Casström Lars Fält Lock Back Folder – Utanför testet… [Uppdaterad 230814]

Innan jag börjar skriva något så vill jag poängtera att min version av Lars Fält Lock Back Folder troligen är en miss från företaget och representerar garanterat INTE hur denna kniv är i vanliga fall. Ha detta i minne medan ni läser texten nedan. Jag har varit i kontakt med Casström angående majoriteten av dessa saker, men dom har inte hunnit återkomma till mig med något förslag på lösning. Dom har alltså INTE kommenterat eller tagit del av dessa problem ännu, troligen.

Ett problembarn av många
Det händer då och då att företag missar en kniv som helt enkelt ramlar igenom kvalitetskollen. Det är ingen stor sak och oftast så löser det sig så fort företaget i fråga får ta del av ”klagomålen”. Trots att min situation garanterat löser sig utan drama så vill jag ändå nämna detta, så att alla förstår processen och inte får panik om det händer dom.

Det är skillnad på olika tillverkare, förstås. Många ser ett klagomål på deras produkt som en chans att bättra sig och se till att det inte händer igen, eller i alla fall händer mindre frekvent. Andra företag tar det som ett personligt påhopp och blir irriterade över att kunder bara inte kan bli nöjda. Det sista exemplet är förstås företag man ska passa sig för, vilket är lättare sagt än gjort. Det är ju först när saker och ting går dåligt som man verkligen får veta vilken sida företaget är på. =)

Jag är övertygad om att Casström är ett företag som står bakom sina kunder, då dom faktiskt erbjuder 25 års garanti på sina knivar. Men jag kan förstås inte vara helt 100% säker på det ändå. 🧐

Min kniv och dess problem
Än en gång vill jag poängtera att detta är en kniv som troligen fallit mellan stolarna vid kvalitetskollen och din upplevelse kommer säkert inte att bli samma. Bara så att du inte glömmer detta. =)

Problem nummer 1 – Ingen risk att skära sig!
Kniven kom otroligt slö. Papper var i princip omöjligt att skära, även om jag använde dubbelvikta papper. Att tälja med den var otroligt tungt och därför var jag tvungen att slipa kniven innan första testet skulle utföras med den.

När jag skulle stroppa eggen för att försöka få till skärpan så ser jag att den sekundära eggen (s.k micro-eggen) var långt upp på bladet. Flera timmars handslipning på diamantbryne senare så har jag lyckats nå fram vid den primära eggen, men den känns ändå inte riktigt ok. Jag ska putsa vidare och försöka återskapa fabriks-eggen på den.

För mig är detta inget stort problem, men jag tänker att om någon som aldrig slipat knivar förr hade köpt en kniv i samma skick så hade dom aldrig fått den vass. Det kan med andra ord vara ett stort problem för många. 

Problem nummer 2 – Dagsljus rakt igenom…
Kniven har ”glipor” lite överallt. Mest märkbart är det vid bladet och vid back-lock mekanismen. Jag trodde detta berodde på att man missat ena fosfor/brons distansen vid montering, men efter att jag tagit isär kniven för rengöring (mer om detta nedan) så ser jag att bägge fortfarande är på plats. Knivbladet ”skrapar” lite mot ramen på höger sida (se höger bild ovan) medan den har ett glapp mot andra sidan. Detta gör att bladet går att vicka i sidled ganska mycket. Det går inte att dra ihop den mer med pivåskruven, eftersom bredden på låsmekanismen håller ut sidorna på kniven. 

När man kollar på Lock-back låsningen så är ena linern/ramen på vänster sida tunnare än den högra och baksidan verkar vara felaktigt slipad och fasad på något konstigt sätt (vänstra bilden ovan). 

Problem nummer 3
Insidan av kniven, på själva liner/ram-delen, är otroligt vass. Den är i princip ”serraterad” och jag lyckades jag faktiskt skära mig i fingret på denna. Det är inga problem att fixa detta med ett sandpapper och lite tålamod, men jag tänker ändå att det påverkar helhetsintrycket ganska mycket. Jag tror orsaken att dom blivit så vassa är att dom sågats ut, men aldrig blivit putsade efteråt. Det känns lite som att flisor av metallen är kvar överallt (se alla bilder).

Problem nummer 4
Handtaget på kniven hade en spricka vid lock-back mekanismen. Orsaken är en kvist som lyckats spricka, troligen när träet torkat. Handtaget var väldigt torrt och oljefattigt. Jag har dessvärre ingen bild på själva sprickan eftersom jag fyllde igen sprickan med lim innan jag for på jobbet i fredags. Jag tänkte putsa till den när jag kom hem på eftermiddagen, men här tog jag en bild innan putsningen i alla fall. Jag har fixat såna tidigare på masurhandtag och problemt borde försvinna och inte synas speciellt mycket efteråt.

Problem nummer 5
Kniven var otroligt smutsig invändigt. När man öppnade bladet så knastrade det och lät väldigt ”gritty”. Jag provade att blåsa med tryckluft vid pivåskruven för att få ut eventuellt damm, men det slutade med att jag tvungen att rengöra allt. Det var metallspån i mekanismen och även i oljan vid pivåskruven. Dessa metallspån hade också hamnat bakom brickorna vid pivåskruven mot själva knivbladet och även mot ramen på kniven. Det var detta som orsakade det knastrande ljudet. Efter rengöring så började den fungera bättre, men jag antar att det tar ett tag innan brickor och annat nött till sig igen. Dom hade hunnit bli repiga av spånet. Rengöringen fixade dock inte gliporna från problem nummer 2.

