Ett kärt återseende – Ruike

13:de december 2020 så försvann min Ruike P-801-SF kniv. I tron att jag lagt den någonstans så gissade jag att någon hittat den och helt enkelt stulit den. Jag letade i flera dagar efter denna kniv, genomsökte garderober och kläder, men ingenstans fanns den att hitta.

Nåja. Vi pratade ju om en kniv för under 500 kr, så det var väl inte det värsta som skulle kunna hända. Men, jag gillade verkligen den kniven…

När jag letade efter lödtenn i en av lådorna i förrådet nu i veckan, ett år efter att kniven försvunnit, så såg jag något som glänste till i botten av lådan jag rotade runt i. Gissa min förvåning när det var min favorit igen… Min Ruike P-801-SF… Smutsig, oslipad och övergiven…

Redan på kvällen, några timmar senare, så hade jag slipat, putsat och smort kniven. Nu är den som ny igen, kanske även bättre än så. Men, vad är det som är speciellt med denna billiga Kinesiska kniv och varför köpte jag bara inte en ny? Låt mig förklara…

Jag har troligen inte ägt en kniv som är lättare att slipa än denna. Genom att använda billiga keramiska stavar från IKEA så lyckas jag få sådan extrem skärpa i eggen att jag blir orolig själv. Visst, Sandvik 14C28N stålet i bladet kanske inte håller skärpan i all evighet, men den håller skärpan tillräckligt för en EDC kniv.

Flippen på kniven, den kullagrade upphängningen och ramlåsningen, allt fungerar precis som på en kniv för minst fyra gånger priset. Den är också otroligt enkel att skruva upp och rengöra om det skulle behövas. Helt utan några djupa kunskaper i hur knivar är konstruerade.

Denna kniv var dock värd mer än prislappen, då den var den första kniven jag köpte i samarbete med Tobias på Geared.se. Nu är företaget nedlagt, vilket gör att kniven faktiskt har ett visst sentimentalt värde, men en annan orsak är att detta faktiskt var första kniven som mina läsare fick önska en recension om.

Orsaken till att jag inte köpte en ny P801 beror det på att jag väldigt sällan köper samma typ av kniv två gånger. Jag satsar hellre pengar på en kniv jag aldrig ägt istället, så att jag har något att skriva om och uppleva.

Jag lägger in några relaterade inlägg här nedanför, om det är någon som missat storyn bakom denna kniv. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

Relaterade inlägg: Önskemål P801, Försnack P801, Recension P801.