En rolig sak när andan faller på…

En sak jag tycker är roligt är när vänner och bekanta hör av sig och vill ha sin yxa eller kniv fixad. I detta fall så var det min brorson som hörde av sig och behövde få sin yxa slipad inför ett vinteräventyr i västerbottensfjällen. Eftersom jag lätt skulle kunna slipa upp yxan och kalla det färdigt så är det ju knappast någon sport, så jag gick steget längre…

Tro för all del inte att detta är ett enkelt sätt att få sina prylar uppgraderade av mig. Jag gör endast dessa saker när jag känner att jag har inspirationen till det. =)

Låt mig förklara vad jag gjorde.

Bara för att illustrera hur yxan såg ut när den kom till mig så visar jag ovanstående bild. Det var inget fel på skaftet, vilket annars är vanligt med yxor som legat i väta i skotern. Denna såg riktigt bra ut, så den fick till största del vara ifred.

Steg ett är alltid att få bort all rost och missfärgning från yxan. En tidsödande process som jag oftast gör eftersom det blir en riktigt trevlig effekt. Den ser ju i princip ny ut, men även många gånger så börjar den se bättre än ny ut efter denna slipning.

förutom att den ser riktigt snygg ut så får jag samtidigt chansen att ”sprinkla lite magi” över stålet… Jag pratar förstås om syrabehandling. Detta gör jag för att kolstålet ska bli lite mer rost-resistent.

Men innan något sådant påbörjas så måste yxan vara vass, så steg två är alltid att slipa yxan ordentligt. Jag kan också påpeka att syrabehandling av eggen på knivar och yxor inte är rekommenderat, så det gäller att vidta åtgärder för att inte råka fräta på eggen, utan lämna några millimeter till godo. Bara så att ni vet om ni tänkt göra samma sak.

Eftersom den ska användas till att hugga ved och andra saker som kräver att den håller sin skärpa bra så har jag inte så akut vinkel på eggen att den blir ”rakbladsvass”. Min erfarenhet säger att yxor helst ska vara lite hållbarare, vilket betyder en riktigt snygg konvex slipning med polerad egg.

Efter detta så blev det slutligen tid att syrabehandla yxhuvudet, vilket jag inte har några bilder på. Ni får helt enkelt nöja er med resultatet på videon nedan. Men innan jag gav upp och sa att allt var färdigt så passade jag även på att laser-gravera en drake på handtaget, slipa bort all lack, bränna träet för ett lite mer ”rustikt” utseende och slutligen behandla handtaget med kokt linolja, för att den inte ska ruttna upp i första taget.

Den som är uppmärksam ser nog att jag försökte bränna in ”vägvisaren” på yxhuvudet, men då min laser inte rår på stål så bra så blev det bara en svag skugga. Jag hoppas att i framtiden kunna skaffa mig en laser som klarar av att bränna in saker på stål ordentligt. 40 watt laser räcker inte riktigt hela vägen.

Nu blev jag dock färdig och något som skulle vara en vanlig vässning av en rostig gammal yxa blev en snygg Bushcraft kreation, som jag hoppas kommer till användning under många år framöver. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen. =)