Fällkniven S1xb – Retrospekt

När jag utfört alla testmoment på en kniv, skrivit ned mina tankar och satt ett betyg så har jag en tendens att glömma bort att många vill veta vad som hände sen. I och med att jag har använt denna kniv väldigt mycket sedan inköpet så känner jag att alla för och nackdelar har gjorts klara för mig och att jag har en väldigt klar bild över vad den kan och inte kan.

När det gäller just Fällkniven S1xb så har den varit den kniv som det frågats mest om sedan testet. Det verkar som att den kan bli Fällkniven ABs mest populära kniv, om alla frågor är någon slags indikation för detta. Att många undrar beror också på en speciell anledning, denna kniv har en speciell känsla och rent utilitarisk är den i princip perfekt på alla sätt. Tuff, vass och genomtänkt. För mig personligen så finns det en specifik egenskap som gjort att jag gillar den bättre än någon av knivarna jag ägt från Fällkniven, nämligen slidan.

Det är lätt att rycka på axlarna åt en sådan trivial sak som slidan till en kniv. Det borde ju faktiskt vara kniven som betyder mest, inte där man har den för att kunna bära runt på kniven lättare, men jag måste understryka att designen på slidan är rätt så genialisk. Så enkel att man undrar varför man inte tänkt på det tidigare och en sak som jag är helt övertygad om kommer att kopieras av många andra tillverkare.

När jag pratade med Fällkniven angående designen så fick jag veta att kniven blev färdig redan ett år innan slidan var designad. Orsaken till detta var att dom ville att den skulle vara en genuin förbättring jämfört med dom tidigare slidorna som följde med knivarna. Det tog ett år, men jag måste säga att det var värt det. Den största nackdelen dom hade, designmässigt, försvann.

Som en bonus så har dom två olika modeller på slidan. En med traditionell loop i nylon som man trär på bältet, men sedan finns det en modell med ett clips. Detta gör att man kan fästa den på väskor, bältet och även i en jackficka utan större problem. Trots den simplicitet som denna design representerar så är den riktigt bra och gör att man kan flytta runt kniven där den inte är i vägen beroende på vad man gör. Jag föredrar att ha kniven i bältet när jag går i skogen. Men när jag är på plats så vill jag gärna ha den högre upp på kroppen, eftersom man sitter ned eller står på knä mycket. Inga problem med slidan med clips, men med traditionell loop så blir den ofta ivägen.

Som sagt har det kommit in flertalet frågor rörande Fällkniven S1xb på senaste tiden, så jag tänkte besvara några här nedanför. Dock finns det många fler. Låt oss börja.

Hur gör man för att få tjockare handtag?
En sak som många hakade upp sig på var att jag gjort handtaget på min S1xb tjockare, för att passa min hand bättre. Det är ingen form av magi bakom detta utan är ganska självskrivet när man ser hur handtaget är designat. Tänk bara på att inte göra handtaget för tjockt, då passar inte kniven längre i slidan. Trial and error är det som gäller och använd gärna plast eller gummi som mellanlägg, inget poröst eller organiskt material.

Hur slipar man en Fällkniven S1xb?
Detta är väldigt enkelt och även detta är självskrivet när man börjar förstå hur geometrin på en konvex slipning ser ut. Ingen magi här heller. Om du är osäker så finns det hundratals filmer på YouTube där allt från amatörer till proffs beskriver sina bästa sätt att slipa Fällknivens knivar. Jag förstår dock att många är oroliga över detta moment, glöm dock inte att konvex är den mest naturliga och enkla slipningen som finns.

Varför är Fällkniven S1xb så dyr? Den har ju inga exklusiva material eller avancerad design?
Faktum är att det laminerade CoS stålet i S1xb är väldigt dyrt att producera och det är väldigt exklusivt. Det är ett hantverk från den legendariska smedjan Hattori i Japan. Saker och ting kanske inte ser exklusiva ut på en Fällkniven kniv, men bara i ögonen på den oinvigde. Designen är i det närmaste perfekt och kommer från många år av utveckling och tester. Det är svårt att förklara och jag rekommenderar att du provar hålla i en innan du tycker till. =)

Är CoS stål rostfritt?
Jupp, i det närmaste.

