Filmen om Dorian Gray, en skandal om du frågar mig..

Jag är väldigt jobbig att välja film med, om jag inte redan har sett den blir jag lite orolig. Verkar den inte vara otroligt underbar så sparkar jag bakut! Jag har ingen bra förklaring varför, det bara blir så. Har jag däremot läst boken ger jag gärna filmen en ärlig chans. Det är nämligen inget större problem för mig att boken oftast är bättre än filmen, det viftar jag bort med att jag är mer en bokläsare än en filmtittare.

För enligt mig blir filmen bara ett försök att tolka ett konstverk med andra medel, typ som att skriva en sång som är inspirerad av en saga. Det blir inte likt originalet och är heller inte menat att bli en kopia.

Men… Vi har alla någon bok eller liknande som ligger oss riktigt varmt om hjärtat, i mitt fall är det boken Dorian Grays Porträtt av Oscar Wilde. Den är min mest lästa bok och närhelst jag känner bokabstinens är det den boken jag som mest längtar efter. Det är svårt att förklara, men jag dras kanske till det fula med skönheten… Och när jag först såg filmen Dorian Gray fick jag ångest och vägrade se klart den. Jag kan inte ha sett mer än tio minuter då jag kände hur fel det var. De följde inte boken!

Åren gick och jag råkade se att filmen skulle gå på någon tv1000kanal, så jag spelade in den. Jag väntade några dagar medan jag samlade kraft. Jag försökte intala mig att denna film, likt alla andra, bara var en tolkning av ett annat konstverk (dock i det här fallet min favorit). Tillslut fick jag chansen att ge den en ärlig chans. Jag hann se 15 minuter innan jag fick ett utbrott. Jag kan förstå om man ändrar svåra detaljer… Men nog fan kan man väl följa boken i de enklaste delarna? Allt var fel! valet av Dorian Gray en ren besvikelse som får Wilde att inte bara vända sig i sin grav, utan även gräva sig ner lite längre för att slippa skiten!

Kanske blir den bättre längre in i filmen, men jag är inte redo att ge den en tredje chans… Vill bara läsa boken igen….

Vad lär vi oss av detta? Kanske att inte se en film om du älskar boken, kanske att aldrig älska böcker? Eller kanske bara att filmen Dorian Gray är en skitfilm? Välj själv, jag ska leta fram en bra bok att rensa tankarna med 🙂


Kommentarer

Ett svar till ”Filmen om Dorian Gray, en skandal om du frågar mig..”

 1. Kan bara hålla med, igentligen är en bra bok man läser bäst att stanna i bokform, som du vet är jag mer en fantasy freak än vanlig deckar och thriller freak.

  Iallafall, Wheel of time samt en massa andra, ex Games of Throne etc mycket shyssta böcker, och dom bör vara på engelska eftersom dom tappar så mycket skämt och innebörd vid en översättning, samt att dom oftast splittar en engelsk bok till två böcker på svenska bokförlag.

  Wheel of time vill jag se som en film, men kan inte tänka mig att sitta som i soffan i 30 timmar för att se den, dessutom finns det inte en chans att dom får till det jag fantiserat i huvudet att si och så ska det se ut, även om den kommer ut som serie.

  Games of Throne är en extremt shysst saga, FAST som serie är den hyffsat bra, även om den tappar VÄLDIGT mycket i översättningen från bok till serie.
  Att den rockade först var för Sean Bean’s roll, och dessutom var det inte med allt för många kändisar, 3 -4st som jag kände igen iallafall, vilket 2 av dom dog i första säsongen, så den kommer jag att följa.

  Det finns en till serie som jag kommer att kolla upp, jag fick en bok i julklapp av en framliden kompis från Skottland som jag ska läsa om, som var extremt bra och se om jag kan hitta mer av den serien.