Dual Boot fallgropen…

Idag fick jag dessvärre erfara en allvarlig bugg mellan Ubuntu och Windows 7 i Dual Boot miljö. Båda spelar snällt med varandra, eller rättare sagt spelar Ubuntu snällt med Windows 7, men inte tvärt om.

Om du tar, precis som jag, och för över en film på 3-4 Gb från din Ubuntu hemkatalog till din Windows 7 hemkatalog så försvinner den i data-limbo. Något som inte är uppenbart vid första anblick.

Ubuntu klarar av att föra över filen utan problem. Den visar att filen finns i din Windows hemkatalog. När du bootar om datorn för att hantera/redigera filmen i Windows så finns den plötsligt inte längre.

När du bootar upp i Ubuntu igen så finns heller inte filen här. Anledningen till den här buggen är inte 100% fastställt enligt mig. Men här kommer en teori.

Ubuntu och Windows använder krypterade hemkataloger. Detta gör att filen som du kopierar över till din hemkatalog i Windows inte ägs av Windows. Den kommer således inte att synas i Windows, men den finns där.

När du sedan startar Ubuntu igen så har Windows utfört sin krypterade magi på filen och Ubuntu har ingen möjlighet att se filen heller.

Hur man tar bort filen som nu inget av operativsystemen kan läsa är fortfarande okänt för mig. Troligen rör det sig om att radera filen på en väldigt låg nivå i systemet. Kanske med hjälp av ett tredje alternativt operativsystem via USB sticka eller liknande.

När jag hittar en lösning på det här problemet så kommer jag att skriva om det här. Tills vidare föreslår jag att ni är försiktiga med att föra över filer till hemkataloger på operativsystemen. Genom att föra över filer till C:/<egen katalog> så borde detta problem undvikas, eftersom Windows 7 bara skyddar din hemkatalog med kryptering.

Ubuntu skyddar dock hela filsystemet, hur man gör för att dekryptera filen för användning någon annan stans vet jag heller inte i dagsläget.

Jag återkommer. =)