Varför måste alltid Fällkniven knivarna vara så tjocka?
Intressant fundering. Fällkniven knivarna som du pratar om är troligen S, A och F serien. Dessa är överlevnadsknivar och är designade för att vara extremt hållbara. Fällkniven säljer såväl kock-knivar som fällknivar med tunna och fina blad. Kolla in deras hemsida för sortiment. Då S, A och F serien är mest populär så förstår jag grunden i frågan.

Vad är det hos Fällkniven som du tycker är bäst?
Då Fällkniven AB faktiskt är ett ”lokalt företag” så känner jag viss stolthet och framförallt nöje att kunna besöka dom med jämna mellanrum och prata lite knivar. Alla som arbetar på Fällkniven är otroligt kompetenta och har många års erfarenhet inom branschen. Med andra ord har dom en intressant historik, enorm kunskap och dessutom är materialet i knivarna rätt så unikt. Hattori i Japan, som tillverkar bladen, är rätt så exklusiva med vem dom samarbetar med.

Hur bra håller svärtan på bladet? Har du lyckats få skador ännu?
Faktiskt håller den svarta volframkarbiden väldigt bra på bladet. Jag har inte ännu upptäckt några skador. Däremot är det känsligt mot fingeravtryck och kladd. Detta syns väldigt väl på bladet. Om det är positivt eller negativt får du själv avgöra, personligen anser jag att det är bra om man ser att kniven är smutsig på ett enkelt sätt. Det bidrar till en mer hygienisk användning vid matberedning och annat känsligt.

Sänker du priset på din A1 Pro igen? Ska du sälja din S1xb snart?
Nej. Från och med nu så är det priset som står som gäller. Om du missade tillfället när jag slumpade bort kniven tidigare så är det beklagligt, men det var som sagt ett tidsbegränsat erbjudande och kommer inte åter. Priset är dock fortfarande billigt på kniven, så det är ju inte försent att göra ett klipp ännu. Min S1xb är dock inte till salu. Detta är en väldigt speciell version av S1xb och det finns, så vitt jag vet, enbart en av den som producerats.

Kommer Fällkniven att tillverka nya slidor till sina gamla modeller?
Detta är en fråga som jag tror enklast skulle ställas till Fällkniven själva, men jag är ju nyfiken och har faktiskt frågat detta själv. Svaret är nej, det kommer inte att tillverkas slidor av X-serien modeller till dom vanliga eller PRO serien. I alla fall är det inte planerat just nu. Orsaken är inte bara att det skulle finnas en för liten marknad för denna uppgradering, men även för att designen på låsningen inte skulle fungera med en kniv som inte har ett parerskydd som går att klämma fast utan nötning. Det skulle inte fungera bra.

Vad definierar du som ”hårt bruk” och ”missbruk” av en S1xb kniv?
Att klyva ved, bryta och att använda kniven för att hugga rötter och annat som kan innehålla mycket mineraler bidrar till ett hårt slitage på en kniv. Missbruk anser jag vara att hugga/skära/bryta eller på annat sätt använda kniven på material som metall, sten och andra mineraler. Ingen kniv håller för den användningen och är väldigt klart missbruk. Normal användning anser jag vara att skära och tälja porösa saker som exempelvis trä, läder eller vid matberedning, det är det knivar är designade för. Trots att S1xb är tuffare än många andra knivar så gäller fortfarande dom fysiska lagarna och missbruk av en sådan kniv orsakar givetvis skador på egg och material.

Det har kommit några fler frågor sedan jag började skriva detta inlägg. Dessa besvaras som vanligt via mail och kanske uppdaterar jag detta inlägg senare.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.