Ett Bushcraft vin?

”När tjälen går ur marken om våren omvandlar träden vattnet till sav. Saven tappas sedan från utvalda björkar som växer på den mineralrika marken runt Storsjön. Ett sprudlande elixir påminnande om våren, från den jungfruliga vinregionen Jämtland producerar vi exklusiva produkter med originalreceptet från 1785.” – Savhuset Åre

Detta vin produceras av björksav, först ett stilla vin som fermenteras upp till en alkoholhalt på 11%. Det görs under låg temperatur med en specialodlad jäst som ger exakt det resultat vinet behöver och minimerar riskerna för att något ska gå fel. Björksaven är egensinnig och ofta besvärlig och till skillnad från druvjuice är den svårare att kontrollera. Det stilla vinet läggs på flaskor och här sker, under minst 14 månader den andra jäsningen. Vinet vilar på sin jästfällning under denna tid. Trycket ökar och de fina naturliga bubblorna bildas i flaskan. Under denna tid utvecklas även smaken som ger Sav™ Sparkling sin helt unika karaktärsprofil.

Finns det något vin som är mer ”Bushcraft” än detta? Jag bara undrar. ?

Faktum är att jag inte ens provat smaka detta vin ännu, jag tyckte det bara lät så ”Bushcraft” att jag inte kunde motstå. Tanken på att producera ett vin på björksav känns så intressant, nyskapande och samtidigt klassiskt att jag knappt kan vänta. Det blir första gången jag provar något liknande, så det ska bli spännande att uppleva något nytt och annorlunda. Jag återkommer med en recension. ?

Ha en trevlig helg.