Dubbla SIM på iPhone XS (MAX)

Det har ramlat in flera läsarfrågor rörande dubbla SIM på iPhone XS och XS Max. Många undrar helt enkelt hur det fungerar och om det är som på Android sidan. Jag ska försöka förklara lite närmare, då det verkar finnas väldigt lite information om detta online just nu.

Dubbla SIM, men mycket mer…
Att iPhone XS och XS Max har stöd för dubbla SIM är det inte så många som känner till. Ännu färre känner till att du kan ha fler än två abbonnemang på din telefon, men bara ha två aktiva åt gången. Du kan endast ha ett fysisk SIM (kort) medan du kan ha flera så kallade eSIM. Kanske ett för när du är utomlands, ett för data och så vidare. Här finns möjlighet att mixa hur man känner, men grundregeln är att endast en fysisk och en eSIM kan vara aktiv samtidigt.

Inte dubbla aktiva SIM
En nackdel med Apples implementering av dubbla SIM är att enbart ett (1) abonnemang kan vara aktivt under samtal. Du kan alltså inte ta emot ett samtal på SIM 2 om du är i samtal med SIM 1. Detta skapade givetvis stora problem för mig personligen, då jag kör med företag/privat kombination.

Om en kompis ringde på mitt privata nummer och pratade om helgens äventyr i en timme så kom ingen fram på mitt företagsnummer. För dom som ringde in så var det som att jag slagit av min telefon.

Detta är INTE ett problem på i princip alla existerande Android telefoner, som stödjer dubbla SIM hela tiden. Den enda gång som en iPhone stödjer dubbla SIM är när du inte använder något av abonnemangen.

eSIM är inte bra, just nu…
När vi tittar på tekniken eSIM, vilket gör att du inte längre har ett fysiskt SIM kort i telefonen, utan enbart skannar en kod på ett papper för att lägga in abonnemanget på telefonen så finns det begränsningar som är svåra att komma över.

Det största problemet med denna teknik ligger dock inte på själva hanteringen eller användningen, utan i det faktum att knappt någon leverantör erbjuder denna typ av eSIM. Många har inte heller tänkt göra det inom närmaste skådad framtid.

För mig så passade det bra då Tele2 faktiskt är en av väldigt få som erbjuder eSIM och dessutom har jag Telia i jobbet som faktiskt INTE stödjer eSIM. Denna kombination fungerar alltså bra, men om du har två Telia abb, då är det kört.

Själva samtalen är bra…
Om vi frångår tekniska begränsningar och liknande så har Apple faktiskt gjort en smart sak. Varje gång du ringer en kontakt för första gången så får du välja vilket abonnemang du vill använda, sedan är den kontakten alltid associerad med det abonnemanget. På detta sätt behöver du inte vara orolig att du ringer till en kund med ditt privata nummer, vilket händer mig ständigt på Android.

Du kan även välja att den använder ett abonnemang primärt om du inte specificerat något annat. På detta sätt så ringer du även nya kunder med rätt nummer och förhindrar att ditt privata nummer dyker upp på fel ställen.

Systemet för att ändra mellan abonnemang i inställningar är också lätt att förstå och hantera. Du kan, precis som på Android, välja vilket abonnemang som ska hantera data och vilket som SMS/Samtal föredras genom. Apples lösning är dock lite ”infantilt” just nu och kräver nog några år för att mogna till Androids nivå, men det är på god väg ändå. Det tog ju bara 11 år för Apple att erbjuda en liknande lösning som Android, fast lite sämre. =)

Android istället för iPhone
Om du är ute specifikt efter en telefon med dubbla SIM så rekommenderar jag att du köper en Android telefon istället för en iPhone. En faktor är givetvis priset, men samtidigt så stödjer Android dubbla fysiska SIM kort, vilket gör att du inte blir låst eller hamnar i en situation där du har två leverantörer som inte erbjuder eSIM.

Android har haft många år på sig att förfina tekniken och erbjuder oftast lösningar som samtalsöverflyttning mellan abonnemangen om den ena tappar signal. Detta är speciellt bra då man befinner sig i områden där Tele2 kanske inte är lika utbyggt som Telia. I detta fall så vidarekopplar telefonen automatiskt Tele2 abonnemanget till Telia abonnemanget och man går ändå att nå. Magiskt helt enkelt.

Sånt kommer säkert till Apple på några år, men tills dess så rekommenderar jag att du inte tänker på iPhone XS och XS Max som telefoner med ”dubbla SIM”, den kan fungera med två abonnemang i nödfall, men är långt ifrån den perfekta lösningen.

Ha en trevlig dag.