Den tekniska Bushcraftingen

Att kombinera teknik och Bushcrafting låter förstås lite konstigt för den inbitne retro-utomhus-människan. Det kan dock vara en unik upplevelse för den moderna utomhus-entusiasten som förstår sig på att nyttja den högteknologiska ålder vi befinner oss i. Tekniken har utvecklats i en rasande takt under de senaste åren, och det finns nu många tekniska verktyg som kan hjälpa dig att överleva i naturen. Här är några tekniska lösningar som kan vara användbara under din nästa bushcrafting-utflykt.

Värmegenerator
En av dom första tekniska Bushcraft prylarna jag köpte var en värmegenerator från Biolite. En väldigt smart pryl som dessutom har en matchande lampa, grill, vattenkokare och mycket annat. Ett komplett kök som kan bränna allt från kottar till grenar och pellets. I princip allt som ryms i den lilla trumman är garanterat att brinna upp när fläkten drar igång.

Den energi som inte används för att ladda en telefon eller liknande lagras i det interna batteripacket och kan nyttjas vid ett senare tillfälle istället, vilket är väldigt smart. På detta sätt kan man laga mat medan man lagrar energi till senare på samma gång.

Solcellspaneler
En solcellspanel kan användas för att ladda dina tekniska prylar som GPS eller mobiltelefon. Detta kan vara särskilt användbart om du befinner dig på en längre utflykt och behöver ladda dina enheter. Dom är ofta väldigt effektiva om vädret är bra. Priset på en 21-28 watts solpanel kan vara mellan 1000-2000 kr beroende på tillverkare, men oftast så går det att hitta bra paneler för runt 1000 kr.

Ett tips är att inte satsa på en allt för billig version av panel, eftersom du då riskerar att få en som inte klarar av att ladda i annat än direkt solljus. Många billigare modeller är nämligen väldigt beroende av direkt sol utan avbrott för att fungera, billigare klarar att ladda lite även om vädret inte är helt perfekt.

Personligen använder jag inte solcellspaneler för att ladda mina saker, just på grund av att den kräver bra väder. Jag vill inte bli utan ström bara för att vädret är dåligt, kanske allra minst då. Genom att kombinera en värmegenerator, som jag skrev om ovan, samt en solpanel, så kan man nog få det bästa av bägge världarna. Om du har en begränsad budget så rekommenderar jag att du köper en värmegenerator istället.

Batteripack
Att kunna ladda saker är förstås viktigt när man vill ha lite teknisk-camping. Batteripack är ett sätt att lagra energi som man kan nyttja vid senare tillfälle. Om man har ett batteripack på 20000 mAh eller mer så är man garanterad att ha möjlighet att ladda ens tekniska prylar, samtidigt som det går att använda USB lampor för att få bra belysning i tält eller koja.

Vattenfilter
Vatten är en viktig resurs när du är ute i naturen, därför det är otroligt viktigt att ha tillgång till rent vatten. Ett vattenfilter kan hjälpa dig att rena vatten från källor som annars kan vara förorenade. Det finns många olika typer av vattenfilter, men de flesta använder sig av membranteknik för att ta bort föroreningar och bakterier från vattnet. Lifestraw och många andra tillverkare har smarta lösningar för även dom mest bakteriefyllda vattendragen.

Var dock noga med att läsa anvisningarna och se till att du inte köper en produkt som inte klarar av att leverera rätt mängd renat vatten. Helst ska vattenfiltret ha en pump eller liknande, så att man kan lagra det renade vattnet för användning vid ett senare tillfälle. Det finns många lösningar där man fäster ett filter på en vattenflaska, men detta är trots allt bara lämpligt om man är ensam ute och campar. Om man är flera så måste man se till att kapaciteten är fullgod så att alla kan dricka rent vatten när det behövs.

Ficklampa
En ficklampa är en viktig utrustning för att kunna se på natten, eller när det är mörkt i skogen. Det finns många olika typer av ficklampor att välja mellan, men det är viktigt att välja en som är tålig och har tillräckligt med ljusstyrka för dina behov. Ett plus är förstås om den går att ladda via USB, vilket gör att du kan nyttja den energi du sparat tidigare.

Mitt förslag är att välja en mindre modell som är smidig, har bra ljus och håller länge trots sin storlek. Jag pratar om Nitecore Tini2, vilket är en väldigt imponerande uppfinning.

Det som gör Tini 2 till en exceptionellt bra ficklampa är att den är absolut minimal i storleken, samtidigt som den har väldigt bra batteritid och bra effektlägen för camping. Den fungerar också att använda direkt i ett batteripack för att få kontinuerlig belysning, samtidigt som man laddar ficklampans interna batteri. Väldigt smart liten pryl.

Mobiltelefon
Sist av allt så vill jag bara nämna mobiltelefonen i den tekniska campingen. Det finns förstås väldigt mycket tekniska prylar som underlättar skogsäventyret, men få slår en modern smartphone. Om jag tar min iPhone 14 Pro som exempel så finns det en uppsjö med jättebra verktyg att tillgå, exempelvis:

  • Kompass och GPS för navigering
  • Lampa för belysning
  • Spel och media för underhållning
  • Telefon för kommunikation och nödsamtal
  • Kamera för att fotografera eller videofilma äventyret
  • … samt mycket, mycket mer.

På en yta som motsvarar en liten kamera så får man med sig jättemycket tekniska lösningar som är användbara för den moderna bushoraftern. Personligen har jag alltid med mig min mobiltelefon, oavsett om jag använder den eller inte. Det är en väldigt bra sak att ha om något går fel och man behöver hjälp, eller helt enkelt går vilse i skogen och inte hittar tillbaka.

Slutligen

Att ha med sig tekniska lösningar för problem som kan uppstå är grundläggande för många som håller på med camping och vandring, men det är inte alls lika vanligt för traditionella bushcraft människor, som vanligtvis inte vill ha någon ”hjälp på vägen” och vill lösa problem som uppstår ”för egen maskin”. Det skiljer således väldigt mycket mellan dom olika ”genren” av utomhusmänniskor.

Jag är lite mitt emellan dessa två typer av människor. Jag gillar att ha med mig tekniska lösningar, men jag gillar att gå den traditionella vägen för att göra allt. Att ha med sig en ”backup” i form av en modern tändare eller någon form av modernt tändmaterial är ren och skär överlevnadsteknik om saker går dåligt. Att välja att inte ha med sig mobiltelefonen för att man vill vara traditionell, det är bara idiotiskt. Om man slinter med kniven eller yxan ute i skogen så kan en mobiltelefon vara skillnaden mellan liv och död.

Sammanfattningsvis kan tekniken vara en tillgång när du är ute i naturen. Genom att kombinera tekniska lösningar med traditionella bushcrafting-färdigheter kan du skapa en säkrare och mer bekväm upplevelse i naturen. Se till att välja tekniska prylar som passar dina behov, det finns otroligt många prylar att välja på. Glöm inte heller att tänka på miljön när du använder dem. Lycka till på din nästa bushcrafting-utflykt!

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.