General Prepper – Historien fortsätter! [Uppdatering 2]

Detta är en fortsättning från mitt inlägg ”Work Champ – Inte riktigt vad jag ville ha”. Läs det inlägget om du missat vad som hänt.

Precis som jag förutspått tidigare så fungerade inte returen av den felaktiga Victorinox Work Champ till General Prepper. Den skickades och senare mottogs den av dessa, vilket fungerade bra. Detta var för lite mer än en vecka sedan och efter det så var det tyst. När jag skickade ett mail och frågade om hur länge det skulle ta innan returen var clearad och jag kunde få tillbaka mina pengar så fick jag ett irriterande, men föga chockerande svar.

”Tack för ditt mail. Vi har mottagit din retur och lagret har meddelat att kniven ser använd ut, vi behöver därför utreda det ytterligare och se i vilket skick produkten och förpackningen är. Vi återkommer nästa vecka så fort detta är gjort.”

Jag blev faktiskt varnad om att handla från General Prepper, men tänkte att jag behöver personlig erfarenhet innan jag uttalar mig om en butik. Nu känner jag att jag har personlig erfarenhet och kanske, bara kanske, skulle jag ha lyssnat på mina läsare lite bättre. ?

Nåja. Så är det med vissa butiker och jag kommer att ta kontakt med KO nästa vecka för rådgivning, vilket är första steget när något sådant händer. I vissa fall rekommenderas man ta vidare kontakt med ARN – Allmänna Reklamationsnämnden, vilket då ofta mynnar ut i en anmälan mot företaget.

Målsättningen från General Prepper är antagligen att dra av på mina inbetalade pengar, så att dessa får behålla en summa, samtidigt som dom får behålla produkten. Då kan dom skicka ut den gamla versionen av bland annat Victorinox Work Champ (från innan 2017) och få sälja den flera gånger om. Detta är inte ett ovanligt scenario på mindre seriösa företag, vilka jag klassar General Prepper som i dagsläget.

General Prepper vet också att jag inte har en chans att bevisa motsatsen i deras påstående. ”Kniven är använd” går enkelt att fixa genom att helt enkelt skada eller repa kniven direkt hos General Prepper. Då jag inte har några fotobevis, eller kan bevisa motsatsen på något sätt så är det ju deras ord som gäller. Detta är förstås sista utvägen, då General Prepper antagligen vill sälja produkten igen och inte gärna vill att den ska se använd ut.

Det enda jag egentligen kan göra är att varna andra för att handla hos dessa. Man ska inte stödja oseriösa företag och jag hoppas att detta inlägg fungerar som en varning till potentiella kunder. Jag vill ogärna att fler hamnar i samma situation.

Om du handlat hos General Prepper och fått bekymmer så får du gärna höra av dig till mig, så lägger jag till det i detta inlägg, så att fler blir varnade.


[Uppdatering 1]
General Prepper var snabba med ett svar. Enligt dessa så är det deras logistikpartner som säger att kniven är använd. Dom har med andra ord inte haft chansen att se kniven själva. I detta läge så skulle jag säga att det kanske är så. Kanske är det deras logistikpartner som inte vet hur en kniv ser ut om den är använd eller inte… Men än så länge så låter jag detta vara i limbo. Jag har som många vet blivit bränd av olika företag tidigare, så detta är egentligen bara en i mängden.

Till skillnad från många andra konsumenter så vet jag vilka vägar man ska gå och vilka rättigheter som finns. Jag har kontaktpersoner hos bland annat KO (KonsumentOmbudsmannen) som hjälp vid komplicerade problem. Detta gör att det blir mycket enklare att hantera dessa problem som privatperson. Som tur är behöver jag sällan använda några kontakter för att det ska lösa sig och det räcker oftast med ett samtal. En konsument med mindre erfarenhet och kunskap kan bli ordentligt bränd, helst online, då man ofta är osäker på vad som gäller och vilka skyldigheter ett företag har gentemot en kund.

Enskilda konsumenter har begränsade möjligheter att göra sig hörda, vilket gör att det är viktigare än någonsin att lämna sina åsikter till Prisjakt, Trustpilot, Pricerunner och andra ställen där man kan dela med sig av sina erfarenheter om olika företag. På detta sätt blir andra varnade i tid och besparas en massa tråkigheter.

Om ni är intresserade av vilken erfarenhet jag har med olika återförsäljare så finns allt i min ÅF-lista. Observera dock att detta är mina egna personliga erfarenheter av företagen. Din erfarenhet kan se helt annorlunda ut, men det kan jag ju givetvis inte avgöra. ? Använd gärna Prisjakt, Trustpilot och Pricerunner för att ta rätt på mer om ett företag innan du beställer något.

Där får du en mer exakt erfarenhet från flera olika konsumenter istället för min ÅF-lista, som uteslutande är mina egna erfarenheter. Det lönar sig i längden. ?


[Uppdatering 2 – Endgame]
General Prepper har nu annullerat ordern och återbetalning kommer att ske via Klarna så fort det är möjligt. Dom ursäktar sig med att den kniv jag fått, Work Champ modellen från innan 2017, inte är någon gammal modell alls. Det är den senaste generationen och beställdes från deras leverantör nyligen. Dessvärre är det ju ingenting att diskutera om, då det är väldigt enkelt att se att produkten är den gamla och nedlagda modellen.

Hur som helst har jag nu fått rättvisa, efter lång tid. Det var inget fel på kniven och den klassas som oanvänd. Vad det var som fick General Prepper att ändra på sig vet jag inte. Det känns lite konstigt att dom plötsligt kastar om kappan och återbetalade allt utan några bekymmer.

Om jag sitter och funderar lite så kan det vara så att dom omedvetet sålt mig en gammal modell. Deras leverantör hoppades att bli av med lager-skräp och skickade därför sitt gamla lager till General Prepper. Dessa har i sin tur ingen koll på att det finns flera modeller, vilket gör att dom inte informerar kunder om detta. Om det är vad som hänt så förstår jag varför den onda cirkeln slöts, men samtidigt så hoppas jag att dom korrigerar informationen på deras hemsida, så att kunder blir ”förvarnade”.

Just nu kommer jag faktiskt att ta tillbaka lite kritik som jag riktat mot General Prepper. Mest för att jag hellre friar än fäller om det är osäkert vem som är den skyldiga parten. Jag kommer att ändra mitt omdöme på Prisjakt också, för att visa god sportsmannaanda och inte skapa problem för dessa.

Som jag skrev tidigare får fler som haft problem med General Prepper gärna höra av sig.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.