HomeKit – aktiveringskod som saknas?

En sak som jag läst om mycket men aldrig tidigare råkat ut för själv är det speciella ögonblicket när man gormar med något i HomeKit och plötsligt inser att man måste ha aktiveringskoden till sitt tillbehör. Dom som inte vet vad jag pratar om nu har troligen aldrig använt HomeKit från Apple, eller helt enkelt aldrig har pillat runt och förstört något i sin automationsmiljö, men låt mig börja från början.

Vad är HomeKit och aktiveringskod?
Apple HomeKit är en plattform som används för att ansluta och kontrollera smarta hem-enheter, såsom lampor, termostater och lås, med hjälp av i princip alla Apple-enheter. Aktiveringskoden på Apple HomeKit är en fysisk kod som används för att ansluta en enhet till HomeKit-nätverket.

Aktiveringskoden är en unik kod som skapas för varje enhet och används för att verifiera att enheten har tillstånd att ansluta till HomeKit-nätverket. För att ansluta en enhet till HomeKit-nätverket måste användaren skanna aktiveringskoden med sin iPhone eller iPad, eller knappa in den manuellt. När enheten är ansluten kan den kontrolleras med hjälp av Apple Home-appen eller röstkommandon med Siri.

Aktiveringskoden på Apple HomeKit är bra av flera skäl. För det första, eftersom koden är unik för varje enhet, är det svårt för någon att ansluta en obehörig enhet till HomeKit-nätverket. Detta ger en högre nivå av säkerhet och integritet för användarens smarta hem.

För det andra, genom att använda aktiveringskoden kan enheten anslutas till HomeKit-nätverket utan att användaren behöver lämna ut några känsliga uppgifter, som lösenord eller Wi-Fi-nätverksinformation. Detta gör att anslutningsprocessen blir snabbare och enklare för användaren.

Slutligen, genom att använda Apple HomeKit-plattformen och aktiveringskoden kan användaren integrera och kontrollera flera smarta hem-enheter från olika tillverkare med en enda app. Detta ger en smidigare och mer sömlös användarupplevelse.

Problemet med aktiveringskoden!
Den förbättrade säkerheten i och med aktiveringskoden för dock med sig en naturlig nackdel. Koden är nämligen väldigt sällan fysiskt associerad med enheten du vill lägga till i ditt HomeKit nätverk, utan ligger mest troligt i kartongen som enheten levererades i. Detta är väldigt logiskt, eftersom någon i annat fall skulle kunna ta en bild på din aktiveringskod, genom att titta på apparaten, för att sedan använda koden i ett försök att illegalt komma över kontrollen i ditt hem.

På nästan alla apparater jag har så medföljer det ett ”kreditkort” med koden på, som man kan spara på ett säkert ställe. Vilket är smart. Däremot så finns det enheter med en klisterlapp på insidan locket av kartongen eller liknande, vilket gör att du måste spara kartongen eller klippa ut koden och spara enbart den på ett säkert ställe.

Min lösning har varit att spara koden i form av alla kartonger från tillverkarna, vilket troligen är det alternativ som många andra också valt. Problemet är när kartongerna hamnar i återvinningen efter några år, eftersom man väldigt, väldigt sällan behöver denna aktiveringskod efter man har lagt till enheten första gången.

”Det är över nu”
När man tittar runt på nätet efter tips rörande situationen när man kastat bort sin aktiveringskod av misstag så ser man allt som oftast att det bara ”är att köpa en ny enhet”. Vilket är otroligt dumt och inte stämmer alls. Om du hamnat i detta situation så finns det några saker man kan göra.

Du kan försöka leta efter koden i tillverkarens app, om enheten har en sådan. Oftast har HomeKit tillverkare en egen app som ger mer alternativ och inställningsmöjligheter. Genom att lägga till enheten i nätverket genom dessa appar så kan du lösa problemet.

Kontakta tillverkaren för att be om hjälp att hitta koden. De kan vanligtvis hjälpa dig att hitta koden eller skicka dig en ny kod om du kan skicka enhetens serienummer till dessa.

Det finns tips på nätet som föreslår tredjepartsappar, vilket jag INTE rekommenderar överhuvudtaget. Tredjepartsappar som erbjuder hjälp att hitta aktiveringskoden eller ansluta enheten till HomeKit-nätverket utan koden borde göra att röda flaggor börjar poppa upp för alla Apple användare. Jag vill samtidigt poängtera att dessa tredjepartsprogram KAN fungera som utlovat, men långt ifrån alla enheter går att ”hacka”. Det finns alltid säkerhetsrisker att använda en tredjepartsapp.

Ett tips från mig
Om du, som jag, har väldigt mycket HomeKit prylar hemma, så finns det ett sätt som jag rekommenderar över alla andra. Jag pratar förstås om att ta bilder på alla aktiveringskoder och lagra dom på iCloud i en egen katalog, eller skapa en skyddad anteckning med alla aktiveringskoder i. På detta sätt spelar det ingen roll om du tappar bort aktiveringskoderna. Trots att det är enkelt att ta kontakt med supporten så kan det vara en väldigt tidsödande process många gånger.

Visst kan man argumentera att detta också är den säkerhetsrisk, men i och med att iCloud är krypterat och väl skyddat mot intrång så är det troligen det bästa alternativet om man bryr sig om sin säkerhet.

Hoppas att detta inlägg hjälpte någon som har tappat bort aktiveringskoder till HomeKit och besparat dom en hel hög med pengar då dom inte köpt nya saker för att ”internet sa det”. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”HomeKit – aktiveringskod som saknas?”

  1. Profilbild för Andreas Svensson
    Andreas Svensson

    Jag har kört med https://homepass.app
    Kan exporteras, backas upp osv. Följt mig på flera telefoner utan problem.

    1. Det finns bra och dåliga appar, garanterat. Jag föredrar dock att ”manuellt” spara uppgifterna på iCloud. Antingen via bilder eller via text. På detta sätt blir det också uppbackat på iCloud. Jag förstår dock att det är trevligare (och snyggare) att använda en tredje-part-app som sköter detta. =)