Galaxy Tab 10.1 review, del 1…

Hejsan, här kommer min review av Galaxy Tab 10.1. Den kommer att presenteras i flera delar och den kommer att bli utspridd över flera dagar. Allt eftersom jag hittar nya funktioner och sätt att använda den på.

Jag kommer att presentera fördelar, nackdelar och även lite tester som jag utfört på plattan. Kanske hjälper det mina läsare att bestämma om detta är något för dom, eller om det är något som bör undvikas. Låt oss börja, ha samtidigt i åtanke att jag enbart använt denna platta i ett fåtal timmar nu.

Fördelar med en surfplatta
Om du är som mig, som behöver få rätt på när ett nytt e-post ramlar in. Vill kunna surfa runt lite på nätet och kolla det senaste. Vill lyssna på musik och se film både på nätet och via nedladdade eller hemmagjorda filmer. Om du är en sådan person så passar du in bland millioner andra i världen, men tänk om du kunde göra det precis när du ville. Du slapp sätta dig på ett speciellt ställe framför din dator och du kunde med enkelhet börja din surfning i soffan och sluta din session när du står i kassan på affären.

Den största fördelen som jag ser det är att den är ”ultraportabel”. Det vill säga, du kan gå vart du vill och göra i princip alla vardagliga sysslor, utan att behöva vara ”nedkopplad” eller på annat sätt fundera om du fått det där mailet i brevlådan. Samtidigt som jag skrev det där så förstår jag att många använder sin telefon för alla dom sysslorna, det gör jag också. Skillnaden mellan en mobiltelefon (smartphone) och en surfplatta är faktiskt inte så stor när man skrapar på ytan. Det är när man går djupare som skillnaden blir uppenbar.

Webbläsaren är smartare och påminner väldigt mycket om webbläsaren på en vanlig dator. Batteritiden är otroligt mycket bättre och ger dig ”trådlös” användning i flera dagar. Dessutom ser hemsidor och filmer helt underbara ut i större format. Man behöver väldigt sällan zooma in på föremål, vilket gör användningen smidigare och snabbare.

Vad kan man göra med en surfplatta?
Det finns många som sitter och förundras över hur smidig och funktionell en Android telefon är idag. Man kan se film, surfa på nätet, lyssna på musik, skicka meddelanden till vänner, chatta, ta bilder, spela in film, organisera sina filer, skriva dokument, navigera, sköta sin kalender, redigera hemsidor, rita, koppla upp den till sin TV för en trevlig biokväll, ansluta bluetooth tangentbord för att skiva på sin blogg, spela spel och ladda ned saker. Detta är bara ett urval av sakerna jag brukade göra med min mobiltelefon. Allt detta gör jag nu och dessutom smidigare på min surfplatta.

Möjligheterna är i princip obegränsade för dom som vill ha underhållning och vara ”social” på samma gång. Det finns dock saker som är begränsade i och med att Android inte har som mål att ta över för PC världen. Jag kan inte ge ett konkret exempel på vad det skulle kunna vara, men faktumet kvarstår att surfplattor och smartphones bara är ”leksaker” i jämförelse med riktiga datorer.

Vad är nackdelarna?
En surfplatta är rätt så klumpig i sin (logiska) formgivning. Detta gör att den inte lämpar sig att ta med sig på cykelturen, eller ha med sig på jobbet då man inte jobbar på kontor. Den stora skärmen är lätt att krossa eller utsätta för saker som inte lämpar sig för en sådan här ”leksak”.

Processorhastigheten är givetvis en stor nackdel. Den ”duger” att arbeta lite med, men när man gör vissa moment så känner man av att det saknas hästar under huven. Den grafiska prestandan är nog för att se en högupplöst Xvid film, men då utnyttjar man också prestandan till 90% eller mer. Det finns inte mycket kvar att ge när du gör något avancerat.

En annan nackdel är givetvis surfplattans begränsade funktioner för ”verkligt arbete”. Bildredigering och design är i och för sig möjligt, men det saknas applikationer som erbjuder professionell kvalité och funktionalitet. När du ska göra ett jobb så lämpar sig en PC betydligt bättre än en surfplatta.

Operativsystemet Android är bekant för många, men version 3.1 är inte riktigt vad man är van att hantera på sin mobiltelefon. Knappar är långt ifrån optimerade för dom stora skärmarna. Många gånger hittar man en ”OK” knapp högst upp till höger på skärmen och ”AVBRYT” högst upp i vänstra hörnet. Detta medför att du måste ändra grepp på surfplattan för att nå till båda knapparna. Dessutom finns det många nya ”iconer” som har en funktion. Ingen text beskriver vad som kommer att hända när du klickar på en av dessa iconer, vilket gör att man väldigt sällan känner för att gissa sig fram. Detta är dock något som man vänjer sig vid efter ett tag. Men det finns stora skillnader mellan Android och Android i dagsläget.

Ska man köpa en surfplatta nu eller vänta?
Att vänta på bättre tider är ju något som många hävdar är en bra sak. Enligt min mening så är det inte värt att vänta på någon bättre surfplatta än dom som finns idag. Visst kommer dom att bli snabbare och säkert större i framtiden. Men samtidigt som dom blir större och snabbare så blir skillnaden mellan att köpa en ”leksak” och ett ”arbetsredskap” mindre. Vilket gör att många hellre väljer en fullfjädrad PC istället för en Android surfplatta.

Finns det några bra applikationer till surfplattor?
Många hävdar bestämt att utbudet på applikationer till surfplattor är väldigt begränsat idag. Visst kan det stämma att dom ”surfplatte” specifika applikationerna inte dominerar marknaden, men man bör komma ihåg att i princip alla applikationer som finns på Android Market idag fungerar till både mobiltelefoner och surfplattor. Dessutom kommer allt att ändras när Android 4.0 kommer nu i höst/vinter.

Buggar och problem?
Det finns en skara med personer som hävdar att Android 3.1 är värdelös och inte fungerar som den ska. Dom är inte helt ute och cyklar, men buggarna är inte så allvarliga som dom säger. Vissa gånger så hänger den inte riktigt med när man klickar på en icon, andra gånger så kan den starta ett program som man inte klickade på. Som gammal Android smartphone användare så blir jag inte förvånad eller upprörd när något sånt här händer. Det är precis som jag är van att saker och ting ska fungera. Det är väldigt, väldigt, väldigt sällan som något allvarligt händer på en Android apparat.

Del 2 kommer snart…
Nu har jag malat på tillräckligt för att många ska ha slutat läsa. I del två av min ”review” på Galaxy Tab 10.1 så kommer jag att testa prestanda, ta lite bilder och spela in lite film. Dessutom kommer vi att titta närmare på spelprestandan på tabben. Beräknat leveransdatum på del två är redan i helgen, så ni behöver inte vänta länge.

Ha en trevlig kväll.