Fällkniven A1 PRO – Första intrycket

När det gäller känslan i knivar så blir jag snabbt varse om dom faller mig i smaken eller inte. Med Fällkniven A1 PRO så är det inte riktigt lika lätt att säga som det var med vanliga A1 modellen.

Konstig viktfördelning
Den känns väldigt framtung och detta gör att det blir svårt att tälja och göra finare uppgifter med kniven utan att bli slut i handlederna. Detta var inget stort problem på den vanliga A1:an  trots att den kanske inte var perfekt avvägd, men på PRO varianten känns dock vikten väldigt tydligt. Detta gör att den troligen är en bättre huggare än det vanliga varianten, men kanske att den lutar för mycket åt det hållet än något annat moment. Vi får se när jag tillryggalagt några timmar med denna kniv.

Kvalité och känsla
Att det känns långt in i själen när man tar upp en Fällkniven kniv är ju inget att hymla om. Men om det är den Svenska designen från Peter Hjortberger eller om det är andarna från det Japanska laminerade superstålet som medger denna känsla vet jag inte. Kortfattat kan man säga att kniven känns både trygg och farlig på samma gång.

Kvalitetsmässigt så inger den känsla av ostoppbar styrka, vilket får mig att vilja bryta upp konservburkar och hantera denna kniv riktigt hårt, för att se om den klarar det, eftersom den så uppenbart verkar vara gjord för sån hantering. Men samtidigt gör priset att man kanske väljer en mildare behandling.

Perfektionism och pris
Tung, vass och bred. Samtidigt är den lång, smal och spetsig. När det gäller överlevnadsknivar så är Fällkniven A1 PRO troligen i den absoluta toppen i världen. Men det kommer till ett pris, priset är ironiskt nog pengar, som denna pjäs kostar en hel del av.

Utan några extra tillbehör så får du räkna med runt 5500 kr, vilket är en hel del för en överlevnadskniv. Om du väljer optioner som läderslida och gravyr så får du lägga ut ungefär 6500 kr.

Men priset är inte bara på grund av att Fällkniven är en av världens mest kända knivtillverkare, kunglig hovleverantör, har standardknivar i Svenska armén,  utan beror mycket på materialval och det nästan mytologiska och väl bevarade Japanska stålet från Hattori.

Det många har missat är att Fällkniven arbetar tillsammans med de legendariska mästersmederna och svärdstillverkarna Hattori i Japan. En källa av erfarenhet och genuint konstverk som inte många utomstående får tillgång till.

Design
När vi pratar specifikt om Fällkniven A1 PRO så presenterades denna modell 2015, efter 5 års prototyper, tester och förbättringar. PRO serien var tänkt att vara en uppgradering till dom redan så populära A, F och S modellerna. Dock visade det sig att kunderna inte ville ha någon uppgradering till en redan perfekt design, så PRO serien föll inte den stora skaran i smaken riktigt.

Men samtidigt som det kan tyckas synd att PRO serien inte blev ett förstaval för alla, så blev det ett förstaval för dom som krävde lite mer av sin Fällkniven kniv. PRO är ju trots allt anpassad för professionella och extrema förhållanden i större utsträckning än dom tidigare modellerna.

Vad skiljer egentligen?
Det som huvudsakligen skiljer mellan vanliga A1 och A1 PRO är materialet i bladet. Vanliga A1 har laminerad VG-10, medan PRO serien har laminerad CoS (Kobolt specialstål), vilket gör den både tåligare och lättare att slipa än VG-10. Kombinerat med en lägre konvex egg så erbjuder den en mer akut vinkel på bladet, vilket gör att trä som klyvs fullkomligen hoppar isär.

Vad är fördelen med PRO serien?
Trots att den vanliga serien A, F och S var långt ifrån klena och undermåliga så är PRO varianterna rejält förstärkta och förbättrade på denna punkt.

Man återfinner ett fingerskydd i rostfritt stål som är permanent monterat på tången. Detta var en punkt som kunde skadas vid klyvning av ved då risken att träffa handtaget vid detta moment visade sig överhängande, vilket nu alltså inte är ett problem längre.

Bladet är tjockare för att erbjuda mer vridstyvhet men även tången är bredare och betydligt starkare. Slidan är fortfarande min favorit i Zytel, men denna gång är den bättre lämpad för MOLLE fästsystem.

Man får också med en vattentät låda innehållande kniven, slidan och ett DC4 bryne vid köp av en PRO version. Denna låda kan göras om för att passa det mesta och är av hög kvalité.

Den sista fördelen är nog att Fällkniven erbjuder livstids garanti på denna kniv. Med tanke på hur bra Fällkniven är på att hjälpa till om något går fel så är detta inte en liten punkt.

Full review kommer snart
Jag kommer att fortsätta att testa och använda min Fällkniven A1 PRO under ett tag, för att få en känsla över hur kniven fungerar ”i verkliga världen”. Detta är givetvis helt avgörande för att komma på om jag verkligen gillar PRO serien. Just nu så är jag lite återhållsam med glädjerop och skutt, då jag får lite mixade vibbar.

Troligen så beror mina mixade vibbar dock på att jag är van med den vanliga A1:an och dess geometri. Faktumet är att A1 PRO egentligen skulle ha fått ett eget namn, då i princip allt ändrats från sin föregångare.

På återseende inom kort. =)