Fällkniven A1 PRO – Ny geometri, del 2

Då jag nu har en ny geometri på eggen på min A1 PRO, tack vare Peter Hjortberger, grundare av Fällkniven AB, så var det dags för ett nytt test ute i skogen. Jag sköt medvetet upp testet en dag extra då jag hade mina misstankar om att kniven fortfarande inte kändes rätt att använda.

Efter ett långt och slitsamt test i riktigt kallt väder så kan jag bara meddela att den är fantastisk att skära med. NU känns den som jag vill. Greppig, lätt att förutse och vass som ett rakblad. Men, till skillnad från vad många som skickat in frågor till mig tror, så var det inget fel på knivens egg när jag fick den. Det vill jag understryka.

Orsaken att jag inte trivdes med geometrin som A1 PRO hade ”out of the box” beror på att jag använder den för lite finare uppgifter än den egentligen var konstruerad för. Det många glömmer är att A1 PRO är en extrem överlevnadskniv och därför har den också en egg som inte nödvändigtvis ska vara extremt vass, utan extremt hållbar.

Givetvis har min nya geometri medfört att eggen inte längre är lika hållbar, men då Fällknivens marginaler är höga så kommer den nog ändå hålla för min behandling. Skillnaden är att den nu är lika fantastisk som min förra, standard A1, på att skära och tälja. En annan fördel jämfört med standardmodellen är att denna kniv har tuffare stål.

Så. Inom kort är jag nog redo att avlägga ett officiellt test, baserat på den nya geometrin. Om du tänkt köpa en A1 PRO och känner att du hellre vill ha en vassare och greppigare egg, nämn mitt namn när du beställer kniven så kan du också få samma på din kniv. Även om du redan har en A1 PRO så går det givetvis att skicka in den till Fällkniven och få den fixad för en mindre peng. Men glöm inte att nämna att den ska slipas som Urban Fjellströms A1 PRO, så att du verkligen får rätt geometri.

På återseende inom kort.

Ha en trevlig dag, trots kylan. =)