Problem nummer 6
Idag så var utförde jag två av mina standard moment ute i skogen och täljde lite, gjorde upp eld och grillade lite. Allmänt mysigt med andra ord. När jag kom hem så passade jag på att stroppa kniven lätt, för att underhålla eggen. Då upptäckte jag att ramen och handtaget i kniven hade separerat lite. Detta har enbart hänt i mitten av kniven, ungefär där man håller handen när man täljer. Detta är ett helt nytt problem som jag upptäckte i skrivande stund, så det är inget som Casström fått reda på ännu.

Detta kan ha hänt då jag försökt minimera glappet på själva knivbladet (Problem nummer 2), vilket gjort att det blivit belastning på ramen istället. Ramen borde ju ha brutits utåt av kraften, men jag vet inte riktigt. Jag har helt enkelt ingen aning om vad som kan ha hänt här, eftersom kniven inte används våldsamt på något sätt. Bara helt vanlig camping, där Opinel knivar klarar påfrestningen.

Min filosofi runt det hela
Det jag egentligen ville ha svar på från Casström är om dom kollade kniven innan den skickades till mig. Chansen är att jag hade maximal otur denna gång? Alla dessa saker är egentligen inga stora problem, helst inte på en brukskniv. Men för en kniv som kostar över 1600 kr, så är det lite väl mycket problem på just min modell, tycker i alla fall jag. Kanske detta är normalt hur knivarna ser ut vid leverans eller så hade jag som sagt maximal otur. 

Det är inte första gången som det hänt att jag fått knivar som inte riktigt varit ok vid leverans. Jag köpte en ”Galten” från Karesuandokniven och hade även där maximal otur då den levererades med många problem som snett slipat blad och läderslida med missfärgningar. Dom uppskattade att jag hörde av mig innan jag skrev något och passade på att skicka en ny som var kvalitetskollad innan, som jag kunde använda vid mina tester.

Från och med den dagen så tänker jag köra på den linjen för alla liknande situationer. Fel kan det alltid bli och jag tycker inte att en gång är något att hänga upp sig på. Om någon har gått fel så måste företagen i fråga få möjligheten att ställa allt till rätta innan jag utför mina tester.

Om det är så här kniven ska se ut och fungera vid leverans, då får jag även utgå från detta vid mina tester. Fram till att Casström har hört av sig angående dessa problem så fortsätter mina tester, med betoning på att jag kanske måste göra om några moment för att korrigera resultaten baserat på hur Casström väljer att göra.

Jag kommer med andra ord inte att presentera några testresultat före Casström hört av sig, alternativt så kommer jag att utgå från att denna kniv är ”normal” om dom inte hör av sig inom rimlig tid. Vilket då får ligga till grund för mina tester.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

[Uppdatering 230814]
Nu har Casström hört av sig och dom skickar genast ut en ersättare till min kniv, som dessvärre hade passerat kvalitetskontrollen på något sätt, precis som jag tidigare skrev. Allt gott, slutet gott. Jag återkommer med testet så fort jag är färdig med alla moment, vilket troligen blir framåt helgen, eventuellt tidigare om jag får tid över att färdigställa allt. =)


Kommentarer

11 svar till ”Casström Lars Fält Lock Back Folder – Utanför testet… [Uppdaterad 230814]”

 1. Sjukt dåligt. Man får ju anta att dom tittat på kniven innan leverandsen!?!

  1. Det är möjligt att missa ”en sista koll” innan. Det är inget stort problem och jag är säker på att Casström löser allt inom kort. =)

  2. Nu är problemet löst, så att du vet. =)

 2. Håll dig till Morakniv. Du vet att jag har rätt. 😉

  1. Så är det förstås. Tyvärr har inte Morakniv några fällknivar som jag kan testa. Jag har dock hört historier om att Frost hade en fällkniv för länge sedan, men att den försvann från marknaden. Jag måste nog forska lite mer i detta. =)

 3. Kompisen köpte en slipjoint ver av lars fält fällkniven och den var glapp i bladet. vet inte vad som hände sen. ska kolla med honom i eftermiddag.

  1. Gör det och hör av dig till mig sen, jag är lite nyfiken. =)

 4. Profilbild för Stefan.G

  Hört något av dessa ännu?

  1. Tjaba Stefan. Inte ännu, men dom öppnar väl klockan 10.00 och innan dess förväntar jag mig inget svar. =) Skämt åsido så var det strax innan helgen som mitt ”klagomål” gick iväg, så det är inte konstigt om dom inte hunnit läsa det ännu. Det är trots allt efter semestern och allt. =)

  2. Casström har hört av sig och skickar en ny kniv direkt. Det är med andra ord ett lyckligt slut till min historia. =) Kanske. Jag har ju inte ännu färdigställt många av mina moment, vilket gör att kniven fortfarande ligger i ”limbo”. =)

   Jag har uppdaterat inlägget med den senaste informationen. Testet kommer troligen att publiceras till helgen, eventuellt snabbare om jag hinner göra dom sista momenten färdiga. =)

   Det är bara att avvakta med andra ord. Du ska väl ändå inte ut på älgjakt på ännu ett tag. =)

 5. Jag har sån lust att säga ”gamarna flockas”, men det låter som att jag kritiserar mina läsare. 😘
  Noterade just att detta inlägg genast blev mitt femte populäraste inlägg i år, på några få dagar.
  Det känns som att många vädrar drama och vill veta vad som händer ”sen”. 😂

  Då många kommer från sökmotorer så antar jag att liknande problem funnits? Använd gärna kommentarsfältet eller min ”läsarfrågor/kontakta” funktion för att dela med dig av dina upplevelser från tillverkare runt om i världen. Det är alltid intressant att få reda på vad andra tycker och tänker.