”Har en Cold Steel SR1 Lite någon plats?”

Stefan, en långtida läsare av min blogg, undrade om jag någonsin använder min Cold Steel SR1 till något, eller om den bara ligger i en låda och väntar på sämre tider. Sanningen är den att min SR1 i princip alltid är i närheten, av naturliga orsaker. Låt mig förklara närmare.

Cold Steel SR1 Lite är troligen världens mest hållbara fällkniv, i sin prisklass. Den erbjuder en av världens tuffaste låsmekanismer, samtidigt som den är slitstark och tål att användas väldigt hårt utan att svika. I och med att det är en fällkniv så är den också smidig att ha i EDC väskan och den tar inte upp onödigt med utrymme i en ficka.

Trots sin storlek och sitt utseende så är den inte överdrivet tung (196g) och den ligger som gjuten i handen. Den är tillverkad av rostfritt stål och glasfiberförstärkt formgjuten komposit, som är i det närmaste oförstörbar. Det som är speciellt med den är dock, trots alla dess egenskaper, att den är billig och att man inte behöver vara rädd att använda den, hårt.

Jag kan hamna i en situation där jag behöver gräva efter en fiberkabel och backen är hård… Kanske måste jag kapa en jordig kabel eller slang… Bara fram med kniven. Situationer där jag inte vill utsätta mina ”finare knivar” för potentiella skaderisker existerar inte med min SR1 Lite. Den köptes av en enda anledning, att brukas hårt och även ta stryk i lägen där man antagligen inte ska använda en kniv överhuvudtaget. Till detta är den otroligt bra och faktiskt överträffar den alla andra fällknivar jag äger.

Läs gärna min recension på kniven här.

Den korta versionen av svaret på Stefans fråga är dock att den används väldigt mycket och ofta till väldigt fel saker. Den är nästan alltid med och trots att jag inte pratat mycket om den på min blogg så är det en av knivarna som fått mest användning dom senaste åren.

Jag skulle utan tvekan kunna använda min SR1 Lite som en ”bushcraft folder” om det inte hade varit så emot min natur att använda en fällkniv för att klyva ved med. 😊

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.