Higonokami

Alla som känner till mig vet att jag alltid blir såld på en gedigen historia bakom en kniv. När det gäller just Higonokami så är det i princip en bit av historien man köper, för en relativt billig peng. Kniven ser ut ungefär som en enkel gentlemanna-kniv från idag, men har en väldigt speciell låsmekanism på bladet.

Låt mig förklara bakgrunden till denna rätt så unika kniv, i korthet.

För länge sedan i Japan
Namnet Higonokami kommer från Japan och härstammar från den gamla provinsen Higo, på ön Kyushu. Kami betyder ”beskyddare” och var en ärad titel bland högt rankade Samuraj krigare. Titeln kom direkt från Japanska Shogun, vilket var landets ledare, utsedda av den Japanska kejsaren mellan år 1185 till 1868.

Higonokami började tillverkas runt år 1896 i ett försök för dom traditionella svärd-smederna att överleva. Under denna period så minskade efterfrågan på svärd markant i och med att kejsaren Meiji började avveckla Samuraj krigarna och deras roll i samhället.

Namnet Higonokami är ett skyddat varumärke som ägs av Miki gillet och idag finns det bara en enda tillverkare, KaneKoma, som lagligen får använda namnet. Det finns flera tillverkare som kallar sina knivar för ”Higo” eller skriver ”Higonokami stil” på sin beskrivning. Detta är dock inte äkta Higonokami knivar.

Higonokami knivar blev väldigt populära i Japan och återfanns överallt fram till 1961, då striktare knivlagar i Japan gjorde att försäljningen och populariteten sinade.

Hur såg en Higonokami ut?
Higonokami knivarna var enkla men effektiva verktyg med ett kilformat blad utan sekundär egg. Detta gjorde att dom var, likt sina större föregångare, otroligt vassa. Knivarna kom i varierande storlekar beroende på användningsområde och framförallt så var dom avsedda som bruksknivar.

Handtaget tillverkades vanligtvis av bockad metall som stämplades med tillverkarens namn samt stålet som användes i bladet. Även lyxigare modeller tillverkades givetvis och var ofta av exklusiva träslag med olika inskriptioner. Majoriteten av alla Higonokami knivar var dock tillverkade helt i metall och i en uppsjö av kvalité och slag.

Higonokami kniven har ingen låsmekanism på bladet, utan hålls stängd enbart genom friktion. När man öppnar kniven, genom öppnings-spaken, kallad ”Chikiri”, så hamnar den precis vid tummen på ovansidan. Genom att trycka ned på denna så undviker man att kniven stängs över fingrarna av misstag. Detta är en enkel men genialiskt billig lösning för att säkra användaren.

Higonokami idag?
Trots att många troligen aldrig hört talas om Higonokami innan detta inlägg så är det en väldigt populär kniv än idag. Den tillverkas fortfarande på traditionellt vis av smeder i Japan och trots att den största delen av marknaden fortfarande tillhör just Japan, så börjar det vara möjligt att köpa äkta Japanska Higonokami knivar i många andra länder idag.

Japan har länge haft speciella lagar som restriktioner för export av just knivar vilket gjorde att det länge var svårt att få tag på dessa utanför landets gränser, men nu verkar restriktionerna något lättade.

Priset?
Priserna för dessa enkla, traditionella och charmiga verktyg skiljer sig markant beroende på storlek och material, men vanligtvis återfinns dom enklaste för runt 200-700 kr. Mer exklusiva knivar får man för runt 1500-3000 kr. Det finns även varianter som kostar mer än detta, men dessa kan vara svåra att få tag på i Sverige, då dom inte exporteras i någon stor utsträckning.

Varför skriver jag om denna kniv?
Genom en Svensk återförsäljare och importör så har jag fått möjlighet att testa en äkta Higonokami kniv. Denna är inte riktigt i linje med dom traditionella och enkla knivarna, utan har ett blad tillverkat i damaskerat stål.

Den är en extremt snygg variant med tunt och fint blad, en kniv som skär igenom det mesta utan problem. Jag kan också nämna att den väger runt 36 gram, totalt. Denna känns med andra ord inte i fickan, trots att jag inte förespråkar ej låsningsbara knivar i fickan.

Kan detta vara det perfekta vapnet för ”paket-samurajer”? Det återstår att se.

Värt att nämna är att detta är en ”modern” och nytillverkad Higonokami och inte en av dom klassiska modellerna med flera hundra år på nacken, vilket på många sätt är synd. Mina tankegångar var dock att när jag likaså får tag på denna bit av historia så kan jag lika gärna se till att den är exklusiv och vacker att titta på också. Det är ju väldigt liten chans att jag kommer att använda denna typ av kniv som en brukskniv ändå, mest på grund av dess låsning av bladet.

Dock kan man kanske se detta som inkörsporten för att köpa fler och mer bruks-inriktade Higonokami knivar i framtiden? Vi får se hur jag trivs med denna kniv först.

På återseende inom kort. Ha en bra dag.