Efter en tid med… Fällkniven F1d

Precis som med tekniska saker som mobiltelefoner så brukar jag göra mina recensioner på knivar och utrustning några veckor efter att jag testat dessa under ”normala förhållanden”. Men det är väldigt sällan man skriver ned sina känslor rörande en produkt efter en längre tids erfarenhet.

Jag fortsätter alltid att använda knivar och utrustning långt efter att recensionen är skriven och när vi specifikt tittar på knivar så brukar jag alltid rotera och variera vilken som får följa med ut i skogen.

I den tredje delen av ”efter en tid med…” så är det Fällkniven F1d som står i fokus.

Låt oss börja…

Hur lång tid?
Fällkniven F1d har varit med mig i nästan ett år nu.

Största nackdelen?
Den största nackdelen med F1d var den svarta beläggningen på bladet. Dock fick jag hjälp av Fällkniven att ta bort detta och polera upp bladet till toppskick igen. En annan nackdel är att denna kniv inte finns att köpa längre.

Största fördelen?
Fällkniven F1d är ett mellanting mellan vanliga F1 i VG10 och F1 Pro i laminerat COS, den är lika tunn som en vanlig F1, men i bättre stål helt enkelt. Precis som med A1 så är detta en kniv som tål att användas. Regn, lera, blod, fiskrens och allt annat du kan tänkas grisa ned kniven med påverkar ingenting. Det är bara att skölja av och fortsätta. Slidan i Zytel går att köra i diskmaskinen om så önskas, vilket gör att man enkelt kan hantera knivens hygien. Jag älskar just denna aspekt på Fällknivens knivar.

Tankar om produkten?
F1d är en specialversion av flygvapnets tjänstekniv, i bättre stål. Detta gör att den är både smidig och tuff på samma gång. När det gäller användningsområde så kan man säga att det är en överlevnadskniv, modell mindre. Dock föredrar jag att tälja och hantera mat med denna kniv, då den fungerar utmärkt till detta. Att klyva ved, trots att den kan det, är inte mitt föredragna verktyg för detta. =)

Förslag till förbättring?
Precis som jag skrev om Fällkniven A1 så skulle jag vilja se lite bättre alternativ på slidor till deras A, F och S modeller. Kanske även med MOLLE kompatibelt system?

Jag fortsätter gnälla tills det händer. =)

Slutordet
Fällkniven F1d var egentligen ett impulsköp, då jag var ute efter en smidigare andrakniv ute i skogen. När jag fick veta att det troligen var sista chansen att köpa en så kunde jag inte undgå att införskaffa den.

Det jag gillar mest är att den har CoS stål, men inte är lika tjock som F1 Pro. Detta gör att den är betydligt lättare att hantera mat, tälja med och den blir givetvis också lättare att bära med sig.

Om du får chansen att köpa en F1d från någon som råkar ha kvar en i lager, tveka inte. Detta är en fantastisk kniv med fantastisk kvalité. Det enda som var tråkigt var den svarta beläggningen på bladet, vilket man kan slipa bort om så önskas. Den sitter inte speciellt hårt trots allt. =)

Ha en bra dag och tveka inte att kommentera eller fråga om det är något du undrar över.