HomePod Mini – Antiklimax igen

Som jag berättat tidigare så var jag ju tvungen att köpa några HomePod Mini, för att få familjen att lyssna på musik i större utsträckning, intalar jag mig. Den första känslan var ”Ooops, dom var små…”. Dock har dom förvånansvärt bra ljud, så då spelar det ju ingen roll. Tvärt om föredrar jag små högtalare med bra ljud, mot stora med dåligt ljud. =)

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQDv-q2LTIqOEvcguYSiaed9wfGasYqUEPDPQ&usqp=CAU

När jag säger ”förvånansvärt bra ljud” så menar jag inte att detta är dom bästa högtalarna i världen, eller att dom dominerar alla andra högtalare på marknaden. Tvärt om så är bas och volym i stil med billiga Sonos/IKEA högtalare. Dock är det klarheten och dynamiken som fungerar riktigt bra. Att ha två i vardera sidan på ett rum gör att man får väldigt bra ljud överallt i rummet.

Man slipper den där effekten när man passerar en högtalare och ljudet går från högt till lågt och otydligt beroende på var man står. HomePod Mini spelar runt omkring, så ljud verkar alltid hitta ett sätt att nå ens öra, utan att man förlorar kvalité och klarhet.

Det bästa jag kan försöka visualisera ljudet för dig är att säga följande. Dom är perfekta att spela bakgrundsmusik med. Alltså lite smoooth jazz eller julmusik som fungerar utsökt som ambient ljud denna årstid. Om du ska ha party och tänkt ha ordentligt med tryck i ljudet, välj inte HomePod Mini. =)

Om du funderar på att köpa en HomePod Mini så finns det några saker som du bör veta om, så att du inte får samma överraskning som jag fick.

 • Siri förstår inte Svenska
  Du kan inte ha Siri på Svenska på HomePod Mini. Du måste använda något annat språk, exempelvis Engelska. Detta är ju inte ett stort problem i sig. Dom flesta kan ju både Engelska och Svenska i Sverige. Problemet är att Siri gärna vill byta språk på alla dina enheter till Engelska också. Jag blev lite förvånad när ”Hej Siri” inte längre fungerade på min iPhone, exempelvis.

  Varför Apple valt att inte ha stöd för Svenska på HomePod Mini förstår jag inte. Man har ju Siri på Svenska på sin iPad och iPhone, varför inte HomePod Mini? Kanske kommer det en uppdatering? Det finns däremot en klar fördel att Siri inte förstår Svenska på HomePod Mini. Du behöver nog aldrig vara orolig att den transkriberar och skvallrar vad du pratar om, som Google och Alexa enheter gör. =)
 • Du behöver mer än en…
  Att köpa EN HomePod Mini räcker inte, dessvärre. Det är när man använder två eller fler som ljudet blir bättre och mer fylligt. En enda HomePod låter bra, men det finns högtalare som låter bättre för priset. Om du däremot sätter in några på strategiska ställen så kan du få riktigt bra ljud, var du än befinner dig.
 • HomePod Mini och strömmen
  Precis som på en dyr brödrost så har HomePod mini en fast kabel som är alldeles för kort för att man ska kunna placera den på ett vettigt ställe. Kabeln är dessutom fast i HomePod Mini och går inte att byta ut mot en längre sladd, vilket var lite av en besvikelse. Jag antar att det finns USB-C förlängnings-sladdar att köpa, vilket borde fungera bra. Jag löste dock problemet med skarvsladdar och liknande.
https://www.macworld.co.uk/cmsdata/reviews/3798302/homepod_mini_review08_thumb.jpg

Detta är dom saker jag reflekterat över, i skrivande stund. Det finns säkert betydligt mer saker som bubblar upp till ytan när jag haft lite tid att leka runt med dom lite mer. I grund och botten så ser jag HomePod Mini som två olika produkter jag behövde. Den ena produkten är små och smidiga högtalare som är lättplacerade hemma, check. Den andra saken är att jag behöver Thread-kompatibla hubbar för att stabilisera mitt allt mer expanderande smarta hem, check även på detta. Jag köpte inte dessa HomePod Mini för att få varken en smart assistent eller möjligheten att skryta att jag har ännu mer Apple prylar hemma. =)

Så. Detta får avsluta min erfarenhet av HomePod Mini, tills vidare. Jag är strax tillbaka med ännu fler produkter, eftersom min 5-days of HomeKit inte riktigt är över ännu.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.