En vecka med Victorinox Mini Champ

Dom som känner mig vet att jag förlitar mig blint på att min Victorinox Cyber Tool L ska täcka upp alla mina tänkbara behov av verktyg under dagarna. Den har gjort det i väldigt många år nu, över 20 år för att vara exakt. Det var just därför som jag tänkte testa om jag skulle klara mig med en Victorinox Mini Champ istället.

Vad är egentligen skillnaden mellan att ha ett 91 mm fullmatat verktyg jämfört med ett 58 mm mini verktyg? Låt oss titta lite närmare i min personliga utmaning som tog mig genom en hel vecka (7 dagar), med enbart den minsta versionen av Victorinox Swiss Army Knife.

När det är lugnt, så är det lugnt
Att ha mini versioner av kniv, sax och andra verktyg man använder ofta är inte så farligt, så länge det inte dyker upp något större, vill säga. När saker och ting blir större och mer avancerade, då räcker verktyget inte alls till, tyvärr. För mig så började veckan lugnt, med några få tillfällen där den pyttelilla kniven på Mini Champ räckte till. Jag fick även chansen att använda saxen vid flera tillfällen.

I mitten på veckan så dök det upp problem där jag behövde använda skruvmejsel, stjärnmejsel och även bända upp plastskenor för att följa en fiber. Som du säkert förstår så skapade det enorma problem för mig, som slutligen fick gå och hämta verktyg från firmabilen för att kunna fortsätta. Att kapa en fiberslang var också omöjligt, då Mini Champ inte har någon såg, eller annat verktyg som kan vara behjälpligt vid en sådan situation.

Inte för arbete
Det enda jag kunde konstatera under veckan jag utförde min lilla utmaning var att Mini Champ, som är den mest kompetenta av dom 58mm stora modellerna, inte räcker på långa vägar när det blir allvar. Man kan kanske se den som en kontorists lilla vän, men man kommer knappast att sträcka sig efter en sådan om man behöver robusta och funktionella verktyg. Verktyg som är anpassade för ett arbete med såväl kontorsuppgifter som fältarbete.

Det jag saknade mest var faktiskt bithållaren och alla bits som Cyber Tool har. Dom har hjälpt mig ut många knipor och besparat mig mycket tid när det blivit problem med alla möjliga saker. Även den stora plattmejseln var ett verktyg som jag insåg används flitigt, helst för att pilla upp fiberskåp och andra saker där naglar inte riktigt räcker till eller är rekommenderat. Även sågen, som jag använder för trä, plast och andra material, är ett verktyg som används flitigt på min Cyber Tool.

Inte så intressant, men lärorikt
Om det var något jag lärde mig under denna vecka är att jag tagit min Cyber Tool för givet den senaste tiden. Jag använder den betydligt mer än jag själv trodde och det är i princip varje dag som den löser något problem som dyker upp. Det var dock inte före jag skiftade till Mini Champ som jag verkligen saknade den på allvar.

Det trista med detta experiment var att jag nu med säkerhet kan konstatera att varken 58mm eller 111mm versionerna kan slå min 91mm Cyber Tool i funktionalitet och smidighet. Kanske är Cyber Tool den ultimata Victorinox Swiss Army Knife versionen?

Hur som helst så har mina känslor skiftat gentemot ”dom andra” modellerna, när jag insett hur dåligt dom fungerade för mig i jämförelse. Om något katastrofalt skulle hända min Cyber Tool L så kan jag bara konstatera att jag skulle köpa en likadan igen. Men om den hållit så bra i 20 år så kommer den säkert att hålla i 20 år till. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.