”En riktigt bra EDC kniv”

Sebastian har skickat in en fråga rörande tips på en riktigt bra EDC kniv. Min rekommendation är som alltid att man tittar närmare på en Victorinox-modell som passar bra för ens syfte. När det gäller EDC så är dom alltid mina ”go to” knivar. Anledningen är att dom finns med alla möjliga ”nischar” och håller en fantastiskt bra kvalité på alla verktyg och funktioner. Dessutom så räknas dom som lagliga under alla normala förhållanden i Sverige, vilket är rätt så unikt för en kniv.

Låt mig ge några exempel på bra EDC modeller:

  • Huntsman
    Den perfekta EDC kniven för dom som även gillar att vara i naturen. Det kompakta formatet i kombination med såg och sax gör den till mångas favorit. Generellt är den också väldigt billig att köpa och det är inte ovanligt med priser mellan 300-450 kr, beroende på återförsäljare.
  • Compact
    Den smidigaste Victorinox Swiss Army Knife modellen, baserat på funktioner, som du kan hitta. Den är enbart två lager tjock (1.6 cm totalt) och väger 64 gram. På denna yta så får man sax, kniv, mejsel, konserv/kapsylöppnare, korkskruv, glasögonmejsel, penna, nål, nyckelring, tandpetare, pincett, paket-krok och kabelskalare… Hur sjukt är inte det? Compact kännetecknas dock med ett högt pris och kan ibland kosta nästan som två Huntsman på grund av det kompakta formatet.
  • Cyber Tool S/M/L
    Cyber Tool är efterträdaren till den gamla Swiss Champ modellen. Alla modeller har en bit-mejsel med 8 st bits som standard. S-serien har liten kniv, stor kniv, konservöppnare, kapsylöppnare, bräck-verktyg, stor mejsel, kabelskalare, liten mejsel, bit-mejsel, tandpetare, penna, pincett, korkskruv, nål, glasögon-mejsel och syl. M-serien har utöver detta även sax, tång och paket-kroken. L-serien som är störst har utöver dom andra två även såg, metallfil/såg, ytterligare en liten skruvmejsel och ett litet stämjärn. Cyber Tool L räknas som Victorinox mest funktionella multiverktyg till dags datum.

Jag har medvetet inte tagit med massor av olika modeller i denna lista, det finns mängder med varianter och modeller att välja på, men dessa tre är dom jag främst förespråkar. Se fler på Victorinox egen hemsida, eller besök Slims.se för idéer och modeller du kan köpa direkt i Sverige.

Hoppas detta var svar nog, Sebastian, annars är det bara att återkomma så ska jag försöka hjälpa bättre.

Ha en riktigt bra dag.