Hästägare, ta ert ansvar!

Detta inlägg är skrivet som ett ”svar” på de otaliga insändare angående upplockande av hundskit.

Ett ämne som alltid tycks vara på tapeten i tidningars insändarsidor är hundägares skyldighet att plocka upp efter sina små juveler. Inget ont om det, visst har ni en poäng. Men här är min syn på saken:

Jag har ytterst sällan stört mig särskilt mycket på alla hundskitar som ligger i diken och under buskar, det har nog aldrig hänt att jag har sett en hund sätta sig för att göra sina behov mitt på trottoaren/gångvägen eller allén och jag har lika ofta haft ärenden ner i ett dike -så de där små illaluktande korvarna håller sig på bra avstånd från mig.

Hästar däremot! Anar någon arm sate hur fruktansvärt trött jag är på att behöva sick-sacka mig fram med barnvagn mellan stora äckliga högar som de där djuren lämnar efter sig? Till skillnad mot hundar får visst hästar förpesta miljön för promenerande människor i hur stor skala som helst. I Jokkmokk är det värst mellan Nyborg och kyrkogården, just den vägen jag brukar ta ibland då jag tänkt gå till just kyrkogården.

”Men gå på andra sidan vägen då! Där får ju inte hästar vistas.” Sant, men hur ska jag då ta mig över vägen för att kunna göra mitt planerade besök till mina farföräldrars grav? Det finns ingen bra övergång, utan endast en trampad stig över ett dike. Min vagn är riktigt bra och fin, men jag riskerar inte att fastna med den just där och sedan behöva balansera min sovande son i liftern (bör jag nämna att han börjar bli lite väl tung för att kunna bäras på rak arm i hal uppförsbacke?) samtidigt som jag kämpar med resten av vagnen, allt för att behöva göra om samma procedur på vägen hem.

Nej, jag får helt sonika gå och försöka undvika hästdyngan så gott det går, och råkar jag kliva i det får jag väl snällt tvätta skorna då jag kommer hem…. Vilket leder in mig på nästa agressionstriggare: Jag förstör inte andras kläder genom mina fritidsaktiviteter, varför ska eran hobby få skita ner andras skor och eventuellt långbyxor/kjolar??

Kliv ner från era ”höga hästar” och plocka upp efter dem, så vi alla kan njuta av ett renare samhälle.

Tack för mig.