Casström Lars Fält Lock Back Folder – Första anblicken

Det är inte ofta som jag gör ”första anblicken” inlägg på bloggen. Dock är detta en rätt så speciell kniv för mig. Jag har länge tänkt köpa den, men andra knivar har hela tiden kommit mellan, vilket gjort att det aldrig blivit en Lars Fält fällkniv tidigare. I och med mitt köp av Lars Fält kniven, den vanliga, så blev jag dock mer motiverad att köpa fällkniven också, man vill ju gärna att samlingen är komplett. =)

Jag är verkligen entusiastisk över denna kniv eftersom det faktiskt är den första fällkniven med scandi-slipning som jag äger. Jag har medvetet undvikit att köpa fällknivar med scandi, eftersom dom är sämre anpassade för matprepp och annat fint arbete. Men nu ska jag alltså få se om jag varit överdrivet negativ, eller om jag faktiskt hade rätt i mina antaganden.

En av de första sakerna jag märkte med denna kniv var det råa och robusta nordiska utseendet. Casström har verkligen lyckats kombinera skönhet och funktionalitet i denna kniv. Den är tillverkad av 14C28N stål från Sandvik, vilket ger en imponerande hållbarhet och skärpa till ett överkomligt pris. Jag har använt 14C28N i många olika situationer och har ständigt blivit imponerad över dess skärpa och styrka.

Detta är faktiskt den första fällkniven jag äger med scandi-slipning. Normalt sett har jag medvetet undvikit scandi på fällknivar, eftersom denna typ av slipning passar bäst för träarbete och inte finare saker. Jag är dock övertygad om att den kommer att vara en utmärkt tillägg till min knivsamling.

Det som gör Casströms knivar speciella är det råa men förfinade nordiska utseendet, vilket återspeglas även i Lars Fält Lock Back Folder. Utsökt masurbjörk, 14C28N stål från Sandvik, den är helt enkelt otroligt nordisk och robust i allt från design till materialval.

Dimensionerna på Casström Lars Fält Lock Back Folder är följande:

  • Totallängd (utfälld): 18 cm
  • Bladlängd: 7,5 cm
  • Bladtjocklek: 3 mm
  • Vikt: 110 gram

Lock-back systemet på denna kniv fungerar smidigt och säkert. Det är faktiskt en låsteknik som mina allra första fällknivar hade när jag var liten. Vetskapen om hur bra dessa lås är ger mig också förtroendet att använda kniven både för precisionsuppgifter med spetsen och även mer krävande arbete.

På grund av att låset är placerat så pass långt bak på handtaget så är det enkelt att fälla ihop kniven, men även att och bära den med mig, tack vare det praktiska bältesfodralet som jag även beställde från Casström.

Casström Lars Fält Lock Back Folder är verkligen en tillägg till min knivsamling. Dess nordiska charm och pålitliga prestanda gör den garanterat till en utmärkt kniv för både vardagsbruk och äventyr i naturen. Redan nu kan jag varmt rekommendera den till alla kniventusiaster där ute, men ni som tvekar lite att betala dom 1625 kr som den faktiskt kostar kan förstås vänta på den fullständiga recensionen som kommer så fort jag är klar med mina tester, som faktiskt redan har påbörjats. 😳

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.