Galaxy Note 8 – Mina tankar…

Först och främst vill jag att ni tar det jag säger med samma skeptiska ton som vilken annan som helst som börjar hata marknadsföring och Samsung. För det är nog precis det jag börjar göra vid det här laget.

När jag såg presentationen av Note 8 så upptäckte jag att varje gång dom kräkte ut marknadsföringsjargonger så fick jag mer och mer avsmak. I slutet på presentationen så var jag rent av motvillig att överhuvudtaget ta del av resten av informationen som diverse kanaler på YouTube erbjöd.

Ta bara sånt som designen på baksidan, som mer och mer påminner att Samsung slutat bry sig om estetik och design. Nu för tiden klumpar dom bara ihop komponenterna och kräks marknadsföring istället, för att kompensera. Det dom levt på dom senaste åren är AMOLED skärm och böjda kanter, av vilken det sistnämnda bara är en gimmick som Samsung vägrar att släppa. Precis som Apple och deras beslut att ta bort hörlursutgången.

Att säga saker som ”Now you can do more then before” eller ”The Galaxy Note 8 have the largest screen ever, on a Galaxy device” är trots allt bara marknadsföringsjargonger som får mig att börja fundera om Samsung kanske har tappat greppet lite.

Att börja jämföra mellan sina egna enheter är första tecknet att man är lite för nära konkurrenterna för att imponera. Eller rent av ligger man efter och kan inte jämföra med någon annan än sina egna produkter.

Ta bara det faktum att Samsung försökte få ett ”WOW” från publiken genom att säga att Note 8 har 6 GB RAM, vilket publiken mest gäspade över. Sedan säger dom att alla dessa möjligheter inte är något utan lagring. Note 8 har den massiva kapaciteten av 64 GB… HA!

Note 8 representerar ”det bästa av det bästa” hos Samsung och Note serien har alltid varit fokuserad mot dom ”kreativa och eliten” i Android världen, enligt Samsung i alla fall. Att ha 6 GB RAM är överkomligt, men 64 GB lagring är skattretande. Mina senaste Huawei telefoner har haft 128 GB som standard och 6 GB RAM, men då är dom snart ett år gamla på marknaden.

Note 8 hade också en ”feature” som medför att den tar två bilder samtidigt, med bägge kamerorna på baksidan. Detta är om något en gimmick som tyvärr gör att jag får lite sura uppstötningar. Samsung som tidigare varit ”revolutionerande” på många områden verkar ha stagnerat och blivit stillastående. Kinesiska tillverkare spottar fullkomligen ut nya telefoner med nya funktioner och tekniker varje dag, medan Samsung satsar mer på marknadsföring för att dölja att dom ”revolutionerande och innovativa nyheterna” bara är repriser från förr, med ett annat namn.

I ärlighetens namn så är Huawei den enda tillverkaren som får mig att stanna kvar på Android-sidan. Om det hade varit upp till Samsung så hade jag haft dubbla iPhones i fickan istället för bara en…

I grund och botten är Note 8 en Galaxy S8+ med 0.1 tum större skärm, dubbla kameror, mindre batteri och en penna. Mer än så är det inte på hårdvarufronten.

Låt mig lägga upp några punkter som kan vara intressanta att titta närmare på:

  • En av dom revolutionerande funktionerna är möjligheten att översätta text från Engelska till valfritt språk med användning av S-Pennan. En fantastisk sak som funnits flera år på Chrome i Android.
  • Intelligenta påminnelser – Finns hos Apple och som standard på nästan alla Android telefoner i världen. Google påminnelser är dessutom kompatibla med flera olika standarder och behöver inte Samsungs mjukvaror för att fungera. Lite smidigare om man har flera telefoner, som jag har.
  • Dubbla kameror – Finns hos dom flesta tillverkare idag. Huawei, Apple, LG och mängder av andra har redan haft denna lösning i flera år. Att Samsung nu ”revolutionerar” marknaden med denna lösning är smått humoristiskt, trots att dom givetvis hade varit tvungen att ta steget någon gång. Jag är dock tveksam hur dom utnyttjar tekniken, eftersom det verkar vara två kameror som tar samma bild men med olika linser. Jag fick aldrig reda på om Samsung använder kamerorna för att förbättra bilderna på något sätt, men det kanske är något som kommer i framtida uppdateringar.
  • Bixby – Detta är ännu en ”assistent” som är tänkt att lösa dina vardagsbekymmer. Dock är det bara 30% av alla som äger en Galaxy S8 eller S8 Plus som ens har den aktiverad, så Samsung har en bra bit att resa för att den ska bli accepterad.
  • Note 8  har ett batteri på 3300 mAh, medan S7 och S8+ har 3500 mAh. Orsaken sägs vara att S-Pennan tar plats så Samsung var tvungen att förminska batteriet för att telefonen skulle förbli så pass tunn som den är.

Kort och gott kan man säga att Note 8 inte direkt är något revolutionerande överhuvudtaget. Nu är det bara att invänta vad Apple har att erbjuda den 12 september.

Ha en bra dag.