Gerber E-Z Out Skeleton

En av dom mest använda knivarna som jag ägt är faktiskt en Gerber E-Z Out Skeleton. Denna, till skillnad från ”moderna tiders Gerber” är tillverkad i USA och har 400-klass stål, vilket trots att det inte är någon form av kvalitetsstål fortfarande är bättre än många andra.

Låt oss titta närmare.

Ergonomi
E-Z Out är en kniv som anpassades för en-hands-manövrering och det märks väl. Bladet går mjukt och smidigt både ut och in. Vikten är nästan obefintlig och den har ett bra pocket-clip som gör att kniven enkelt kan hängas i fickan utan att behöva någon form av väska eller slida.

Handtaget är smalt och tunt, men Gerber har två rader med gummi längs efter handtagets nedre del, vilket gör att den inte slinter så lätt i handen. Handtaget är dock lite vasst i nedre kant och obekvämt om man tar i ordentligt.

Efter en längre tids användning så kan man förvänta sig ont i handen.

Skära
Bladet är 9 cm långt och sabel-slipat med en micro-egg för att hålla bättre. Att sprätta upp kartonger, kapa rep och diverse kontorssysslor är väldigt bekvämt med denna kniv, trots dess tunna handtag.

Material
Gerber E-Z Out Skeleton är tillverkad av, som Gerber skriver, 400 klassat stål (troligen 440) och har ett handtag i glasinjekterad nylon, vilket gör att vikten hålls nere ordentligt. Materialet i handtaget är hårt och inte speciellt greppvänligt, varpå Gerber har limmat fast två gummilister längst ned, för att undvika att man slinter.

Trots att varken stål eller handtag är något att skriva hem om, så är dom av betydligt högre kvalité än man stöter på hos Gerber idag.

En hand
När det kommer till en-hand manövrering av E-Z Out så går den att öppna med lätthet. Hålen i bladet gör att man enkelt kan dra upp bladet med tummen, även med handskar på. Bladet känns väldigt lätt, men har ett läge där kniven stannar i 90 grader och kräver lite mer kraft för att röra sig vidare, likt ett friktions lås. Troligen är detta en säkerhetsgrej för att man inte ska skada sina fingrar, men den hindrar den där smidiga utfällningen som alla eftersträvar i en fällkniv, vilket är synd.

Att fälla ihop kniven kräver bägge händerna, då även denna är av typen lock-back, vilket givetvis drar ned poängen lite. Det smala handtaget gör dock att man inte har någonstans att hålla i kniven även om man skulle lyckas öppna låset och fälla kniven. Då hade man troligen snittat sig i fingrarna varje gång.

Matberedning
Ett område där E-Z Out faktiskt fungerar rätt så bra är i köket. Det tunna bladet gör att man lätt hackar upp grönsaker och skär kött. Handtaget tål att rengöras utan att ta skada och längden på bladet gör att man inte behöver grisa ned händerna för att ta sig igenom lite större saker, som en tomat.

Även att hålla kniven på olika sätt, för att exempelvis skala ett äpple, är rätt så bekvämt. Detta gör att Gerber E-Z Out faktiskt får rätt så höga poäng på momentet.

Göra upp eld
E-Z Out är inte direkt en kniv man förlitar sig på att göra upp eld med, men trots detta så går den relativt bra att göra fjäderstickor med. Dock går det inte att dra ett eldstål på ryggen, då den är väldigt rundad. Det finns dock ett område närmast handtaget vid eggen som är bättre lämpad för eldstål. Trots att det är långt ifrån idealiskt så fungerar det faktiskt behjälpligt och gör att E-Z Out får några extra poäng. 

Skärpa
Precis som du redan har listat ut så håller inte detta stål någon speciellt bra skärpa. Det är ett genomgående problem med mina Gerber knivar. Den levereras heller inte speciellt vass, utan var något jag själv fick ordna.

Slipa
Det går att få en bra skärpa i kniven relativt enkelt, men stålet verkar ha en benägenhet att bli lite ”tandigt” om man försöker få den där riktigt fina eggen. Jag lämnar oftast en lite råare egg, vilket gör att den får lite bättre bett i papper och kartong.

Ekonomi/Prisvärdhet
En Gerber E-Z Out är inte en dålig kniv. Priset på runt 350 kr gör att alla har råd att köpa en och använda som en ”kontorskniv”, vilket den passar väldigt bra som. Jag skulle nog rekommendera denna till dom som föredrar lite större knivar, men samtidigt är mån om att den ska vara lätt och smal i fickan.

Slutord och betyg
Jag är som tidigare nämnts inget stort fan av Gerbers knivar. Jag anser nog att dom tillhör samma kategori som billiga Kinesiska kopior. Dock är denna kniv tillverkad i USA och har faktiskt nästan ett identifierat stål, vilket är betydligt bättre än vad det brukar vara. =)