Filmen om Dorian Gray, en skandal om du frågar mig..

Jag är väldigt jobbig att välja film med, om jag inte redan har sett den blir jag lite orolig. Verkar den inte vara otroligt underbar så sparkar jag bakut! Jag har ingen bra förklaring varför, det bara blir så. Har jag däremot läst boken ger jag gärna filmen en ärlig chans. Det är nämligen inget större problem för mig att boken oftast är bättre än filmen, det viftar jag bort med att jag är mer en bokläsare än en filmtittare.

För enligt mig blir filmen bara ett försök att tolka ett konstverk med andra medel, typ som att skriva en sång som är inspirerad av en saga. Det blir inte likt originalet och är heller inte menat att bli en kopia.

Men… Vi har alla någon bok eller liknande som ligger oss riktigt varmt om hjärtat, i mitt fall är det boken Dorian Grays Porträtt av Oscar Wilde. Den är min mest lästa bok och närhelst jag känner bokabstinens är det den boken jag som mest längtar efter. Det är svårt att förklara, men jag dras kanske till det fula med skönheten… Och när jag först såg filmen Dorian Gray fick jag ångest och vägrade se klart den. Jag kan inte ha sett mer än tio minuter då jag kände hur fel det var. De följde inte boken!

Åren gick och jag råkade se att filmen skulle gå på någon tv1000kanal, så jag spelade in den. Jag väntade några dagar medan jag samlade kraft. Jag försökte intala mig att denna film, likt alla andra, bara var en tolkning av ett annat konstverk (dock i det här fallet min favorit). Tillslut fick jag chansen att ge den en ärlig chans. Jag hann se 15 minuter innan jag fick ett utbrott. Jag kan förstå om man ändrar svåra detaljer… Men nog fan kan man väl följa boken i de enklaste delarna? Allt var fel! valet av Dorian Gray en ren besvikelse som får Wilde att inte bara vända sig i sin grav, utan även gräva sig ner lite längre för att slippa skiten!

Kanske blir den bättre längre in i filmen, men jag är inte redo att ge den en tredje chans… Vill bara läsa boken igen….

Vad lär vi oss av detta? Kanske att inte se en film om du älskar boken, kanske att aldrig älska böcker? Eller kanske bara att filmen Dorian Gray är en skitfilm? Välj själv, jag ska leta fram en bra bok att rensa tankarna med 🙂

Notera att detta inlägg är 11 år gammalt. Tänk på att 11 år är en lång tid och att saker och åsikter kan och troligen har ändrats sedan dess. Använd gärna sök funktionen för att hitta nyare inlägg med samma ämne.

Categories:

Tags:

Comments are closed

juni 2023
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.