EDC fällknivar

Det är många som efterfrågar råd och guider rörande EDC fällknivar. Mest rör det sig om hur mycket man ska satsa för att få en kniv som fungerar väl för vardagssysslor.

Personligen anser jag att en Victorinox kniv med lämpliga verktyg som sax, tång och pincett oftast är betydligt mer smart att ha som EDC än en fällkniv, men då arbetar jag mest med papper och lättare material. Om du öppnar kartonger och sprättar buntband på daglig basis så är det nog lite mer lämpat med en mindre fällkniv.

Det finns några ”regler” som betonar vilken typ av fällkniv som är lämplig att bära baserat på arbetsuppgifterna den har. Jag ska försöka förklara lite närmare.

Flipper
En otroligt populär ”uppfinning” när det gäller EDC fällknivar är just ”flippern”, som närmast kan beskrivas som en liten puckel som sticker upp på ovansidan av handtagets främsta del när fällkniven är stängd. Genom att ”flippa” denna puckel nedåt så svingar bladet fram och låser sig i utfällt läge.

För många fungerar flippern ungefär som en widget-spinner, varpå den används för att konstant flippa upp kniven och sedan stänga den igen. Detta kan vara en trevlig sak att hålla på med för att stressa av för många. Dock är den främsta orsaken till att jag rekommenderar denna typ av öppnare just att kniven kan öppnas med en hand, snabbt och säkert.

Bältesclips / Byxclips
En annan sak som är rekommenderat när man tittar på EDC fällknivar är bältesclips, vilket är en liten hängare på sidan av kniven. Denna har flera olika funktioner, men den vanligaste orsaken är att kniven hålls på plats i fickan utan att den ramlar ur.

En positiv effekt av detta är att den även hålls upp från botten av fickan, där det oftast blir där ”fickludd”, sand och annat skräp samlas. Det vill man inte gärna ha in i knivens mekanism.

Stålet ska inte vara super
Superstål, eller pulverstål, är inte direkt att rekommendera på en EDC kniv. Dom är svårare att slipa och dom kostar oftast onödigt mycket. Tänk på att vi pratar om en kniv för lättare uppgifter och inte något man ska använda för extrema uppgifter.

Om man ska sprätta kartonger, kuvert eller kapa buntband så duger i princip vilket billigt Kinesiskt stål som helst. Om kniven ska användas för tyngre uppgifter så rekommenderar jag dock D2 stål, vilket har visat sig vara väldigt slitstarkt och rostfritt. Många av våra hantverkare på jobbet använder sig av knivar med D2 just på grund av dess egenskaper.

Märkesknivar, från rätt märken
Den allra vanligaste följdfrågan när man pratar om EDC fällknivar är vilken tillverkare som man ska titta närmare på och vilka man ska undvika. Personligen har jag inte erfarenhet av alla tillverkare, något jag tvivlar att någon person egentligen har. Men jag kan däremot rekommendera några som jag har erfarenhet av.

  • Kershaw
    Detta är en tillverkare som har knivar i dom flesta prisklasser. Dom har även snygga designer och håller en schysst kvalité för priset man betalar.
  • Bestech
    Bestech har knivar i många olika prisklasser också. Dock är deras ”billiga stål” oftast D2, vilket gör att dom tål rätt så mycket för priset. Även Bestech har snygga designer och många variationer.
  • Ruike
    Ruike har knivar som är extremt billiga, men även några dyrare. Detta är en Kinesisk tillverkare med gott rykte och oftast välbyggda och beprövade lösningar. Många modeller och variationer finns.
  • Spyderco
    Alla vet nog vilka Spyderco är. En av världens största och mest framgångsrika tillverkare av knivar. Detta gör också att deras knivar är rätt så dyra i förhållande till dom övriga tillverkarna jag rekommenderat här ovan. En sak man bör veta är att även billiga Spyderco knivar är väldigt väl konstruerade och tåliga, vilket kan motivera priserna i många avseenden. Dom har många ”ultralätta” knivar i FRN (Fiberglass Reinforced Nylon) material och dessa kan väga så lite som 30 gram, vilket är mycket behagligt att bära med sig.
  • Victorinox
    En fickkniv från Victorinox är något som alla måste uppleva och få erfarenhet av. Dom är extremt välbyggda och fungerar väldigt bra som EDC. En av fördelarna är att dom får in mycket verktyg och funktioner på en liten yta, vilket medför ett kompakt bärande utan en massa onödig vikt.

Ett visdomsord på vägen
När det gäller att vara efterklok så är jag nog bland dom bästa, dock har jag aldrig varit bra när det gäller att köpa kvalité för bra priser utan att ha någon personlig erfarenhet. Det finns garanterat bättre och kanske även billigare alternativ till dom märken jag skrivit om här ovan, men eftersom jag inte har någon personlig erfarenhet av dessa så undviker jag att nämna dom.

Om du är osäker på om en kniv är rätt för dig så rekommenderar jag i första hand YouTube. Det finns mängder av ”professionella” recensenter som håller på med knivar i princip dygnet runt. Om man inte tar till sig av deras erfarenhet och kunskap rörande kniven man funderar på så finns det en stor chans att man blir missnöjd i slutänden.

Det är omöjligt för mig att säga en kniv som är perfekt för någon annan. Allt hänger på hur stora händer man har, vad man tänkt använda kniven till, vilken färg och design som tilltalar mest… Tja, variablerna är oändliga som ni kanske förstår.

Det sista jag vill nämna är, köp inte en för dyr kniv. Att spendera massor av pengar på en kniv är helt vansinnigt om du inte är 100% säker på att den är perfekt för dig. Många av knivarna som är dyra riktar sig främst till samlare och beundrare mer än brukare. I grund och botten ska man tänka på en kniv som ett verktyg, inte ett konstverk.

Ha en trevlig dag.