Efter en tid med… Fällkniven A1

Precis som med tekniska saker som mobiltelefoner så brukar jag göra mina recensioner på knivar och utrustning några veckor efter att jag testat dessa under ”normala förhållanden”. Men det är väldigt sällan man skriver ned sina känslor rörande en produkt efter en längre tids erfarenhet.

Jag fortsätter alltid att använda knivar och utrustning långt efter att recensionen är skriven och när vi specifikt tittar på knivar så brukar jag alltid rotera och variera vilken som får följa med ut i skogen.

I den andra delen av ”efter en tid med…” så är det Fällkniven A1 som står i fokus.

Låt oss börja…

Hur lång tid?
Fällkniven A1 har varit med mig i nästan ett år nu.

Största nackdelen?
Den största nackdelen med Fällkniven A1 är priset. Det är en riktigt dyr kniv, som visserligen är värd pengarna, men det är ändå mycket pengar att lägga ut för dom flesta.

Största fördelen?
Fällkniven A1 är en kniv som tål att användas. Regn, lera, blod, fiskrens och allt annat du kan tänkas grisa ned kniven med påverkar ingenting. Det är bara att skölja av och fortsätta. Slidan i Zytel går att köra i diskmaskinen om så önskas, vilket gör att man enkelt kan hantera knivens hygien. Jag älskar just denna aspekt på Fällknivens knivar.

Tankar om produkten?
Första gången jag höll i en Fällkniven A1 så blev jag ärligt talat lite kär. Kanske var det just denna kniv som inspirerade mig att söka efter bättre och mer högkvalitativa knivar, men samtidigt lämnade mig besviken över att steget från denna kniv till lyxknivar inte var så stort som man hoppats.

Killarna (och tjejerna) på Fällkniven är riktigt trevliga och jag har aldrig varit med om något problem som dessa inte kan lösa rörande deras produkter. Det är också tack vare dessa saker som man finner ett mervärde i deras knivar.

Filosofin, det djupa tänket och det faktum att man kan lita på kniven till 100% gör att Fällkniven A1 är en permanent installation i min arsenal.

Förslag till förbättring?
Jag har redan pratat med Fällkniven rörande detta, men jag skulle vilja se lite bättre alternativ på slidor till deras A, F och S modeller. Kanske även med MOLLE kompatibelt system? Svaret var nej och åter nej, men jag släpper inte tanken på detta så enkelt. =)

Jag fortsätter gnälla tills det händer, det vet ni. =)

Slutordet
Den som tar en snabb titt på specifikationerna och prislappen på Fällkniven A1 förstår nog inte riktigt vad det handlar om. I detta fall så framstår Fällkniven A1 som väldigt dyr i förhållande till andra tillverkare.

Det är troligen inte före man använt kniven åtskilliga timmar som man börjar förstå varför den kostar så mycket som den gör. Det rör sig inte bara om materialval, garantier och kvalité, utan även research, testning och förbättring i närmare 14 år på en och samma kniv.

Till skillnad från många andra knivar i denna prisklass så är Fällkniven A1 en brukskniv, inte något man stoppar i en monter och betraktar på avstånd. Detta är kniven man tar med ut när det är dags att klyva ved, hugga grenar och bryta loss bitar ur en stubbe i skogen.

Efter dagens slut så behöver man inte ens vara bekymrad över rost, smuts eller liknande, då den tål i princip alla element och oftast bara behöver en liten avtorkning för att återgå till nyskick igen.

Om något mot förmodan skulle hända med din dyra och fina Fällkniven så är det bara att kontakta tillverkaren för att få problemet avhjälpt. Enklare än så kan det inte bli. =)

Ha en bra dag och tveka inte att kommentera eller fråga om det är något du undrar över.