Hitman – Freelancer

Dom flesta har nog hört talas om Hitman, den populära spel-serien från IO Interactive. I och med den senaste stora uppdateringen till ”Hitman – World Of Assassination” så introducerades även ett spel-läge som heter ”Freelancer”. Detta är rätt så intressant och skapar faktiskt en ny dimension till det annars relativt lätta standardläget.

Men vad är då speciellt med Freelancer?
I detta spelläge så är Agent 47, karaktären man spelar, en frilansande Hitman med mål att plocka ut dom grymmaste syndikaten i världen. När du börjar spela så har du precis ingenting, förutom ett rätt så spartanskt inrett hus, med en källare som också agerar vapenförråd.

Problemet är att detta vapenförråd är tomt och det är upp till dig att fylla på med vapen. Dels kan du köpa vapen för pengarna du tjänar på att utföra kontrakt, men du kan även ta vapen från vakter och annat som passerar din väg på uppdragen. Allt du bär med dig, som har en ”rating” får behållas. Det vill säga saker som är ”Common”, ”Epic” och ”Legendary” hamnar i samlingen, medan saker som gamla tegelstenar, frukt och annat ”skräp” helt enkelt försvinner i soptunnan.

Twisten som gör Freelancer till skrämmande intressant
Allt eftersom tiden går så samlar du på dig pengar och utrustning, vilket i sin tur gör att kontrakt går att lösa på ett lättare och snabbare sätt. Att exempelvis ha krypskyttegevär underlättar ju rätt så mycket, precis som en pistol med ljuddämpare.

Om du skulle råka bli skjuten under ett uppdrag så förlorar du allt du bar på dig. Med andra ord tappar du krypskyttegeväret du samlat ihop till under många, många timmar. Pistoler, sprängämnen och annat användbart försvinner också. Som att sparka på en redan liggande så förlorar du även en stor del av dina insamlade pengar, vilket gör att du i princip måste börja om från början, utan pengar.

Till råga på allt så blir resterande kontrakt mycket tuffare att klara, då syndikatet nu vet att ett Hitman är ute efter dom. Kameraövervakning blir tuffare, vakterna dubblas och alla är misstänksamma mot okända personer. Vissa vakter ser igenom försök till att förklä sig och allt blir mycket, mycket svårare.

Om du dessutom råkar bli skjuten under ett uppdrag med skärpt bevakning, tja, då tappar du även väskorna du har hemma i din bas. Det vill säga, sprängämnen, sprutor och andra ”bra att ha saker”. Givetvis tappar du även allt du har på dig, dina pengar och dessutom så förlorar du hela kampanjen och måste börja om från första uppdraget igen.

Sparka på den som ligger principen
Mekaniken i Freelancer, som gör att man tappar allt man bär på sig, en massa pengar och att allt dessutom blir betydligt tuffare skapar en otrolig spänning och riskmedvetenhet. Risken om du slarvar medför att du måste börja om från början igen. Allt detta gör att det inte längre går att dundra fram som ett ånglok och helt enkelt ladda ett sparat spel när saker går dåligt, i Freelancer går det nämligen inte att spara överhuvudtaget.

När man spelat i många timmar, sparat på sig pengar och utrustning så känns det som att man vill gråta när en vakt lyckas skjuta en i ryggen. Det krävs många, många timmar att komma ikapp och tjäna tillbaka pengar som förlorats.

Den skicklige får det lättare
Freelancer är betydligt lättare ju bättre du är på att spela Hitman. När du har samlat på dig all utrustning så får du ofta högvis med pengar istället för utrustning. Om du skulle råka tappa ett vapen så får du ofta tillbaka samma vapen redan nästa uppdrag, eftersom vapenförsäljare inte säljer vapen du redan äger, enbart dom som saknas ur din samling. Ju mer pengar du har, desto skickligare du är, ju större är chansen att du återhämtar dig och är förberedd för nästa uppdrag, helt enkelt.

Om du däremot inte är duktig på Hitman så är Freelancer otroligt frustrerande och hårt. Att du dessutom bestraffas hårdare och hårdare gör att om du har svårt att klara uppdragen, så blir det inte enklare med tiden, det blir bara hårdare och hårdare.

Köp Hitman
Om du är en person som gillar Hitman så är det förstås ingen dum idé att även köpa in sig på Hitman – World Of Assassination, men samtidigt så har du redan gjort det om du är just intresserad av Hitman. För er andra så kan jag rekommendera att titta lite på YouTube, eller ladda ned gratis-demot av spelet som finns på Steam eller andra populära plattformer.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.