”Ett tips för att få vass scandi?”

Jonas hörde av sig via min ”läsarfrågor” och ville ha ett tips för att få till en riktigt vass scandi. Han har problem att få tillbaka den där ”Morakniv skärpan” som en fräsch scandi från dessa oftast har. Jag har ett tips jag kan dela med mig av, men det kommer inte att vara det svaret någon är ute efter, tyvärr.

För att få en blixtrande vass äkta skandinavisk slipning, eller en ”0-graders-scandi” som den också kallas, så behöver man bara göra några få saker, men göra dom ordentligt. Håll vinkeln efter eggen och avvik inte från denna vad du än gör, sedan är det bara att slipa, slipa, slipa och slipa. Om din scandi är väldigt sliten så börja med grövre diamantbryne och gå sedan upp till finare och finare tills eggen är blank och fin. Se till att slipa så att du möter upp bägge sidorna genom att slipa dom lika mycket.

När du tror att du slipat tillräckligt så har du garanterat inte gjort det. Att få tillbaka en vass scandi tar betydligt längre tid än vad du tror. När du tycker att kniven är riktigt vass, slipa lite till. Då kommer den att bli ännu vassare.

Det finns också saker man ska undvika när det gäller att få en riktigt vass scandi. Här är några saker att tänka på:

  • Om du ska använda läderstropp, för att få till den där extra vassa eggen, gör inte det. Scandi slipningar mår egentligen bäst av att inte bli stroppade alls, eftersom det introducerar en konvex egg nästan på en gång. Dra istället eggen mot en träbit för att avlägsna metallspån.
  • Polera inte en scandi för mycket. Scandi eggar som man ska använda på en brukskniv mår bäst av att vara lite mindre släta och lite mer ”micro-serraterad”, för att få lite mer grepp i trä och övriga material.
  • Vrid inte eggen mot brynet, försök hålla jämt tryck genom att hålla tummen på sidan av kniven och göra fram och tillbaka rörelser över brynet.
  • Använd inte cirkel-rörelser eller slipning genom att dra längs efter eggen från handtag till spets. Slipa enbart tvärs över kniven, alltså mot och från eggen. Ta bit för bit och var noga. Om man slipar tvärs över bladet istället för längs efter så bidrar det till att skapa lite micro-serrateringar, vilket är positivt.
  • Tryck inte framsidan av eggen mot brynet genom att vrida handtaget. Om du gör det så kommer du att vrida eggen och göra en sned scandi. Svårt att förklara, hoppas att du förstår vad jag menar. Lägg tummen mot sidan av eggen så att du trycker den mot brynet med hela sidan. Tänk på att målet är att slipa sidan av eggen, inte spetsen av eggen.
  • Använd inga maskinella kniv-slipar med band för att göra en äkta scandi. Dom kan hjälpa till med slipningen till viss del, men du kommer aldrig att få den där super-eggen om du skyndar på processen. Eggen kommer bara att bli bränd och förlora sin härdning, alternativt så kommer vinkeln att ändras för att trycket är fel mot bandet. Man kan säkert få till en ”ful-egg” på detta sätt, som är relativt vass. Men den kommer aldrig att bli perfekt om man skyndar sig.

Det är förstås otroligt svårt att skriva och förklara hur man underhåller sin scandi och får den så där vass som man vill ha den. Det finns egentligen inga genvägar till att lyckas. Man behöver ta tid på sig och kanske slipa kniven över flera dagar för att nå målet.

Jag brukar personligen slipa scandi-knivar som jag använder, men som blivit slöa, till en sabel slipning. Där jag vid ett enda tillfälle introducerar en liten micro-egg. Då blir kniven vass för tillfället och kan användas behjälpligt.

Jag knallar sedan på att slipa kniven mot en äkta scandi under en längre tid. När jag sitter och tittar på TV eller annat passivt, till exempel. Till slut så har man en äkta scandi och den blir otroligt vass igen. Att slipa en scandi från slö till otroligt vass tar fantastiskt lång tid. helst om man har en kniv med bra stål. Bara så att du tänker på det. Jag rekommenderar inte att man gör detta i ett svep, så länge man inte använder maskiner till arbetet.

Det finns massor av filmer på YouTube som förklarar processen att göra en fin scandi till verklighet, men denna film tycker jag berättar bra det jag vill förmedla, på ett visuellt sätt.

Hoppas att detta något tråkiga svar räckte, Jonas. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.