Fällkniven A1 PRO – Test

Nu är det äntligen dags för mitt omfattande test av Fällkniven A1 Pro att mynna ut i lite testresultat. Som vanligt fortsätter mina tester hela tiden, men jag känner nu att jag har tillräckligt mycket ”kött på benen” för att uttala mig angående denna kniv.

Låt oss börja titta närmare på efterträdaren till min ”gamla” A1:a.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Handtaget är tillverkat av Fällknivens välkända Thermorun, vilket är aningen hårdare än A1 versionen som hade Kraton handtag. Fördelen med detta är samtidigt att det är mer resistent mot nötning än sin föregångare.

Det 7 mm tjocka bladet av laminerat koboltstål (Lam.CoS) erbjuder även det en uppgradering gentemot den vanliga A1:an, som hade laminerat VG-10 stål. Det som är speciellt med CoS, förutom att den är tåligare än VG-10, är att det faktiskt är väldigt lätt att underhålla och slipa. Det bästa av båda världarna med andra ord.

Moment 1 – Vedklyvning
Fällkniven A1 PRO är troligen vedklyvning personifierad hos en kniv. Dess 7 mm tjocka blad med väldigt trevlig vinkel gör att träklabbar hoppar isär och oftast behöver man bara knacka på bladet en gång innan det händer.

Vid klyvning av torra klabbar och smala grenar så kan man ibland bli överraskad av hur enkelt det är, vilket i sin tur gör att man klyver allt en extra gång bara för att prova lite till. I just detta moment så får vanliga A1:an känna sig besegrad och gör att jag troligen måste omvärdera mina betyg än en gång, vilket inte alltid är trevligt.

Riktigt, riktigt bra resultat i detta moment av A1 Pro.

Moment 2 – Huggning
Att hugga med en kniv som väger så pass mycket som Fällkniven A1 PRO (363 g) är inte bara enkelt, utan kniven nästan ber om att få gå lös på tjockare grenar och fallna träd. När man först tar upp kniven i handen så förstår man att detta var ett av momenten som den var tänkt att briljera i. Vikten är på bladsidan och presenterar nästan en yx-liknande hantering.

Föredömligt bra.

Moment 3 – Tälja
När jag först fick min A1 PRO i handen så fungerade inte detta moment speciellt bra. Kanske en 3:a av 10. Det var först när jag pratat med Fällkniven och fått geometrin ändrad på eggen som den började prestera så som jag förväntar mig av en kniv av denna kaliber.

Man kan kanske tycka att det är ”fusk” att göra om eggen på kniven, men eftersom det var självaste Peter Hjortberger, grundaren av Fällkniven, som löste mitt problem så känner jag att det bara behöver kallas en ”personifiering” av kniven. En lösning som även du kan få om du köper eller redan har en A1 PRO.

Med denna nya och tunnare geometri så får A1 PRO bra betyg i detta moment. Föredömligt bra för en kniv med denna tjocklek och vikt.

Moment 4 – Matberedning
Det är ju allmänt känt att A1 PRO är en extrem överlevnadskniv och visst kan man skära lite kött och grönt med den, men det sista man gör är att missta denna för en kock-kniv. Än en gång kommer dess tjocklek in i spel, men denna gång är det inte till fördel. Jag upptäckte dock att om man håller kniven lite sidledes, typ 45 graders vinkel, så kan man faktiskt få till fina skivor på en gurka, men att klyva en tomat på mitten orsakar mer skada än nytta. =)

Visst går det att hantera mat med A1 PRO, men resultatet blir lite infantilt. Kort och gott får den ett medelbetyg på detta moment. Inte direkt bra, men duger gott i ett överlevnadsscenario.

Om jag får vara efterklok så tror jag faktiskt att A1 PRO är lite smidigare än vanliga A1 på just matberedning, men inte med någon stor marginal.

Moment 5 – Göra upp eld
Att göra fjäderstickor och skrapa trä är ingen match för A1 PRO. Den är vass och enkel att hantera, trots sin storlek och vikt. Jag undviker som vanligt att dra eldstål mot bladet, då Fällkniven inte rekommenderar detta, vilket jag respekterar. Jag är dock säker på att den skulle fungera bra för eldstål, men det finns en risk att den skulle kunna ta skada. Därför väntar jag till en verklig situation innan jag utsätter min kniv för detta.

Mitt kit med eldstål och en striker, så att jag slipper använda kniven för att dra eldstålet

Moment 6 – Skärpa
Fällkniven A1 PRO håller skärpan riktigt bra. Den absoluta rakblads-eggen är inte evig, men kniven behåller en fullgod arbets-egg långt efter många andra knivar har gett upp. Lam CoS är ett laminerat stål, vilket gagnar för exakt hållfasthet och perfekt sammansättning.

Moment 7 –  Slipa
Att slipa en A1 PRO är aningen enklare än den vanliga A1:an. I alla fall i mitt tycke. Istället för att bladet är helt konvext så har A1 PRO endast en konvex egg och den konvexa formen startar ungefär halvvägs på bladets höjd.

Moment 8 – Ergonomi
Precis som sin föregångare så har A1 PRO en riktigt bra ergonomi. Dock, i mitt tycke, så är den inte lika bra som den gamla hederliga A1:an, vilket gör att den bara får 8 av 10 i betyg. Det hårdare handtaget och det bredare greppet gör att den inte känns lika naturlig i handen. Orsaken är givetvis för att kniven ska bli tåligare och klara ännu hårdare användning, men ergonomin tar stryk ändå, trots dom goda intentionerna.

