Apple Arcade och problemet med Apple TV

Varning för potentiellt reklamliknande innehåll: I det här inlägget förekommer information om en produkt eller tjänst som lätt kan uppfattas som reklam eller marknadsföring. Jag vill klargöra att jag alltid strävar efter att skapa innehåll som är oberoende och sakligt. Jag är inte på något sätt sponsrad eller får några andra fördelar för att jag pratar gott om en produkt eller tjänst.

Trots detta ska du aldrig göra ett köp eller ekonomiskt beslut baserat på innehållet i dessa inlägg, det hoppas jag att du förstår. Om jag får något att låta otroligt lockande så är det så det uppfattas för mig, men det betyder inte att det är det bästa för dig.

Det finns få saker som känns så innovativa som att sitta och spela samma spel på alla sina Apple enheter. På detta sätt kan man ha roligt var man än befinner sig. Apple TV är ju dessutom (ofta) ansluten till en stor TV vilket gör att den automatiskt förvandlas en bra spelkonsoll, helst om man kopplar till en Sony eller XBOX kontroller till sin Apple TV.

Vad är Apple Arcade?
Apple Arcade är en prenumerationstjänst från Apple som ger användare tillgång till över 200 olika spel utan annonser eller köp inuti appen. Tjänsten fungerar på iPhone, iPad, Mac och Apple TV och är tillgänglig för en månadsavgift.

För att använda Apple Arcade behöver du en Apple-enhet med iOS, iPadOS eller macOS installerad och sedan kan du prenumerera på tjänsten direkt från App Store. När du har prenumererat kan du ladda ner och spela spel från Apple Arcade-katalogen.

Apple Arcade-spelen är utvecklade av oberoende spelstudios och är exklusiva för tjänsten, vilket innebär att du inte kan hitta dem någon annanstans. Spelen är också utvalda för att passa en bred publik, inklusive både casual och hardcore spelare.

En av fördelarna med Apple Arcade är att det inte finns några annonser eller köp inuti appen, så användarna kan spela utan att oroa sig för att störa eller bli distraherade av reklam eller behöva spendera pengar på virtuella föremål eller uppdateringar. Dessutom är Apple Arcade-spelen tillgängliga offline, vilket innebär att användarna kan spela även när de inte har internetanslutning.

Det dåliga med Apple Arcade!
En trend som däremot är dålig är att många tillverkare väljer att ta bort stöd från specifika enheter, som Apple TV, för att inte påverka försäljningssiffrorna på andra konsoler. Detta gör att du oftast kan spela ett spel på iPad eller iPhone, men inte på Mac eller Apple TV, trots att dom kanske skulle ha lämpat sig bättre på dessa än på en liten skärm.

Ett exempel är ”Human Fall Flat+” som jag och barnen sett fram emot att spela på Apple TV, men det spelet fungerar bara på iPhone och iPad. Inte ens på Mac. Det går förstås att koppla in en iPad till TVn och använda en XBOX kontroller för att lösa problemet, men varför ta bort stödet för Apple TV och Mac specifikt? Som jag skrev tidigare så är det för att inte förstöra försäljningssiffrorna på övriga konsoler och plattformar som spelet säljs på. No Breaks Games, utvecklarna till Human Fall Flat, vill nog äta kakan och behålla den samtidigt, vilket blir lite trist för oss som betalar för att spela deras spel, trots allt.

Apple Arcade för utvecklarna!
Apple Arcade fungerar på ett unikt sätt för utvecklarna. Istället för att använda en modell med köp inuti appen eller annonser för att tjäna pengar, betalar Apple utvecklarna en förutbestämd summa baserat på antalet användare som spelar deras spel. Denna summa betalas ut oavsett hur mycket eller lite en användare spelar spelet.

Apple finansierar även spelen på förhand, vilket innebär att utvecklarna får stöd och finansiell hjälp för att skapa sina spel utan att behöva oroa sig för finansiering eller andra affärsmässiga aspekter av spelproduktionen, vilket jag föreställer mig är en fantastisk möjlighet för mindre spel studios.

En annan fördel för utvecklarna är att Apple Arcade endast inkluderar exklusiva spel, vilket innebär att utvecklarna får möjlighet att nå ut till en större publik som annars kanske inte skulle ha upptäckt deras spel. Apple Arcade är således en plattform där spel kan särskiljas från andra spel på marknaden genom kvalitet och unika funktioner.

Vad kostar det?
Apple Arcade kostar 59 kr i månaden, men om du är ny användare får du testa på gratis i en månad, för att se om det är något för dig. Ett konto gäller dock för hela familjen, så om ni är flera som gillar spel utan reklam och övriga avgifter så blir det betydligt billigare. För vår familj så betyder det att 59 kr i månaden delas på 4 användare och massor av enheter som går att spela på.

Vi har dock inte enbart Apple Arcade, utan använder givetvis Apple One för hela familjen. Apple One är en prenumerationstjänst från Apple som buntar flera av företagets olika tjänster till ett paket. Med Apple One kan användare prenumerera på en eller flera av Apples tjänster, inklusive Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade och iCloud-lagring.

Genom att abonnera på Apple One så buntar man ihop dessa tjänster i ett enda paket och får både enkelhet och besparingar på samma gång.

Apple One erbjuder två olika planer, som varierar i pris och inkluderade tjänster beroende på land och region:

Att prenumerera på Apple One är enkelt och kan göras direkt från App Store på en Apple-enhet. När du har valt en plan får du en enda faktura varje månad för alla inkluderade tjänster. Genom att hela familjen kan dela på tjänsterna, utan krångel, så betyder det 62,25 kr/månad per användare, vilket är otroligt billigt om man tänker på vad man får.

Slutligen
Apple Arcade är en väldigt smart idé från Apple. Spelbolag får chansen att utveckla nya och unika spel utan att behöva fundera på finansiering, samtidigt som användarna slipper reklam och störningsmoment. Det enda som jag tycker är tråkigt är när man väljer att inte ha stöd för Apple TV, för att det skulle dra ned försäljningssiffrorna på andra plattformar.

Apple borde ställa kravet att ett spel på Apple Arcade ska fungera på alla plattformar, inte bara på iPad och iPhone, IMHO.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.