta är exakt vad som hände med mig när jag köpte en tillfällig och billig telefon medan jag väntade på ”nästa bästa”. Som ni kanske känner till så var det en Honor 8 (Premium) som fick ta plats i fickan.

Jag har utsatt denna telefon för enormt mycket tester och utmaningar, men den viker inte en tum. Skärmen är perfekt, ljudet är riktigt bra (både ur hörlurar och högtalare), mottagningen är fantastisk, batteritiden är helt ok och designen är utsökt. Det finns inget att klaga på och det kan jag faktiskt klaga på.

Om du är en lika stor mobil-nörd som jag så vet du att det alltid finns något att hänga upp sig på, oavsett om telefonen kostar 15.000 kr så är det alltid något. Titta bara på Samsung som har dåligt ljud men bra skärm, eller HTC 10 som hade bra ljud men dålig batteritid, dålig kamera och mycket mer.

När det gäller Huawei Honor 8 så ändras spelplanen i och med att den faktiskt checkar varje ruta på min önskelista. Något som man kan tycka ska vara en bra sak, men i mitt fall betyder det tyvärr att jag blir rätt så frustrerad. Min ”grej” är nämligen att byta telefoner och testa det allra senaste. Men till skillnad från sponsrade ”testare” så är jag inte dum och kastar mig in i något jag vet är ett nedköp, eftersom det faktiskt är mina egna pengar det handlar om. Dessutom har jag ingen lojalitet mot ett specifikt märke, utan kan obehindrat berätta exakt vad jag tycker (en egenskap som uppskattas).

Så. Mina framtidsutsikter är dolda i en dimma och jag befinner mig i något av en mobil-limbo där det inte finns några bättre alternativ. Jag har tittat närmare på det senaste utbudet och är lite missnöjd med vad framtiden har att erbjuda. Nedan följer några exempel:

OnePlus 3T – En telefon som på papper har det mesta. Den har bättre ljud än Honor 8 (hörlurar) och har en AMOLED skärm, vilket gagnar för bra synbarhet i ljusa förhållanden. Den har dock sämre kamera, sämre mottagning, saknar stöd för SD Kort och stödjer inte 5×5 grid på ikonerna i deras UI. Det sista kan verka vara en smärre sak men deras eget ordspråk ”Never Settle” borde betyda att en sån standardfunktion skulle vara inbyggd från start.

Huawei Mate 9 Pro – I Sverige får vi nöja oss med Mate 9 i Pro version. Detta betyder mindre skärm och samma dumma design som på Samsungs S7 Edge/Note 7. Jag vill ha den vanliga Mate 9 och kan inte förstå varför Huawei gör en sån här uppenbar miss. Om jag vill ha en phablet så fördrar jag en med stor skärm och inte en 5.5 tum… Skillnaden mellan Honor 8 och Mate 9 Pro är inte så stor att det ens är värt att titta närmare på, tyvärr. Om dom beslutar sig att lansera vanliga Mate 9 så är jag väldigt intresserad.

Pixel XL – Googles Nexus ersättare kommer inte heller till Sverige. Detta är en telefon som jag anser är väldigt överskattad, men samtidigt skulle jag köpa den för att få vara nära källan till det senaste inom mobila operativsystem. Dessvärre grusades även mina planer på att ”importera” en Pixel, då det är uppenbart är emot Googles önskemål och att dom är villiga att ta till fula metoder för att göra detta klart.

LG V20 – En telefon som lockade, men den börjar redan bli ”gammal i gamet” utan att man ens sett den till salu. Som vanligt lanserar LG sina telefoner på ett helt värdelöst sätt och detta måste medföra att dom förlorar potentiella kunder i rasande takt.

HTC * – Efter den fatala floppen som var HTC 10 så kommer jag troligen aldrig att köpa en HTC telefon igen. Jag förstår inte vad folk ser i HTC 10 som faktiskt är en helt värdelös telefon utan några som helst fördelar. Onödigt dyr och väldigt hypad av HTC gjorde att jag ville kräkas på den redan efter några timmars användande.

Samsung * – När det gäller Samsung så känns det som att dom bränt alla broar med sina ”flaggskepp” den senaste tiden. Detta var inte ens ett försök att göra sig rolig på Note 7:s bekostnad, utan var riktat mot S7 och S7 Edge. Det verkar som att alla älskar det Samsung gör, men är blinda för saker som värdelös ljudkvalité och troligen den sämsta mottagningen av alla telefoner jag testat. Dessa bloatware fyllda, överskattade, laggande och buggiga skapelser är anpassade för ”den breda massan”. Men den är egentligen en rätt så kass skapelse med kameran som den enda ljusa punkten.

iPhone 7 Plus – Been there, done that. Apple tappade mig som kund när jag insåg att jag inte klarar mig utan ett 3.5 mm uttag och gillar att ha mottagning på det mobila nätet så att jag kan prata med personer utan att behöva ringa tillbaka 2-5 gånger under ett samtal. Jag gillar iPhone 6S Plus och anser att det är en fantastisk telefon, men jag blickar framåt och vill inte köpa en gammal produkt som jag dessutom redan haft 3 stycken av. Apple går bort från min lista då dom troligen aldrig kommer att lägga till ett 3.5 mm uttag mer.

ASUS Zenfone 3 Deluxe – Asus lanserar denna telefon första December 2016 och skriver att det är den första telefonen som erbjuder 6GB RAM i kombination med 64 eller 128 GB lagring… Låter inte detta som en OnePlus 3, som släpptes för drygt 6 månader sedan… =) För 8000 kr som den kommer att kosta så är alla som köper denna över OnePlus 3T antingen dumma eller lättlurade…

 

Som ni förstår är det inte helt enkelt att hitta en ersättare till Honor 8, som dessutom ska kännas som ett ”uppköp”. Flaggskeppsmarknaden börjar sakta men säkert gå över i ett priskrig där man försöker ta ut premium priser för mellanklasstelefoner och säljer premium telefoner för mellanklasspriser. Som vanlig konsument är det nog en djungel att försöka hitta en ny telefon. Den enda fördelen är att det faktiskt finns mer billiga och bra telefoner än dyra och dåliga.

Jag ska försöka hitta ”nästa bästa”, men det kan ta lite tid…. Ha en trevlig dag.