Den nyutvecklade Zytel slidan känns inte heller lika bra som den gamla versionen till klassiska A1 modellen. Den bredare och kanske hårdare ytan på slidan gör att den låter väldigt billigt. Den låter som ett tunt hårt plastskal när man stryker med handen på den, ni förstår säkert vad jag menar. Detta var jag aldrig med om på vanliga A1:an, där slidan kändes rätt så solid och tyst i jämförelse.

Då kniven är tyngre så tenderar den att vilja luta in när man bär den i slidan. Detta medför att den slår mot benet när man går, vilket är ett större irritationsmoment än jag trodde till en början. Min lösning var att sätta en paracord runt benet och begränsa knivens pendling. Detta problem skedde aldrig med min standard A1, då kniven hängde lite rakare ned och hade en bättre fördelad vikt.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det vi kan enas om är att Fällkniven A1 PRO är en dyr kniv, eller, låt mig säga väldigt dyr. För versionen med livstids garanti, Zytel slida, en vattentät box och ett DC4 bryne så får du lägga ut lite mer än 5500 kr. Om du väljer att uppgradera med en läderslida så hamnar du på ca 6400 kr, vilket är en hel del pengar. Men frågan man måste ställa sig är om kniven är värd priset? En massiv pjäs i laminerat CoS stål, tillverkad i Japan av metallurgiska genier, 5 år av utveckling, testning och design för att få fram… Jag skulle vilja säga givetvis, men samtidigt beror det helt på vad du är ute efter.

A1 PRO med allt som du får med, levereras dessutom i en vattentät box

Om du känner att du är i skogen några gånger om året och behöver en kniv för att sprätta upp förpackningen till korvbrödet, eller skära upp en korv för att grilla, så kanske inte A1 PRO är något för dig. Om du däremot är ute efter en extrem överlevnadskniv som tål tuffa tag och är tillverkad av rostfritt stål, så är A1 PRO en kniv för dig.

Det är samtidigt svårt att förklara hur extrem just A1 Pro är för någon som inte hållit i en. Mitt råd är att besöka en återförsäljare och be att få hålla i en A1 Pro innan du bestämmer dig. Vissa får gåshud, andra träningsvärk, det är bara så det är.

Rent generellt så får den lite av ett medelbetyg i prisvärdhet, eftersom det trots allt rör sig om väldigt mycket pengar och kundinriktningen är väldigt snäv.

Slutord och betyg
För dom som läst mina recensioner av Fällknivens knivar kommer det troligen inte som en överraskning att dessa knivar ligger mig varmt om hjärtat. För mig representerar Fällkniven visionen att designa en perfekt kniv för alla förhållanden. F, S och A modellerna är alla knivar som föddes ur tanken att dom skulle prestera bättre än dom internationella militära kraven på styrka, personsäkerhet och prisvärdhet, något alla passerar med bred marginal.

I och med att PRO-serien presenterades så lyftes ribban långt över föregångarna, men samtidigt är PRO-serien inte nödvändigtvis bättre. Den är snarare en ännu kraftigare och omdesignad version av standard serien. Personligen hade jag nog gett PRO-serien en egen siffra, då den skiljer sig så pass mycket från originalet att man knappast kan säga att det är efterträdare till A, F och S.

Jag har personligen svårt att älska A1 PRO på samma sätt som A1:an, detta var min ständiga följeslagare. Visst är PRO-serien förbättrad på många punkter, men kanske inte nödvändigtvis på dom punkter jag störde mig på. I mitt fall så hade det nog räckt med A1:an för att jag skulle varit nöjd och kanske blir det att jag köper ny sådan en vacker dag.

Det som svider mest med A1 PRO är dock prislappen. Över 5500 kr för kniven är väldigt mycket pengar, men på samma sätt som många kan se värdet i en iPhone XS Max för 14000 kr så förstår jag värdet i denna kniv. Jag anser att priset är helt okej för vad man får, men det man får kanske är mer än vad man tror till en början.

Istället för en liten uppgradering av den klassiska A1:an så presenteras man av en massiv pjäs som tar ordet överlevnadskniv till en helt ny nivå. Den får i princip alla knivar att se undermåliga och klena ut, samtidigt som dess design framhäver ett sorts brutalt och samtidigt förfinat och enkelt tankesätt. Fällkniven A1 PRO tar ordet ”utilitarism” och gör det till en lyxvara, helt enkelt.

Min vision av en perfekt överlevnadskniv liknar mest en Fällkniven A1 i laminerad CoS, något som Fällkniven borde ta fram, helst då F1 serien i CoS blivit en sådan omtyckt kniv runt om i världen. Jag är rätt så säker att A1 i CoS skulle bli lika omtyckt. A1 PRO är lite för extrem, även för kniv-nördar som mig själv, trots att jag sakta men säkert börjar trivas med den.

En sista ”food for thought” är att om du tittar på en överlevnadskniv från Bark River, Wander eller något annat känt märke så får du betala ungefär lika mycket eller mer, för knivar som inte är anpassade för vårt tuffa klimat. En stor del i vad du betalar för med Fällkniven är ”peace of mind”, inte flash och flärd. I och med att Fällkniven står bakom varje kniv som dom tillverkar och erbjuder livstids garanti så är det också en investering för livet, inte bara en kniv som förbrukas och kastas bort…

Tycker du annorlunda? Har du en fråga eller fundering som inte besvarades av detta test?
Besök läsarfrågor och skicka in din fråga idag så får du svar inom kort.
Det går givetvis bra att kommentera på detta inlägg också.