a person sitting on the floor with vr goggles using a computer

Googles inaktivitetsvarning öppnar dörrar för hackers!

Det har igår gått ut en stor varning som påverkar miljoner människor i Sverige. Google har startat en process för att radera inaktiva konton från sina servrar, för att undvika att övergivna konton tas över av hackers och används för dåliga saker. Detta är förstås ett riktigt bra initiativ från Google och det är egentligen inte här som problemet återfinns.

I och med denna process så har Google börjat skicka ut e-post meddelanden där man ombeds logga in och kontrollera filer och annat som man kanske vill rädda, eller om man helt enkelt vill behålla sitt konto. Hackers tog genast vara på detta tillfälle och började skicka ut e-post meddelanden med länkar som istället stjäl konton hos användare.

E-post meddelandet som går ut från Google och dessa hackade meddelanden som skickas ut är identiska med varandra, vilket gör att det är svårt att avgöra om meddelandet verkligen kommer från Google eller inte.

Mitt och många säkerhetsexperters råd är att gå direkt till Google och logga in på ditt konto, klicka inte några länkar i mail som verkar komma från Google och/eller hänvisar dig till att logga in på ditt konto.

Ha en bra dag.