Fjällräven Keb

Strax innan Jul så passade jag på att investera i (ännu) ett par nya Fjällräven Keb byxor (samma som bilden ovan). Jag har använt Fjällräven byxor av och till dom senaste åren och är väldigt nöjd med hur bekväma och följsamma dom är. Materialet gör att dom inte ”stelnar” när det är kallt ute och inte känns varma och fuktiga när det är varmt.

Fickorna är också bekväma och ingenting verkar i alla fall ramla ut, även när man sitter i bilen eller på kontoret. Varför jag nämner detta beror på att jag tidigare haft byxor som per automatik tömde både mobiltelefoner och nycklar från fickorna när man satt sig ned. Inte trevligt alls.

Skillnaden mellan Kebne byxor och många andra märken är prislappen, precis som allt annat som Fjällräven tillverkar. Men på något sätt så känns det mer som en ”investering” än bara ett vanligt köp av byxor. Dom har alltid varit väldigt slitstarka och hållbara för mig. Jag kommer inte ihåg det exakta priset, men runt 2500 kr betalade jag nog.

Detta är i och för sig inte överdrivet mycket om man tittar på alternativen från Lundhags och andra kända märken, som oftast ligger på runt 2100-2500 kr också.

Det är dock många som jag känner som har gått över från Fjällräven till billigare alternativ, då dom ansett att Fjällräven inte håller bättre än någon annan byxa, vilket kan vara sant. Frågan man absolut bör ställa sig är om det är värt pengarna.

Jag har tidigare köpt byxor från Granngården, ITAB och OUT 360 för några hundra som håller bra och oftast har mer funktioner än Fjällräven byxorna. Dom används oftast som arbetsbyxor och generellt slit och släng när jag målar eller annat som potentiellt kan förstöra kläderna.

Med händerna på höfterna så kan man fundera vad det är som gör att Fjällräven är så mycket dyrare egentligen?

Kortfattat kan jag säga att passformen på ett par ordentligt tillverkade byxor är betydligt bättre än på dom billiga alternativen. Detta är framförallt viktigt om man tänker fjällvandra eller annat som garanterat skapar nötningar och obekväma skavsår. Materialet är anpassat för att andas och hålla fukt borta, sömmar och dragkedjor håller dessutom mycket bättre och skiljer sig markant mellan billiga och dyra byxor. Man får det man betalar för, trots allt.

En annan aspekt är miljö och natur, som värnas om på ett helt annat sätt av ett företag som inte behöver ”pressa priserna” hela tiden. Fjällräven använder sin vinst till mycket gott i världen, vilket man troligen inte kan anklaga en Kinesisk sweatshop för, rent generellt. Frågan är alltså inte längre ”är dom värda priset?”, det är nog närmare ”är du villig att betala priset?” som man bör fråga sig.

Att köpa ”lite sämre” byxor medför att priserna hamnar på ungefär 1400 kr, här hittar vi många enklare jaktbyxor och märken som North Face, Twentyfour och Härkila. Är byxor för 1400 kr bara skräp? Svaret är absolut nej. Man hittar mycket kompetenta byxor inom detta segment, men det är garanterat inte samma kvalité i slutänden, eftersom genvägar måste tas för att sälja byxorna billigare.

Kommer du att märka det på ett års användning, eller två? Nej, troligen inte. Behöver du extremt hållbara byxor till dina aktiviteter? Troligen inte. Med andra ord så är det i princip som att kasta pengarna i sjön att köpa Fjällräven för många. Lite som att köpa en limousine för att handla på ICA.

Om vi tittar ännu längre ned på skalan och på byxor för 300-800 kr så börjar det märkas att genvägar definitivt behövt tas. Materialet är oftast generellt bomull, billig stretch och oftast ohälsosamma impregneringar för att förbättra tygets egenskaper. Dragkedjor kärvar och knapphål blir för stora ganska snabbt, följt av problem med sömmar som börjar släppa efter några veckor eller få månader. Passformen har fått sig en törn och fickor är inte direkt utformade med något speciellt i åtanke.

Dessa byxor blir inte allt för sällan riktigt obekväma när det blir kallt ute, vilket resulterar i att dom stelnar ihop och känns ännu jobbigare att använda. Dessutom så tenderar dessa byxor att leda in kyla istället för att isolera ut den, vilket inte alltid är önskvärt, i alla fall i mina breddgrader.

Är detta då riktigt dåliga byxor? Nä, inte ens här är det fråga om oanvändbara byxor. Bara att man troligen får köpa nya några gånger om året, vilket gör att det inte blir billigare än att köpa ordentliga på en gång. Som jag skrev tidigare så har jag mycket byxor i detta pris-segment, just på grund av att jag inte behöver vara orolig att förstöra dessa om jag ska göra något dumt och riskabelt, som att måla eller smörja upp en traktor.

Även här får man precis det man betalar för och man ska inte luras att tro att det rör sig om samma kvalité och eftertanke på ett par byxor för 400 kr som för ett par för 2500 kr. Många Kinesiska tillverkare gör snygga byxor som faktiskt rivaliserar Fjällräven och Lundhags, i utseende. Vilket gör att ännu fler väljer den billiga vägen i hopp om att ha gjort ett riktigt bra klipp och kommit undan med en tredjedel av priset.

Vad jag vill säga med hela detta inlägg är att det ibland är befogat att köpa byxor för 2500 kr, men oftast inte. Byxor för halva priset är mer lämpligt för dom flesta, helst om man tänkt använda dessa som det var avsett. Men även billiga byxor har en funktion som inte ska bespottas. Dom är faktiskt ovärderliga ibland.

Med det sagt så använder jag alla mina kläder och utrustning på ett vettigt sätt. Jag skulle aldrig köpa ett par Fjällräven byxor om jag tänkt krypa runt i jord och arbeta på ställen där potentialen för att förstöra dom är stor. I detta fall så skulle jag nog välja ett par billigare byxor istället.

Trots detta så vill jag absolut inte avskräcka någon från att köpa Fjällräven, Lundhags, Klättermusen eller andra ”dyra” kläder som är specialiserade mot en viss aktivitet. Kvalité och passform är oftast oöverträffat av billigare alternativ, samtidigt som du garanterat får många års användning av dom.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Fjällräven Keb”

  1. Profilbild för Niklas Nygren
    Niklas Nygren

    Jag har använt mina Fjällräven keb under flera år. De har varit med i allt från svampplockning till långa fjällvandringar. Kan inte säga att de svikit mig någon gång. Den hårda användningen ledde till att de efter ca 6 år var trådslitna och att tyget sprack. Då skickade jag dem till Fjällräven för reparation. De ersatte skadade partier på ett högst professionellt sätt. Kostnaden landade på kanske 1000:- totalt, men nu kommer de hålla ytterligare ett antal år. Tycker det känns bra ur både ett ekonomiskt och resurssparande perspektiv. Plus att jag slipper skiljas från mina trogna följeslagare. En eloge till Fjällräven som erbjuder denna möjlighet!