Ett enkelt projekt…

Igår skulle vi åka och fotografera oss, hela familjen. Jag insåg dock att mitt bälte, som jag använt i många år nu, såg för hemskt ut. Vi pratar ett gammalt Fjällräven bälte med nött spänne och fult och fransig rem. Inte direkt något man vill synas i på fotografi i alla fall. Det är dock ett väldigt bekvämt bälte, så den har blivit använd dagligen till alla mina kläder och fungerar utsökt.

Efter några minuters betänketid så kom jag på att jag skulle tillverka ett bälte själv. I läder. Som tur är har jag StoorStålka, en Samisk hantverksbutik, i närheten. Dom har spännen och mycket andra roligheter, bland annat tjockt läder som används till traditionella Samiska, breda bälten. Det passade ju perfekt för mitt syfte.

Jag har aldrig tillverkat något bälte tidigare, men hur svårt kan det vara egentligen? Ett spänne att fästa, en ögla närmast för att hålla in bältet och sedan göra hål på rätt ställen… Hmm, just det ja. Rätt ställen… Det var här akilleshälen skulle vara med andra ord.

Efter att jag fixat en bit på 44 mm, den största storleken som mina jeans och utebyxor kan ta, så använde jag ett tunnare stycke för att fästa själva spännet med. I och med att själva bältet är närmare 4 mm tjockt så går det inte att vika dubbelt på ett bra sätt, så det fick bli ett ”söljstycke”, som det heter.

Ungefär 12 minuter senare så hade jag sytt och monterat mitt söljstycke med spännet i, monterat en hätta närmast spännet och det var bara hålen kvar att göra. Jag menar på allvar att det tog 12 minuter, men bara för att jag valde att sy ihop allt ordentligt med sentråd. Om jag använt skruvar eller liknande lösning så hade det bara tagit halva tiden, eller mindre. Fantastiskt, eller hur? Här har man suttit och funderat över att tillvera ett bälte i flera år, men så här enkelt är det alltså.

Nu var det dock dags för hålen… Jag satte på mig bältet och drog åt det som jag brukar ha det, satte fingret på punkten där jag tänkte att jag skulle ha hålet… Tog av mig bältet och gick till bordet för att stansa ett 4 mm hål med hålpipan… Givetvis stämde det ju inte. När jag testade ta på mig bältet så satt det alldeles för löst… Så dåligt genomtänkt av mig, trodde jag.

Jag gjorde ett till hål, 1 tum närmare, vilket gjorde att den satt lite bättre. Ytterligare ett hål och en tum närmare så satt den perfekt… Jag fortsatte att göra ytterligare två hål med en tum mellanrum, en på den inre delen av bältet, en på yttre. Jag vill gärna ha möjligheter att ha underställ och liknande på mig, utan att bältet ska ”strypa” mig, så att göra ett hål så att bältet blir ännu större kan visa sig vara en bra idé någon gång.

Det var nästan lite för lätt att göra ett bälte. Helst när man bor i närheten av flera hantverksbutiker. Jag valde dock att inte köpa en massa verktyg för att tillverka bälten. Det är nog något som inte kommer att ligga på min lista att göra många gånger i livet, så jag rundade hörn, kapade och gjorde alla hål utan några som helst guider eller speciella hålpipor, bara min kniv. Det blev ju ändå bra i slutänden.

Med blodad tand för läderarbete så känner jag att nästa projekt strax är på gång. Vad det blir? Det vet jag inte ännu. Jag vet bara att jag vill tillverka fler saker som jag har användning för i skogen och till vardags. Saker jag vet hur dom är tillverkade och vad dom håller för.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.