Läsarfråga: Hur ser man skillnad på olika Work Champ?

Per Frågar: Hej Urban. Jag läste just ditt inlägg om Victorinox WorkChamp. Hur går jag tillväga för att inte bli lurad av en säljare? Är det typ omöjligt? Tack för en bra hemsida.

Svar: Hej Per. Vissa gånger kan det vara nästan omöjligt att se skillnad på dom två olika modellerna. Till exempel kan säljare välja att lägga ut bilder på den högra sidan om kniven, enbart. På detta sätt så ser man inte vilken låsmekanism som används och det blir genast lite trixigare att se vilken generation det handlar om.

På bilden ovan syns den gamla versionen av Work Champ. I den här vinkeln är det i princip omöjligt att avgöra om det är den nya eller gamla, så länge man inte har väldigt bra koll på bägge generationerna.

På bilden här ovanför så ser du den senaste generationen. Om du tittar närmare på den stora mejseln och följer den en bit upp så ser du spärren för denna, märkt ”press”. Den äldre generationen saknade låsning för mejseln, så där finns ingenting. Ett annat kännetecken är att verktygen är på lite olika ställen jämfört med den äldre generationen. Kniven har flyttats in och är nu på lager 2 från höger, istället för lager 1 från vänster. Titta noga på bilderna så ser du.

Den gamla generationen har ”slide-lock”, vilket syns tydligt från denna sida. Den gråa låsknappen går inte att missa. Den senaste generationen av Work Champ har ingenting på denna sida, låsmekanismen är infällt i verktyget.

Trots att du identifierar den Victorinox Work Champ du tänkt köpa som den nya, baserat på produktbilden, så är det ju ändå inte säkert att du får rätt modell. Säljaren kan helt enkelt lägga ut missvisande bilder, kanske för att dom själva inte har någon koll på dom olika generationerna.

Om säljaren är seriös så brukar dom ofta lägga ut modellbeteckningarna i beskrivningen till knivarna. Om modellen heter 0.8564 så är det den senaste generationen, men om den heter 0.9064 så är det den gamla.

Det är lite luddigt att få rätt modell, men jag beställde min nya generation från Amazon.se och det var precis den generation jag ville ha, så jag kan rekommendera den här.

Hoppas detta var svar på din fråga, annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en bra dag.