Hej då Apple – Hej Samsung…

Jag försökte verkligen att gilla Apple denna gång, men det går inte att komma över begränsningarna med iPhone jämfört med Android. När man jämför en Galaxy S10 mot en iPhone XS så känns Apples alternativ som att gå tillbaka flera år i utveckling.

Avsaknade funktioner
Multitasking, som vi tar för givet även på den billigaste Android telefonen, fungerar inte på iPhone XS Max. Split-screen, landscape (liggande GUI) och möjligheten att flytta iconer dit man vill existerar inte heller. Vi pratar alltså en telefon för 16000 kr som har mindre funktioner än en telefon för 1600 kr. 10x priset för mindre?

Avsaknaden av funktioner som liggande GUI har inte alltid varit ett problem. Plus modellerna hade denna funktion för flera år sedan, men Apple valde att ta bort det. Varför vet jag inte. För några år sedan gick det också att välja ringsignaler direkt från sitt musik bibliotek på telefonen. Detta togs också bort då Apple märkte att man kunde sälja ringsignaler istället.

Skräddarsydd telefon
Apple förfinar sin mjukvara och skräddarsyr sin hårdvara vilket ger en stor fördel jämfört med Android, som måste vara flexibel och anpassad för väldigt olika hårdvaror. Men att ha mjuka animationer och övergångar räcker dock inte för att imponera på mig längre. Charmen med Apples telefoner har snabbt förlorat sin lyster den senaste tiden. Oftast är Android telefonerna snabbare, enklare och mer kompatibla med omvärlden än iPhones.

Om man exempelvis tittar på en Samsung Galaxy S10 så har den också snygga animationer och övergångar, den är väldigt snabb och stödjer i princip allt du kan tänka dig i form av funktioner och anpassning. Den är också mycket billigare än en iPhone, vilket gör att du betalar mindre för mer. Detta är dock bara ett av många exempel då i princip alla tillverkare har en telefon som är minst lika snabb som en iPhone.

Inte kompatibel med omvärlden
Ännu en sak som stör mig är att Apples telefoner inte verkar kompatibla med våra firmabilar eller ens min egen privata bil. Samtalskvalité och musik låter mycket sämre och i min firmabil (Skoda Octavia) så hackar ljudet i princip hela tiden, vilket gör att samtal blir väldigt svårt att genomföra.

Detta är inte okej för en telefon som kostar så här mycket. Jag hade detta problem med iPhone 6, 6S Plus, 7, 7 Plus och 8, så det är inte något specifikt för just min iPhone XS Max. Det verkar vara något i grunden för hur Bluetooth fungerar på iPhones. Värt att nämna är att jag inte har detta problem med någon Android telefon.

Lösningen är Google
Denna gång, då jag lämnade Apple, så känner jag också att det troligen är sista gången jag ger deras telefoner en chans. Det blir helt enkelt för dyrt att köpa allt som krävs och deras ECOsystem är i princip omöjligt att fördjupa sig i om man bor i Sverige. I alla fall för en rimlig summa. Med tanke på hur mycket sämre allt fungerar så finns det helt enkelt ingen anledning att ”offra sig” och spendera massor av tid för att arbeta sig runt begränsningarna med iPhones.

Om man vill förbättra hanteringen och lösa många av problemen med iPhones begränsningar så krävs det att man installerar en massa Google tjänster, vilket då motverkar själva tanken med att ha en ”icke Google telefon”. Om man ändå måste använda deras tjänster för i princip allt så kan man lika gärna göra det på en telefon som är billigare, bättre och mer anpassad för tjänsterna. Men det kanske bara är jag som tänker så.

Likadan år efter år
Även när jag nu lämnat Apple igen så vill jag bara säga att jag förstår varför många gång på gång köper deras telefoner. Dom är enkla och fungerar likadant år efter år efter år. Om du börjat din ”mobila karriär” genom att köpa en iPhone så är det också troligt att du stannar, eftersom du ”vet hur det fungerar”.

Att iPhones har fått en stämpel som ”pensionärstelefoner” är heller inte helt felaktigt, då deras grafiska gränssnitt oftast är överdrivet stort och knappar är övertydligt förenklade. Jag har många äldre vänner som börjat använda iPhones på senare tid då synen blivit sämre och man vill ha allt så enkelt som möjligt. Samsung har länge erbjudit samma typ av förenklat gränssnitt just av denna anledning och kanske finns det även hos Huawei, Sony och många andra, men då jag inte använder detta själv så har jag inte utforskat möjligheten.

Snabbare och säkrare
Förut så var Apples iPhones betydligt snabbare, säkrare och smidigare än Android men det var länge sedan och representerar inte längre sanningen. Men för många så spelar det inte någon roll, dom är för djupt investerade i iOS för att lämna det, eller kanske inte ens orkar bry sig längre.

Det som främst orsakat en flykt från iPhones till Android den senaste tiden beror på skenande priser från Apple. Deras telefoner är uppe i nästan 9.000 kr för den enklaste modellen, medan Android telefoner finns från dryga tusenlappen och uppåt.

Dom som vill ha en enklare telefon och tycker att det räcker med en iPhone bör nog ta en titt på Android världen, eftersom dom kommer betydligt billigare undan på den sidan.