Hooja!

Helgens aktivitet inkluderade att åka till Gällivare för att titta på Hooja med barnen. Denna maskerade sångare har, trots sina något vuxna texter, vunnit många barns intresse. Tusentals hade samlats för att lyssna på vad som kan vara den sista föreställningen som arrangeras i Malmbergets Sporthall, innan den rivs till förmån för gruvans verksamheter. Den korta versionen av en lång historia.

För att göra tillfället mer speciellt så presenterade Hooja även en ny låt, som inte blivit släppt ännu. Detta var förstås en sak som mottogs väldigt positivt av dom säkert tusen vilda fans som dansade och hoppade i takt med musiken.

Utan tvekan så var detta ett väldigt trevlig event, inte bara för fans av Hooja, utan även dom båda musikerna som verkade trivas med att uppträda på ”hemmaplan”. Förutom musiken som pumpade så showade man även till det med brandsläckare, snöslungor och motorsågar. Det är förstås det som kännetecknar Hooja och deras musik, den starka malm/gruv kulturen, men likväl den Lappländska kulturen som satt sin prägel på Gällivare med omnejd.

SVT håller på med en dokumentär om Hooja som säkert presenteras inom kort. Vilket gjorde att dom hade kameror och personal på plats under spelningen. Man ombads också som privatperson att ta bilder och videos på eventet och skicka dessa till SVT för användning i dokumentären. Jag var förstås inte sen med att filma i princip 100% av spelningen och ladda upp materialet till SVT. Det ska bli intressant att om något av mina bidrag hamnar i ”rampljuset”. =)

En annan sak som jag fick chansen att göra var att filma med min ny iPhone 14 Pro, som jag misstänkte skulle prestera väldigt bra, trots handhållet, trots rök och ljus och trots otroligt hög ljudnivå. Bedöm själva genom att titta på videon här nedanför.

En sak jag märkte var att mitt skydd för kameran orsakade lite fokuseringsproblem. Jag märkte dock inte av det under själva spelningen, eftersom jag i princip stod och vibrerade av ljudvågorna hela tiden, flankad av skrikande barn i alla åldrar =)

Det framgår dock inte i videon hur mycket som mina händer rörde på sig, vilket är imponerande. Ljudet blev också väldigt imponerande i sin nivå, eftersom på plats kunde man knappt höra rösten för den otroligt starka basen i musiken. Min iPhone verkar dock ha ”normaliserat” allt och på filmen så verkar allt otroligt balanserat och trevligt.

Ännu en orsak till varför man ska satsa på Apple när det gäller video, helt enkelt. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.